Care este singura țară din lume fără o națională de fotbal?

17.10.2023
Care este singura țară din lume fără o națională de fotbal?

Insulele Marshall sunt singura țară de pe Pământ fără o echipă națională de fotbal, dar speră să schimbe acest lucru în viitorul apropiat. Grupul de insule vulcanice a fost ocupat de Statele Unite ale Americii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când au folosit locația pentru teste nucleare, înainte de a deveni o națiune suverană în 1986.

Trebuie precizat că în prezent, Insulele Marshall speră să se alăture fotbalului mondial, nu doar pentru a-și crea o echipă națională, dar și pentru a deveni competitivă pe plan internațional. În fruntea eforturilor lor de a se aventura în sport se află englezul Lloyd Owers, care a fost numit director tehnic pentru selecționată.

Insulele Marshall au înființat Federația de Fotbal în 2020

Într-un interviu acordat BBC, Owers a dezvăluit cum a început această aventură și ce l-a motivat în să susțină această idee. „Totul a început prin e-mailuri, apoi a devenit mai ușor să comunicăm prin WhatsApp datorită diferenței de fus orar. Ulterior, am ajuns în stadiul în care mi s-a cerut să alcătuiesc o națională care să se pleze pe filozofia mea”, a spus Lloyd Owers, potrivit sportbible.com.

Owers a adăugat, conform sursei citate mai sus: „La nivel personal, a fost o oportunitate de a face parte din ceva atât de istoric: singura națiune din lume fără o echipă națională definită. Dar a fost și ambiția. Federația dorește să facă parte din Confederația de Fotbal din Oceania (OFC), dar vrea, de asemenea, să devină în cele din urmă membru FIFA. Ei nu vor doar să joace împotriva țărilor locale, vor să facă parte dintr-un program mai amplu.

„Știm că vrem să facem parte din calificările Cupei Mondiale. Vrem să facem parte din Campionatul OFC, vrem să facem parte din fotbalul important. Cred că în 10 ani, dacă ne menținem pe drumul pe care Federația îl vrea, nu există niciun motiv pentru care acest lucru să nu se întâmple.”

Țara speră să atragă cu această ocazie mai multă atenție asupra pericolelor schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelurilor mărilor, prin crearea echipei lor de fotbal. Federația a lansat deja primul tricou, cu speranța că jucătorii marshalezi o vor purta în meciul lor de debut, în vara anului 2024.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot