Celibatul la preoți. De ce preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu?

30.09.2019
Celibatul la preoți. De ce preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu?

Biserica Ortodoxă și Biserica Catolică sunt două entități care reunesc peste 1 miliard de credincioși la nivel mondial. Există peste 260 de milioane de ortodocși în lume și peste 1,2 miliarde de romano-catolici. Conform BBC, peste 40% dintre catolici, adică aproape o jumătate de miliard de membri, se află în America Latină. Totuși, deși sunt două religii asemănătoare, acestea au și deosebiri interesante. Una dintre principalele diferențe este aceea că preoţimea ortodoxă are voie să se căsătorească iar cea catolică, nu. De ce?

Până la Marea Schismă (eveniment ce a împărțit creștinismul în Biserica Catoloică și Biserica Ortodoxă) care a avut loc în anul 1054, cele două biserici erau unite, şi doar din acel an s-au despărţit. Fiecare dintre cele două biserici are argumente pro și contra căsătoriei în cazul preoților.

Ce spune Biserica Catolică despre căsătoria preoților?

Preotul romano-catolic Claudiu Dumea scrie în lucrarea „De ce nu se căsătoresc preoţii catolici” că celibatul preoțesc a devenit lege scrisă pentru prima oară la Conciliul din Elvira, în primul deceniu al secolului al IV – lea.

E adevărat că într-o biserică abandonată din România se află spini din coroana lui Iisus?

În canonul 33 al Conciliului din Elvira era specificat următorul lucru: „Suntem de acord cu interzicerea completă care e valabilă pentru episcopi, preoţi şi diaconi, adică pentru toţi clericii angajaţi în slujba altarului, că trebuie să se abţină de la soţiile lor şi că nu trebuie să aducă pe lume copii; cine a făcut lucrul acesta trebuie exclus de la starea clericală”.

În ciuda acestor fapte, Papa Francisc crede că celibatul în rândul preoților catolici este o cutumă învechită și consideră că acest lucru nu face parte din doctrina Bisericii Catolice.

Ce spune Biserica Ortodoxă despre căsătoria preoților?

În cazul Bisericii Ortodoxe, argumentele sunt diferit. Principalul argument este acela că Sfinţii Apostoli Petru şi Filip au fost căsătoriţi și nu au practicat celibatul.

Cuvântul Evangheliei spune că ceea ce a unit Dumnezeu , omul nu are voie să despartă (“Ceea ce a împreunat Dumnezeu, omul să nu despartă” (Matei XIX, 6). În primele secole după Hristos, căsătoria preoţilor din biserici era permisă, însă trebuia să se facă înainte de hirotonirea preotului.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot