Cine a fost singurul fotbalist român care a apărut pe coperta FIFA? Nu e nici Hagi și nici Mutu!

16.01.2023
Cine a fost singurul fotbalist român care a apărut pe coperta FIFA? Nu e nici Hagi și nici Mutu!

De ani buni, fotbalul românesc nu mai este în top. Microbiștii români au ajuns să se uite din fața televizorului la Campionate Mondiale și Europene, cât despre participarea unei echipe românești în grupele Champions League, acest lucru pare o utopie. Cei mai buni fotbaliști din lume apar pe coperțile jocurile FIFA, care sunt lansate an de an. Totuși, chiar dacă pare greu de crezut, a existat un fotbalist român care a apărut la un moment dat pe coperta jocului FIFA al celor de la EA Sports.

Ce fotbaliști au apărut pe coperțile FIFA?

Nume grele din istoria fotbalului mondial au apărut pe coperțile jocului FIFA. David Beckham, Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Ronaldinho, Kaka, Messi, Cristiano Ronaldo sau Kylian Mbappé sunt câțiva dintre fotbaliștii care au apărut de-a lungul vremii pe coperțile jocurilor FIFA.

În anul 1996, pe coperta jocului FIFA Soccer 96 apăreau doi fotbaliști: galezul Andy Legg și românul Ioan Ovidiu Sabău. De fapt, coperta era o fotografie importalizată într-un meci în care galezul făcea un tackling la românul Sabău. Era momentul în care Sabău juca la Brescia (antrenată de Mircea Lucescu) și Andy Legg la Notts County. Cei doi se confruntau în martie 1994 pe Wembley în finala cupei Anglo-Italiene, o competiție europeană dispărută de ani buni. Cupa Anglo-Italiană a fost fondată în 1970 și a dispărut în 1996, după 26 de ani de existență. Meciul cu pricina a fost câștigat de român, după ce Brescia a învins pe Noss County cu 1-0. În partida de pe Wembley a jucat și Hagi care era coechipier cu Sabău la Brescia.

 

Ioan Ovidiu Sabau

 

La începuturi, jocurile aveau o singură copertă. Ulterior, cei de la EA Sports, cei care dețin drepturile pentru jocul FIFA, s-au asigurat întotdeauna că regiunile din întreaga lume primesc coperți personalizate. Astfel, coperta jocului FIFA 2006 din Anglia îl avea pe Wayne Rooney, iar cea din Brazilia pe Ronaldinho.

Cine este Ioan Ovidiu Sabău?

Ioan Ovidiu Sabău a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie. Acesta a jucat printre altele la Universitatea Cluj, Dinamo, Feyenoord, Rapid. Pentru România, Sabău are 55 de prezențe și 8 goluri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot