Care este povestea naționalei de fotbal din Vatican? De ce nu joacă în competițiile FIFA?

07.09.2021
Care este povestea naționalei de fotbal din Vatican? De ce nu joacă în competițiile FIFA?

Cu o suprafață care se întinde pe mai puțin de jumătate de kilometru pătrat și cu o populație de 825 de locuitori, Vatican este cel mai mic stat suveran din lume. Puțină lume știe, însă, că micuțul stat-enclavă din Roma are o… națională de fotbal!

„Selezione di calcio della Città del Vaticano”, așa cum este denumirea oficială a acestei selecționate, funcționează sub patronajul Asociației Sportive a Amatorilor din Vatican. Toți componenții echipei sunt angajați ai Vaticanului și rudele acestora.

Începând cu anul 2019, Vaticanul are și o națională feminină, care a fost înființată la inițiativa lui Papa Francisc, care este recunoscut ca fiind un mare pasionat de fotbal.

Ambele naționale sunt antrenate de Gianfranco Guadagnoli, iar culorile echipamentului sunt cele tradiționale ale Vaticanului: alb și galben.

Rivalitatea cu Monaco

Selecționata Vaticanului a fost înființată în anul 1972. Cu toate acestea, de abia în 1994 a disputat primul său meci internațional, în compania selecționatei „B” a statului San Marino, meci încheiat nedecis, scor 0-0.

În cele 14 meciuri disputate din 1994 și până în 2019, naționala condusă de Gianfranco Guadagnoli a obținut două victorii și cinci rezultate de egalitate, iar în șapte rânduri a părăsit terenul învinsă. Golaverajul este de 14 goluri marcate și 31 încasate.

Cea mai categorică victorie a fost un 5-1 cu echipa elvețiană de amatori SV Vollmond, consemnat la 3 februarie 2006. Cele mai drastice eșecuri au fost câte un 1-8 suferit în fața echipei veteranilor de la Borussia Monchengladbach (Germania) și, respectiv, a echipei FC Azzurri Schaan din Liechtenstein, care evoluează în liga a patra elveațiană.

Cel mai recent meci a fost un 2-2, în martie 2019, cu selecționata provinciei Raetia, care face parte din Confederația Asociațiilor Independente de Fotbal (CONIFA) alături de echipe precum Monaco, Ținutul Secuiesc, Crimeea, Abhazia, Cipru de Nord, Osetia de Sud, Kurdistan, etc.

Antrenată în 2010 de celebrul tehnician italian Giovanni Trapattoni, naționala Vaticanului are o rivalitate de-a dreptul fascinantă cu echipa similară a Principatului Monaco. În cele cinci partide directe disputate în intervalul 2002-2017, s-au înregistrat trei victorii ale monegascilor și două remize.

Naționala Vaticanului își dispută majoritatea meciurilor de pe teren propriu pe „Campo Pio XI”, o arenă cu 500 de locuri, situată în afara granițelor Vaticanului, la doar 400 de metri de Bazilica Sf. Petru.

Vatican nu este membru FIFA și UEFA

Deși are o istorie de aproape patru decenii, Vaticanul este unul dintre cele nouă state suverane care nu este membru FIFA. La rândul său, forul european (UEFA) a recunoscut că ar accepta orice cerere de aderare la organul de conducere al Europei.

Nu văd nici un motiv pentru care naționala Vaticanului să nu fie membră UEFA. Avem deja state cu populații de peste 30.000 de locuitori precum San Marino, Liechtenstein și Andorra. Dacă Vaticanul vrea să devină membru UEFA, tot ceea ce trebuie să facă este să aplice. Dacă va îndeplini cerințele, acesta va fi acceptat – William Gaillard, purtător de cuvânt UEFA.

Vaticanul are un mini-campionat la care participă opt cluburi de amatori: Musei Vaticani, FC Guardia, Squadra DirTel, Pont. Univ. Lateranense, Archivio Segreto, Dirseco, Fortitudo 2007 și Rappresentativa OPBG (Ospedale Pediatrico Bambin Gesù). Aceste formații sunt alcătuite exclusiv din angajați ai Vaticanului.

Pe lângă campionatul intern și meciurile naționalei, Vaticanul mai organizează în fiecare an și o mini Cupă mondială, denumită „Cupa Clericus”. Acesta este rezervat echipei de la colegiile ecleziastice și seminariile din Roma, care sunt alcătuite din preoți și seminariști din 70 de țări.

Foto: FIFA.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising