Ce este Liga Națiunilor la fotbal?

01.06.2023
Ce este Liga Națiunilor la fotbal?

Fotbalul este cel mai popular sport din Europa. Atracția pentru această activitate este extinsă în întreaga lume. În total, sunt  peste 5 miliarde de fani ai fotbalului, cei mai mulți venind din Europa și America Latină. Există mai multe competiții prin care echipele de club sau naționalele se întrec între ele. UEFA a mai adăugat în această listă o nouă competiție. Ce este Liga Națiunilor? 

Câte competiții majore există?

fotbal

Cele mai recunoscute organisme internaționale de conducere a fotbalului sunt FIFA și UEFA. Federația Internațională de Fotbal este menită să aibă grijă de prezentul și viitorul fotbalului. UEFA reprezintă Uniunea Asociațiilor Europene de Fotbal.

Cele mai importante competiții organizate de către cele două organizații sunt:

  1. Cupa Mondială. Așa cum îi spune și numele, este cel mai mare și cel mai faimos turneu de fotbal. Această competiție are loc o dată la 4 ani. Pentru a ajunge în turneul final, este nevoie ca 190-200 de echipe să concureze între ele. Competiția implică 32 de echipe care se întrec pe o perioadă de 4 săptămâni. La finalul competiție este înmânat mult râvnitul trofeu care desemnează Campioana Mondială la Fotbal. Brazilia este naționala care a câștigat competiția de cele mai multe ori, cu 5 trofee. Pe podium se mai află Germania și Italia, cu câte 4 finale câștigate fiecare.
  2. Campionatul european de Fotbal. Competiția se desfășoară pe plan european și reprezintă cel mai important turneu al continentului. Se desfășoară o dată la 4 ani, la diferență de 2 ani de Cupa Mondială. La eveniment participă 24 de națiuni. Cea mai bună clasare a României a fost la turneul din 2000, când tricolorii s-au calificat în sferturi. Cele mai multe ediții au fost câștigate de Germania și Spania, ambele cu câte 3 trofee.
  3. Copa America. Turneu este realizat între echipele naționale de pe continentul Americii de Sud. Este a treia competiție ca importanță între țări. În 2016, întrecerea sportivă a găzduit un număr total de 16 echipe, iar în 2021, 10 naționale. Cele mai multe ediții au fost câștigate de Argentina și Uruguay, fiecare cu câte 15 cupe.

La nivel de cluburi, cele mai importante competiții sunt: UEFA Champions League (UCL) și Europa League  (UEL). Între timp a mai fost adăugată și a treia competiție: UEFA Conference League.

Ce este Liga Națiunilor la fotbal?

Primul turneu al competiției Ligii Națiunilor a început în septembrie 2018 și are menirea de a înlocui meciurile amicale disputate între echipele naționale. Regulile UEFA spun că participă 55 de echipe, împărțite în 4 divizii: Liga A cu 12 echipe, Liga B cu 12 echipe, Liga C cu 15 și Liga D cu 16.

Echipele din Liga A concurează pentru a deveni campioni ai competiției. Echipele din ligile inferioare concurează pentru a promova într-o ligă superioară sau pentru a evita retrogradarea. Naționalele sunt motivate pentru că această competiție oferă o șansă în plus de calificare la Campionatul European de Fotbal.
În prezent, echipa națională de fotbal a României se află în Liga a 3-a. Aceasta a retrogradat în urma rezultatelor din ediția 2022-2023.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot