Care este cel mai poluat oraș din România? Nu, nu este Bucureștiul!

10.07.2023
Care este cel mai poluat oraș din România? Nu, nu este Bucureștiul!

Schimbările climatice reprezintă o problemă actuală cu care umanitatea se luptă. Efectele dezvoltării tehnologice au dus la un consum ridicat al oamenilor, creând ceea ce se numește fenomenul de poluare. România este un stat dezvoltat care încearcă se combată măsurile climatice. Care este cel mai poluat oraș al țării?

NU Bucureștiul este cel mai poluat oraș din România

poluat

Într-o țară în care trăiesc aproape 20 de milioane de oameni, nevoile sunt diverse și multiple. Consumul este în continuă creștere, astfel că cerul devine din ce în ce mai gri. Bucureștiul este cel mai mare oraș al țării, în care trăiesc cei mai mulți cetățeni. Cu toate acestea, în mod surprinzător, nu este cel mai poluat din România.

În orașe, poluarea apare din cauza numărului mare de mașini cu care oamenii circulă, centralelor menite să aducă căldură în case iarna sau din lipsa spațiului verde, înlocuit de betoane. Potrivit Agenției Europene de Protecție a Mediului, cel mai poluat oraș al țării este Iași, fosta capitală a Moldovei, dar și a României în timpul Primului Război Mondial.

Se pare că aici, în ultimii doi ani a fost înregistrată o medie alarmantă de particule fine. Traficul care stagnează, blocat pe kilometri întregi, aduce în Iași o cantitate importantă și periculoasă de noxe. Pe lângă acestea, un factor suplimentar al poluării îl reprezintă cele aproximativ 100.000 de centrale de apartamente care eliberează oxizi toxici.

Astfel că, orașul Iași depășește metropole europene precum Parisul și Madridul la un loc. Lipsa infrastructurii care blochează municipiul reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătatea cetățenilor din fosta capitală a Moldovei.

La polul opus, cel mai curat aer din țara noastră se află pe malul cursului Dunării, respectiv în municipiul Galați, oraș care se situează pe locul 21 la nivel european.

Cel mai contaminat oraș din lume

Aflându-ne în Europa, standardele continentale impuse de autorități sunt destul de ridicate. Astfel că, cetățenii trebuie să respecte legile și regulile privind poluarea. Niciun aer din Europa nu se poate compara cu Lahore, Pakistan.

Lahore a fost clasat ca fiind cel mai poluat oraș din lume în anul care a trecut, în timp ce Ciad reprezintă țara cu cea mai ridicată poluare atmosferică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot