Care este cel mai vechi liceu din București?

20.10.2023
Care este cel mai vechi liceu din București?

Perioada adolescenței este una dintre cele mai importante etape ale vieții. În tot acest timp, reușim să aprofundăm numeroase informații venite din partea părinților sau a profesorilor. Liceul este mediul școlar în care tinerii devin adolescenți și se pregătesc pentru viața de facultate și, de ce nu, pentru maturitate. Care este cel mai vechi liceu din București?

Cel mai vechi liceu din București

liceu

Bucureștiul este un oraș cu vechime de sute de ani și care a reușit întotdeauna să țină pasul cu moda. Mariile genii ale țării și ale orașului au adus în capitală cele mai bune propuneri și idei din anii de studiu de la Paris sau Viena. Tot ceea ce vedem pe străzile centrului istoric sunt truda muncii oamenilor care au reușit să vadă dincolo de granițele naționale.

Unele dintre cele mai importante instituții ale țării, liceul, este și el un produs al unor persoane care au dorit să aducă o evoluție în rândul societății. Create cu gândul de a învăța, studia și de a culturaliza, liceul este una dintre cele mai importante etape din viața unei persoane.

Colegiul Național Sfântu Sava, cel mai vechi liceu

La ora actuală, Bucureștiul are în pază sute de instituții de învățământ liceal, însă unul se poate lăuda cu statulul de cel mai vechi și chiar cel mai important. În anul de glorie 1694, a fost fondat Colegiul Național Sfântu Sava, la îndemnul lui Constantin Cantacuzino, de către Constantin Brâncoveanu. În timp, va deveni una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Balcani, alături de Academia Fanar și Școala Superioară a Patriarhiei Constantinopolului, ambele din marele Istanbul.

La începuturi, limba folosită în băncile școlii era greaca, iar din 1818 a început să fie folosită limba română la toate nivelurile. În cadrul școlii s-a înființat prima bibliotecă națională a românilor în anul 1836. În prezent, aceasta are peste 30.000 de volume, depozitate în dulapurile proiectate de Theodor Amman, fost profesor al liceului. Cu o istorie de sute de ani, Colegiul Național Sfântu Sava continuă să fie o instituție de prestigiu, unde media examenelor este mereu la cel mai înalt nivel.

Care sunt cei mai de seamă elevi ai Colegiului Național Sfântu Sava?

Sfântul Sava nu este doar cel mai vechi liceu din capitală, ci și din țară. Astfel că, este important să ne gândim ce minți sclipitoare au putut învăța în băncile acestei școli. Chiar dacă de către anumite persoane Colegiul poate fi considerată o școală elitistă, se dovedește anual că cine studiază aici nu este deloc elitist, ci doar are un nivel de învățare superioară.

Haideți să vedem care sunt cei mai importanți absolvenți ai Colegiului Național Sfântu Sava din istorie:

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot