Care este diferența dintre liceu și colegiu? În ce constă această diferență?

07.09.2020
Care este diferența dintre liceu și colegiu? În ce constă această diferență?

Liceu sau colegiu? Pentru elevi este foarte important să cunoască diferența dintre aceste instituții de învățământ. Dar, câți dintre aceștia înțeleg diferența dintre termenul de liceu și cel de colegiu?

În continuare vom încerca să explicăm felul în care aceste cuvinte sunt interpretate în România, dar și în unele țări unde se poate crea confuzie din cauza semnificațiilor lor diferite.

Care este diferența dintre liceu și colegiu?

În prezent, în țara noastră se încearcă să se țină pasul cu tendințele actuale în materie de perfecționare școlară existente la nivel global, motiv pentru care liceul a căpătat o altă denumire, și anume colegiu. Concret, copiii au ajuns să spună mai degrabă „învăț la colegiul X” decât „urmez cursurile liceului X”.

La fel stau lucrurile și în cazul unor școli generale unde elevilor le vine mai la îndemână să zică „sunt elev în clasa a III-a la colegiul Y” în loc de „sunt elev în clasa a III-a la școala generală Y”.

La noi s-a împământenit ideea greșită că un colegiu ar fi mai bun comparativ cu un liceu deoarece profesorii ar avea pretenții mai mari de la elevi și ar fi mai exigenți, iar media de intrare mai mare.

În realitate, nu există nici o diferență între profesori. Elevii vor găsi profesori exigenți sau mai îngăduitori atât la un liceu public ori privat, cât și la colegiu. Ceea ce face cu adevărat diferența este interesul sau indiferența pe care aceștia o afișează în munca lor de zi cu zi. Cu alte cuvinte, ține exclusiv de profesor cât de mult își dorește să-i ajute pe elevi, nicidecum de instituția în sine.

Există o Metodologie de acordare a titlului de Colegiu naţional/Colegiu unităţilor de învăţământ preuniversitar. Aceasta a fost elaborată, aprobată și publicată în Monitorul Oficial în luna mai 2013 și este în vigoare și în prezent. La art. 2 al acestei metodologii, se specifică faptul că Unităţilor de învăţământ preuniversitar de nivel liceal, cu personalitate juridică, ce fac parte din sistemul naţional de educaţie, li se poate acorda, prin ordin al ministrului educaţiei naţionale, titlul de Colegiu naţional/Colegiu, ca urmare a îndelungatei activităţi educaţionale şi a performanţelor profesionale.

În plus, Capitolul II din aceeași metodologie se referă, la art. 4, la procedura de acordare a titlului de Colegiu naţional pentru filiera teoretică ori Colegiu pentru filiera tehnică sau vocaţională, dacă sunt îndeplinite cumulativ șapte criterii minimale.

Ce este liceul?

În România, liceul reprezintă acea instituție de învățământ unde sunt admiși absolvenții școlilor generale și unde se predau cunoștințele necesare continuării studiilor în învățământul superior sau în diverse specialități pentru pregătirea cadrelor medii.

Învățământul liceal constă în studii de patru ani: doi obligatorii (clasele IX-X) și doi neobligatorii (clasele XI-XII). Există și un program de frecvență redusă care durează 5 ani pentru cei care doresc să participe la liceu, după ce au renunțat în perioada adolescenței.

Finalizarea studiilor liceelor se face prin examenul de bacalaureat, obținerea unei diplome de bacalureat și, prin urmare, accesul la studii universitare.

În SUA, termenul de liceu se referă la o școală secundară superioară, care educă elevii de la clasa a IX-a până la clasa a XII-a. Deși aceasta este definiția generală, acest lucru poate fi diferit în unele state americane, unde există licee superioare care acoperă doar clasele X-XII, iar altele educă fie din clasele VII-XII, fie din clasele VI-XII.

După absolvirea liceului, elevii primesc diplomă de liceu sau diplomă de învățământ general (GED) și pot intra la colegiu, universitate sau în alte programe de învățământ terțiar. Acestea sunt liceele generale din Statele Unite. Există însă și licee profesionale, care oferă cariere bazate pe instruirea elevilor.

În Canada, termenul de liceu se referă, în general, la școlile la care îmvață elevii din clasele VIII-XII. Liceele mai sunt denumite și școli secundare sau intitute colegiale.

În Marea Britanie, Anglia și Țara Galilor nu este utilizat în mod oficial termenul de liceu pentru a descrie școala secundară. Termenul de liceu, care face referire la școlile secundare, a fost introdus de Scoția.

Ce este colegiul?

Definiția termenului de colegiu depinde de la țară la țară. Colegiul poate reprezenta fie o instituție de învățământ terțiar care acordă o diplomă, fie una din cadrul unei universități sau afiliată acesteia, fie o instituție care oferă servicii vocaționale sau chiar o școală
secundară.

În SUA și în Irlanda, colegiile și universitățile pot oferi studii universitare și diplome. Prin comparație, în țări precum Marea Britanie, Australia sau Noua Zeelandă un colegiu nu are autoritatea necesară pentru acordarea de diplomele pe cont propriu. Aceasta este în cele
mai multe dintre cazuri o instituție de învățământ situată între gimnaziu și universitate.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot