De ce Israel face parte din UEFA dacă este în Asia?

19.10.2023
De ce Israel face parte din UEFA dacă este în Asia?

În ciuda faptului că se află poziționat în Asia, Israel este membru cu drepturi depline al Uniunii Europene de Fotbal (UEFA). Care este explicația?

Motivul principal pentru apartenența Israelului la UEFA este izolarea politică din regiunea din Orientul Mijlociu și contextul istoric al înființării statului Israel.

Istoric, Israel a fost exclus din competițiile sportive asiatice din cauza conflictelor politice și a tensiunilor în regiune. În consecință, Israel a fost acceptat ca membru al UEFA în anul 1974 pentru a putea participa la competițiile sportive europene. Această decizie a fost susținută de o serie de state europene și a permis Israelului să aibă acces la competiții precum Campionatul European de Fotbal și Liga Campionilor UEFA.

În ciuda poziției sale geografice în Asia, din punct de vedere sportiv, Israel este parte a comunității sportive europene. Această situație este similară cu cazul altor state care au făcut parte din confederații sportive diferite decât cele dictate de locația lor geografică din cauza considerentelor politice și istorice.

Este important de menționat că aceasta este o situație specifică în lumea sportului și nu reflectă neapărat statutul geografic sau politic al Israelului. Israel face parte din FIFA (Federatia Internationala de Fotbal Asociatie), dar în cadrul UEFA participă în competițiile de fotbal.

Ce alte țări din Asia mai fac parte din UEFA?

Ei bine, Israel nu este singura excepție. State precum Cipru și Armenia, care se află în Asia, sunt membre UEFA. Mai există și țări care fac se întind pe ambele continente ca Turcia, Azerbaijan, Georgia sau Kazakhstan, toate membre UEFA. De altfel, UEFA are 55 de membri, iar în Europa sunt 44 de state.

Foto: gsp.ro

Tags:
Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot