Cum se ferea Nicolae Ceaușescu de teamă să nu fie asasinat?

11.10.2022
Cum se ferea Nicolae Ceaușescu de teamă să nu fie asasinat?

Viața lui Nicolae Ceaușescu (26 ianuarie 1918 – 25 decembrie 1989) a fost analizată de istorici pe toate planurile și, cu toate acestea, încă mai există lucruri care sunt descoperite abia acum, la mai bine de 30 de ani după moartea sa. Dictatorul a trăit după bunul plac după ce a ajuns să conducă România, însă au fost clipe când s-a temut să nu fie asasinat. 

Colonelul de Securitate Dumitru Burlan a fost un apropiat al familiei Ceaușescu și a povestit detalii intime din viața cuplului dictatorial. După ce a ajuns la conducerea țării, Nicolae Ceaușescu a fost obsedat de control și a făcut totul, indiferent de consecințe, pentru a rămâne la putere.

Nicolae Ceaușescu se temea să nu fie asasinat de ruși

După invazia Cehoslovaciei de către URSS, în 1968, relația dintre Nicolae Ceaușescu și liderul de la Moscova, Leonid Brejnev, s-a deteriorat ca urmare a faptului că România nu a vrut să ia parte la această acțiune. Drept urmare, în anii 1970, dictatorul de la București se temea să nu fie asasinat de ruși. Ca atare, Nicolae Ceaușescu a avut grijă să aibă sosii care să îl reprezinte la diferite evenimente neimportante.

Eu nu am fost sosia lui să mă duc la ședințe. În 1972 noiembrie, pentru că se întuneca devreme și dimineața este tot întuneric… eu mergeam cu coloana și Nicolae Ceaușescu venea cu o singură mașină.

El era informat că rușii i-ar pregăti un asasinat. De aici a pregătit două dosare, eu și căpitanul Vasilescu, eu eram la aceeași înălțime, lumea îmi făcea cu mâna când aveam pălăria. El l-a pus la sediul comitetului central pe un alt ofițer și el era convins că sunt Ceaușescu. La început nu am realizat despre ce era vorba, dar ulterior am realizat că sunt țintă vie, dar familia mea era asigurată, eu deveneam erou, a mărturisit Dumitru Burlan, potrivit evz.ro.

Lucrurile erau atât de bine aranjate încât lumea nu își dădea seama de diferențe, astfel că Dumitru Burlan ajunsese să dea autografe în locul acestuia fără ca oamenii să observe că nu este Nicolae Ceaușescu.

Nicolae Ceaușescu a avut diabet

Liderul comunist a suferit de diabet zaharat încă din tinerețe. Meniul lui Nicolae Ceaușescu era stabilit de soția acestuia cu o săptămână înainte, iar bucătarii trebuiau să respecte cerințele dictatorului. Potrivit colonelului de Securitate, Ceaușescu și-a primit injecția cu insulină chiar și în ziua când a fost executat, în 1989.

Inclusiv când l-au omorât i-a adus Stănculescu (n.r. – fostul ministru al Apărării Naționale Victor Stănculescu) insulina. Elena făcea meniul pentru o săptămână împreună cu ministrul Sănătății și nutriționistul. Nicolae Ceaușescu gusta câte un pic, inclusiv vin, a povestit Dumitru Burlan, conform sursei citată mai sus.

Nicolae Ceaușescu era mare amator de carne de vacă și îi plăcea să facă grătar. Animalul trebuia să aibă minim 600 de kilograme înainte să fie tăiat, după care stătea o lună la frăgezit și abia apoi carnea era consumată.

Nicolae Ceaușescu a fost secretar general al Partidului Comunist Român, șeful de stat al Republicii Socialiste România din 1967 până la căderea regimului comunist, survenită în 22 decembrie 1989, conform Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot