Skandenberg. Care este istoria skandenbergului, faimosul sport bărbătesc?

25.11.2021
Skandenberg. Care este istoria skandenbergului, faimosul sport bărbătesc?

Cine nu a auzit de bărbați care-și măsoară forța la Skandenberg? Înainte de toate, trebuie spus că denumirea oficială a acestui sport, skandenberg este, de fapt, armwrestling în engleză și „bras de fer” în franceză, ceea ce înseamnă „braț de fier”.

Skandenberg sau armwrestling este o competiție între două persoane pentru a afla cine este mai puternic. Competitorii se așază unul față de celălalt și pun un cot pe o masă între ei. Fiecare ține mâna celuilalt și încearcă să forțeze brațul în jos pe masă pentru a câștiga.

Skandenberg. Care este istoria skandenbergului?

Istoria skandenbergului datează încă din Egiptul Antic, deoarece numeroase picturi murale din peșterile egiptene descriu originea acestui sport în urmă cu 2000 de ani î. de Hr. Sportul modern skandenberg se bazează pe un joc al unor nativi americani.

Sportul s-a răspândit atât în ​​rândul tinerilor adulți, cât și în cel al adolescenților. A fost un sport obișnuit pentru elevii de liceu și colegiu. Un jurnalist, Bill Soberanes a fondat sportul skandenberg în anul 1952 la Gilardi’s Saloon din Petaluma, California.

Ulterior, turneele au fost găzduite pe platforme și scene și mai mari din Petaluma. Apoi, a fost redenumit Campionatul Mondial de lupte din cauza publicității sale imense și a cererii din partea publicului. Campionatul a fost, de asemenea, transmis la televiziunea ABC’s Wide World of Sports în 1969 și a devenit un eveniment anual în program pentru următorii 16 ani.

În ultimii ani, World Armsport Federation (WAF) a fost fondată cu Statele Unite, Canada, Brazilia și India ca primii patru membri. Este organismul de conducere universal recunoscut la nivel mondial al skandenbergului profesional, care are 80 de țări membre.

Allen Fisher este unul dintre cei mai de succes și pionier luptători care a câștigat 27 de Campionate Mondiale. El este, de asemenea, printre cei mai bătrâni campioni mondiali multipli din lume. Un alt nume popular este John Brzenk, care deține titlul Guinness Book of World Records, „Cel mai mare armwrestler din toate timpurile”, cu peste 60 de titluri sub numele său.

Un alt luptător de brațe de top este Heidi Andersson din Suedia, care a câștigat unsprezece Campionate Mondiale într-un interval de 11 ani, din anul 1999 până în anul 2014. Alți luptători de pionier includ nume precum Alexey Voyeda, Zaur Tskhadadze, Ion Oncescu, Devon Larratt și Jerry Cadorette.

Skanderbeg, eroul militar al Albaniei

Skanderbeg s-a născut Gjergj (George) Kastrioti în 1405 în orașul Krujë din munții albanezi. Era fiul cel mai mic al unui conducător local, dar micuța Albanie era sub presiune atât din partea vestului, cât și a estului.

Tatăl său, Gjon (Ioan) Kastrioti, a încercat să urmeze o linie politică delicată pentru a evita să fie răsturnat fie de venețieni, fie de turcii otomani. Ca parte a acestei politici, i-a trimis pe unii dintre fiii săi în est ca ostatici politici, pentru a fi crescuți la curtea otomană.

Gjergj și-a părăsit patria la vârsta de nouă ani pentru Adrianopol (Edirne, în Turcia modernă), unde a fost convertit la islam din creștinism și i s-a dat un nou nume: Alexandru, sau în turcă, Iskander. A fost instruit în arta războiului și i s-a acordat titlul de bey (domn sau șef) și astfel a luat naștere războinicul „Skanderbeg”.

S-a dovedit a fi un lider militar talentat. Până la vârsta de 20 de ani, își punea amprenta în campaniile otomane împotriva teritoriilor creștine, în măsura în care tatăl său a trebuit să-și ceară scuze Veneției pentru activitățile fiului său.

Gjon a decis că Veneția oferă cea mai bună șansă de securitate pentru domeniul său amenințat și s-a alăturat unei revolte condamnate împotriva Imperiului Otoman, pierzându-și toate pământurile. A murit în exil într-o mănăstire din Grecia. Succesele militare ale lui Skanderbeg și popularitatea sa la curte l-au protejat de suferința din cauza lipsei de loialitate a tatălui său, dar nu i-a protejat dreptul din naștere și ținuturile Kastrioti au fost împărțite altora.

Skanderbeg a cerut să i se acorde o parte din pământurile sale ancestrale, dar i s-a refuzat. Aceasta s-a dovedit a fi o greșeală costisitoare din partea otomanilor. Fără nici un tată sau vreun pământ de protejat, orice loialitate ar fi avut Skanderbeg față de Imperiul Otoman a dispărut. În timpul unei înfrângeri majore a turcilor la Niš, Serbia, în 1443, Skanderbeg a abandonat partea turcă și s-a întors spre casă.

În fruntea unei mici forțe de albanezi care dezertaseră, el și-a pus abilitățile militare experte pentru a revendica pământurile tatălui său. S-a stabilit în fortăreața muntoasă Krujë și de acolo a început să-i alunge pe otomani din Albania.

La scurt timp după întoarcerea sa în Albania, el a reușit să unească șefii locali sub conducerea sa și apoi a privit mai departe. Respingând islamul tinereții sale, Skanderbeg s-a prezentat ca un bastion creștin împotriva islamului. El a strâns sprijin financiar de la venețieni, care erau dornici să-i distragă pe otomani, mai degrabă decât să privească spre vestul Europei.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Cum a vrut Ungaria unirea cu România? De ce a refuzat Regele Ferdinand?
Astăzi, unirea cu un alt stat pare un lucru imposibil. Totuși, au fost perioade în care alte țări și-au dorit unirea cu România. Acesta este și cazul Ungariei care la un moment dat a... citește tot