De ce Israel face parte din UEFA dacă este în Asia?

19.10.2023
De ce Israel face parte din UEFA dacă este în Asia?

În ciuda faptului că se află poziționat în Asia, Israel este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA). Care este explicația?

Motivul principal pentru apartenența Israelului la UEFA este izolarea politică din regiunea din Orientul Mijlociu și contextul istoric al înființării statului Israel.

Istoric, Israel a fost exclus din competițiile sportive asiatice din cauza conflictelor politice și a tensiunilor în regiune. În consecință, Israel a fost acceptat ca membru al UEFA în anul 1974 pentru a putea participa la competițiile sportive europene. Această decizie a fost susținută de o serie de state europene și a permis Israelului să aibă acces la competiții precum Campionatul European de Fotbal și Liga Campionilor UEFA.

În ciuda poziției sale geografice în Asia, din punct de vedere sportiv, Israel este parte a comunității sportive europene. Această situație este similară cu cazul altor state care au făcut parte din confederații sportive diferite decât cele dictate de locația lor geografică din cauza considerentelor politice și istorice.

Este important de menționat că aceasta este o situație specifică în lumea sportului și nu reflectă neapărat statutul geografic sau politic al Israelului. Israel face parte din FIFA (Federatia Internationala de Fotbal Asociatie), dar în cadrul UEFA participă în competițiile de fotbal.

Ce alte țări din Asia mai fac parte din UEFA?

Ei bine, Israel nu este singura excepție. State precum Cipru și Armenia, care se află în Asia, sunt membre UEFA. Mai există și țări care fac se întind pe ambele continente ca Turcia, Azerbaijan, Georgia sau Kazakhstan, toate membre UEFA. De altfel, UEFA are 55 de membri, iar în Europa sunt 44 de state.

Foto: gsp.ro

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot