Care este diferența dintre liceu și colegiu? În ce constă această diferență?

07.09.2020
Care este diferența dintre liceu și colegiu? În ce constă această diferență?

Liceu sau colegiu? Pentru elevi este foarte important să cunoască diferența dintre aceste instituții de învățământ. Dar, câți dintre aceștia înțeleg diferența dintre termenul de liceu și cel de colegiu?

În continuare vom încerca să explicăm felul în care aceste cuvinte sunt interpretate în România, dar și în unele țări unde se poate crea confuzie din cauza semnificațiilor lor diferite.

Care este diferența dintre liceu și colegiu?

În prezent, în țara noastră se încearcă să se țină pasul cu tendințele actuale în materie de perfecționare școlară existente la nivel global, motiv pentru care liceul a căpătat o altă denumire, și anume colegiu. Concret, copiii au ajuns să spună mai degrabă „învăț la colegiul X” decât „urmez cursurile liceului X”.

La fel stau lucrurile și în cazul unor școli generale unde elevilor le vine mai la îndemână să zică „sunt elev în clasa a III-a la colegiul Y” în loc de „sunt elev în clasa a III-a la școala generală Y”.

La noi s-a împământenit ideea greșită că un colegiu ar fi mai bun comparativ cu un liceu deoarece profesorii ar avea pretenții mai mari de la elevi și ar fi mai exigenți, iar media de intrare mai mare.

În realitate, nu există nici o diferență între profesori. Elevii vor găsi profesori exigenți sau mai îngăduitori atât la un liceu public ori privat, cât și la colegiu. Ceea ce face cu adevărat diferența este interesul sau indiferența pe care aceștia o afișează în munca lor de zi cu zi. Cu alte cuvinte, ține exclusiv de profesor cât de mult își dorește să-i ajute pe elevi, nicidecum de instituția în sine.

Există o Metodologie de acordare a titlului de Colegiu naţional/Colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar. Aceasta a fost elaborată, aprobată și publicată în Monitorul Oficial în luna mai 2013 și este în vigoare și în prezent. La art. 2 al acestei metodologii, se specifică faptul că Unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, titlul de Colegiu naţional/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale.

În plus, Capitolul II din aceeași metodologie se referă, la art. 4, la procedura de acordare a titlului de Colegiu naţional pentru filiera teoretică ori Colegiu pentru filiera tehnică sau vocaţională, dacă sunt îndeplinite cumulativ șapte criterii minimale.

Ce este liceul?

În România, liceul reprezintă acea instituție de învățământ unde sunt admiși absolvenții școlilor generale și unde se predau cunoștințele necesare continuării studiilor în învățământul superior sau în diverse specialități pentru pregătirea cadrelor medii.

Învățământul liceal constă în studii de patru ani: doi obligatorii (clasele IX-X) și doi neobligatorii (clasele XI-XII). Există și un program de frecvență redusă care durează 5 ani pentru cei care doresc să participe la liceu, după ce au renunțat în perioada adolescenței.

Finalizarea studiilor liceelor se face prin examenul de bacalaureat, obținerea unei diplome de bacalureat și, prin urmare, accesul la studii universitare.

În SUA, termenul de liceu se referă la o școală secundară superioară, care educă elevii de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a. Deși aceasta este definiția generală, acest lucru poate fi diferit în unele state americane, unde există licee superioare care acoperă doar clasele X-XII, iar altele educă fie din clasele VII-XII, fie din clasele VI-XII.

După absolvirea liceului, elevii primesc diplomă de liceu sau diplomă de învățământ general (GED) și pot intra la colegiu, universitate sau în alte programe de învățământ terțiar. Acestea sunt liceele generale din Statele Unite. Există însă și licee profesionale, care oferă cariere bazate pe instruirea elevilor.

În Canada, termenul de liceu se referă, în general, la școlile la care îmvață elevii din clasele VIII-XII. Liceele mai sunt denumite și școli secundare sau intitute colegiale.

În Marea Britanie, Anglia și Țara Galilor nu este utilizat în mod oficial termenul de liceu pentru a descrie școala secundară. Termenul de liceu, care face referire la școlile secundare, a fost introdus de Scoția.

Ce este colegiul?

Definiția termenului de colegiu depinde de la țară la țară. Colegiul poate reprezenta fie o instituție de învățământ terțiar care acordă o diplomă, fie una din cadrul unei universități sau afiliată acesteia, fie o instituție care oferă servicii vocaționale sau chiar o școală
secundară.

În SUA și în Irlanda, colegiile și universitățile pot oferi studii universitare și diplome. Prin comparație, în țări precum Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă un colegiu nu are autoritatea necesară pentru acordarea de diplomele pe cont propriu. Aceasta este în cele
mai multe dintre cazuri o instituție de învățământ situată între gimnaziu și universitate.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot