Care este povestea naționalei de fotbal din Vatican? De ce nu joacă în competițiile FIFA?

07.09.2021
Care este povestea naționalei de fotbal din Vatican? De ce nu joacă în competițiile FIFA?

Cu o suprafață care se întinde pe mai puțin de jumătate de kilometru pătrat și cu o populație de 825 de locuitori, Vatican este cel mai mic stat suveran din lume. Puțină lume știe, însă, că micuțul stat-enclavă din Roma are o… națională de fotbal!

„Selezione di calcio della Città del Vaticano”, așa cum este denumirea oficială a acestei selecționate, funcționează sub patronajul Asociației Sportive a Amatorilor din Vatican. Toți componenții echipei sunt angajați ai Vaticanului și rudele acestora.

Începând cu anul 2019, Vaticanul are și o națională feminină, care a fost înființată la inițiativa lui Papa Francisc, care este recunoscut ca fiind un mare pasionat de fotbal.

Ambele naționale sunt antrenate de Gianfranco Guadagnoli, iar culorile echipamentului sunt cele tradiționale ale Vaticanului: alb și galben.

Rivalitatea cu Monaco

Selecționata Vaticanului a fost înființată în anul 1972. Cu toate acestea, de abia în 1994 a disputat primul său meci internațional, în compania selecționatei „B” a statului San Marino, meci încheiat nedecis, scor 0-0.

În cele 14 meciuri disputate din 1994 și până în 2019, naționala condusă de Gianfranco Guadagnoli a obținut două victorii și cinci rezultate de egalitate, iar în șapte rânduri a părăsit terenul învinsă. Golaverajul este de 14 goluri marcate și 31 încasate.

Cea mai categorică victorie a fost un 5-1 cu echipa elvețiană de amatori SV Vollmond, consemnat la 3 februarie 2006. Cele mai drastice eșecuri au fost câte un 1-8 suferit în fața echipei veteranilor de la Borussia Monchengladbach (Germania) și, respectiv, a echipei FC Azzurri Schaan din Liechtenstein, care evoluează în liga a patra elveațiană.

Cel mai recent meci a fost un 2-2, în martie 2019, cu selecționata provinciei Raetia, care face parte din Confederația Asociațiilor Independente de Fotbal (CONIFA) alături de echipe precum Monaco, Ținutul Secuiesc, Crimeea, Abhazia, Cipru de Nord, Osetia de Sud, Kurdistan, etc.

Antrenată în 2010 de celebrul tehnician italian Giovanni Trapattoni, naționala Vaticanului are o rivalitate de-a dreptul fascinantă cu echipa similară a Principatului Monaco. În cele cinci partide directe disputate în intervalul 2002-2017, s-au înregistrat trei victorii ale monegascilor și două remize.

Naționala Vaticanului își dispută majoritatea meciurilor de pe teren propriu pe „Campo Pio XI”, o arenă cu 500 de locuri, situată în afara granițelor Vaticanului, la doar 400 de metri de Bazilica Sf. Petru.

Vatican nu este membru FIFA și UEFA

Deși are o istorie de aproape patru decenii, Vaticanul este unul dintre cele nouă state suverane care nu este membru FIFA. La rândul său, forul european (UEFA) a recunoscut că ar accepta orice cerere de aderare la organul de conducere al Europei.

Nu văd nici un motiv pentru care naționala Vaticanului să nu fie membră UEFA. Avem deja state cu populații de peste 30.000 de locuitori precum San Marino, Liechtenstein și Andorra. Dacă Vaticanul vrea să devină membru UEFA, tot ceea ce trebuie să facă este să aplice. Dacă va îndeplini cerințele, acesta va fi acceptat – William Gaillard, purtător de cuvânt UEFA.

Vaticanul are un mini-campionat la care participă opt cluburi de amatori: Musei Vaticani, FC Guardia, Squadra DirTel, Pont. Univ. Lateranense, Archivio Segreto, Dirseco, Fortitudo 2007 și Rappresentativa OPBG (Ospedale Pediatrico Bambin Gesù). Aceste formații sunt alcătuite exclusiv din angajați ai Vaticanului.

Pe lângă campionatul intern și meciurile naționalei, Vaticanul mai organizează în fiecare an și o mini Cupă mondială, denumită „Cupa Clericus”. Acesta este rezervat echipei de la colegiile ecleziastice și seminariile din Roma, care sunt alcătuite din preoți și seminariști din 70 de țări.

Foto: FIFA.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot