De ce creștinismul este împărțit în ortodoxism și catolicism?

13.10.2023
De ce creștinismul este împărțit în ortodoxism și catolicism?

Religia a fost și va rămâne o parte importantă din viața oamenilor. România este un stat în care oamenii se consideră laici, mulți dintre ei fiind aproape cu sufletul de biserică. Dacă în țara noastră religia principală este ortodoxismul, în țările din Occident, religia predominantă este catolicismul. De ce creștinismul este împărțit între ortodoxism și catolicism?

De ce s-a rupt creștinismul?

creștinismul

Încă de pe băncile școlii învățăm că una dintre cele mai importante religii ale lumii este creștinismul. Dumnezeu este creatorul lumii, iar Iisus Hristos este Fiul Lui. În același timp, Fecioara Maria este cea care L-a născut pe Fiul Domnului. Cu toate acestea, creștinismul este o religie care se împarte în 2 orientări, ortodoxism și catolicism.

Astfel că, reușim să găsim în România ortodoxismul, iar în Italia, Spania sau Portugalia, este practicat creștinismul catolic. Care este diferența între ele și de ce creștinismul este împărțit așa?

Ce a fost Marea Schismă?

În urmă cu peste 1.000 de ani a avut loc ceea ce a rămas în istorie ca fiind Marea Schismă. Acest moment a reușit să rupă bisericile creștine în două, iar diferențele s-au acutizat. Ortodocșii au păstrat ritul bizantin și celebrarea liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur, iar catolicii au continuat ritualul latin. Concret, în 1054 a avut loc procesul de separare canonică și de întrerupere a legăturilor liturgice dintre Bisericile patriarhiilor de la Constantinopol, Alexandria, Antiohia, Ierusalim și Biserica Romei. Ruptura a fost una totală, iar diferențele au continuat să apară de-a lungul timpului.

  1. Cunoașterea lui Dumnezeu. Ortodocșii consideră că omul nu este capabil să-l vadă pe Dumnezeu. Catolicii consideră că oamenii îl pot vedea pe Dumnezeu datorită Duhului Sfânt.
  2. Organizarea și ierarhizarea bisericii. La ortodocși, liderul spiritual al ritului este numit Patriarh, ierarhia nefiind una foarte bine definitivată. În catolicism, Biserica este condusă de Papa, considerat liderul spiritual al întregii comunități.
  3. Semnul crucii. În timp ce catolicii fac semnul crucii de la stânga la dreapta, în ortodoxism se realizează invers.

Câți Papi au fost aleși până acum?

Cum am spus mai sus, Papa este considerat liderul spiritual al Bisericii Catolice. Acesta reprezintă trimisul lui Dumnezeu pe Pământ, iar deciziile luate sunt considerate date de divinitate. De-a lungul istoriei, mai multe persoane au fost în vârful Bisericii Catolice.

Primul Papă este considerat ca fiind Sfântul Petru, astfel că de atunci până în prezent au trecut 2.000 de ani. În fruntea Bisericii Catolice au fost aleși în total 266 de papi, sub titlul de „I Sommi Pontefici Romani”. Unele surse citează un număr de 267, cel exclus fiind Ștefan al II-lea, care a murit la patru zile după alegerea sa, dar înainte de a fi consacrat episcopal.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot