Cât costă gazul pe an pentru a încălzi Casa Poporului?

31.12.2021
Cât costă gazul pe an pentru a încălzi Casa Poporului?

Casa Poporului sau Palatul Parlamentului este a doua cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață din lume, după Pentagon. Întreținerea acesteia reprezintă un efort bugetar uriaș, chiar dacă numai 30% din clădire este ocupată.

Construcția Palatului Parlamentului a început în anul 1984 și a fost finalizată parțial în 1990, asta deoarece și în prezent mai există încăperi neterminate dintre cele 5.000 câte există. Visul lui Nicolae Ceaușescu are 86 de metri înălțime și 92 de metri sub pământ.

Cât costă gazul pe an pentru a încălzi Casa Poporului?

Casa Poporului este imensă, iar întreținerea acesteia presupune ca în fiecare lună să fie cheltuite sume exorbitante pentru plătirea gazului și a electricității. Construcția a costat aproximativ cinci miliarde de euro și a fost realizată între 1984 și 1989.

Potrivit datelor oficiale, sunt dați în fiecare an peste 7 milioane de euro pentru plata gazului și a electricității. O sumă imensă de bani, în condițiile în care doar 30% din clădire este folosită. 70% din construcție nu este structurată pentru nevoile oamenilor, ci doar pentru a satisface cultul personalității lui Ceaușescu.

Camera Deputaților

Cum a fost construit Palatul Parlamentului?

Clădirea a fost construită cu materiale aproape în întregime româneşti, printre care: 1.000.000 metri cubi de marmură, 550.000 tone de ciment, 700.000 de tone de oţel, 2.000.000 de tone de nisip, 1.000 tone de bazalt, 900.000 metri cubi esenţe de lemn, 3.500 tone de cristal, 200.000 de metri cubi de sticlă, 2.800 de candelabre, 220.000 metri pătrați de covoare și 3.500 metri pătrați de piele.

Pentru ridicarea giganticei clădiri au fost demolate 20 de biserici (alte 8 au fost mutate), 10.000 de care, iar peste 57.000 de familii au fost evacuate cu forța. Printre clădirile puse la pământ se numără Spitalul Brâncovenesc, primul institut medico-legal din lume, Hala Unirii, Opereta din Piaţa Senatului, Arsenalul Armatei şi Muzeul Militar Central.

Casa Poporului se întinde pe o suprafaţă totală de 365.000 de metri pătrați, iar la construcția ei au lucrat 700 de arhitecți, în frunte cu arhitectul șef Anca Petrescu. La lucrări au fost mobilizați de-a lungul timpului aproape 100.000 de oameni, cu aproape 20.000 de muncitori ce lucrau în trei ture 24 de ore pe zi, în perioadele de apogeu. De asemenea, pe șantier au muncit și 12.000 de soldaţi.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
De ce ardelenii spun „ioi” și „ora doi” în loc de „ora două”?
Limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea țării. Regionalismele îmbogățesc vocabularul românesc, însă de multe ori nu sunt înțelese de toată lumea și trebuie... citește tot
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
O româncă furată de țigani a ajuns cea mai apreciată dansatoare de pe „bătrânul continent”
Înaintea Primului Război Mondial, la marginea Mangaliei trăia familia lui Nae Berechet. Acesta avea o fetiță în vârstă de șase ani, de o frumusețe răpitoare, pe numele ei Maria. La un... citește tot
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
De ce avem păr la subraț? La ce folosește?
Pentru întreaga lume, corpul uman este un mister constant mereu aflat într-o continuă schimbare. Deși nu putem afla totul despre corpurile noastre, oamenii de știință au descoperit la ce... citește tot