Cine a fost singurul fotbalist român care a apărut pe coperta FIFA? Nu e nici Hagi și nici Mutu!

16.01.2023
Cine a fost singurul fotbalist român care a apărut pe coperta FIFA? Nu e nici Hagi și nici Mutu!

De ani buni, fotbalul românesc nu mai este în top. Microbiștii români au ajuns să se uite din fața televizorului la Campionate Mondiale și Europene, cât despre participarea unei echipe românești în grupele Champions League, acest lucru pare o utopie. Cei mai buni fotbaliști din lume apar pe coperțile jocurile FIFA, care sunt lansate an de an. Totuși, chiar dacă pare greu de crezut, a existat un fotbalist român care a apărut la un moment dat pe coperta jocului FIFA al celor de la EA Sports.

Ce fotbaliști au apărut pe coperțile FIFA?

Nume grele din istoria fotbalului mondial au apărut pe coperțile jocului FIFA. David Beckham, Dennis Bergkamp, Thierry Henry, Ronaldinho, Kaka, Messi, Cristiano Ronaldo sau Kylian Mbappé sunt câțiva dintre fotbaliștii care au apărut de-a lungul vremii pe coperțile jocurilor FIFA.

În anul 1996, pe coperta jocului FIFA Soccer 96 apăreau doi fotbaliști: galezul Andy Legg și românul Ioan Ovidiu Sabău. De fapt, coperta era o fotografie importalizată într-un meci în care galezul făcea un tackling la românul Sabău. Era momentul în care Sabău juca la Brescia (antrenată de Mircea Lucescu) și Andy Legg la Notts County. Cei doi se confruntau în martie 1994 pe Wembley în finala cupei Anglo-Italiene, o competiție europeană dispărută de ani buni. Cupa Anglo-Italiană a fost fondată în 1970 și a dispărut în 1996, după 26 de ani de existență. Meciul cu pricina a fost câștigat de român, după ce Brescia a învins pe Noss County cu 1-0. În partida de pe Wembley a jucat și Hagi care era coechipier cu Sabău la Brescia.

 

Ioan Ovidiu Sabau

 

La începuturi, jocurile aveau o singură copertă. Ulterior, cei de la EA Sports, cei care dețin drepturile pentru jocul FIFA, s-au asigurat întotdeauna că regiunile din întreaga lume primesc coperți personalizate. Astfel, coperta jocului FIFA 2006 din Anglia îl avea pe Wayne Rooney, iar cea din Brazilia pe Ronaldinho.

Cine este Ioan Ovidiu Sabău?

Ioan Ovidiu Sabău a fost unul dintre cei mai buni fotbaliști români din istorie. Acesta a jucat printre altele la Universitatea Cluj, Dinamo, Feyenoord, Rapid. Pentru România, Sabău are 55 de prezențe și 8 goluri.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot