Pe cine voia mort cu orice preț Elena Ceaușescu: „L-aş putea omorî ca pe un vierme, să pară un accident sau aşa ceva”

27.09.2021
Pe cine voia mort cu orice preț Elena Ceaușescu: „L-aş putea omorî ca pe un vierme, să pară un accident sau aşa ceva”

În perioada comunistă, Elena Ceaușescu, soția dictatorului, a fost una dintre cele mai puternice femei din România. Aceasta era cunoscută pentru răutatea de care dădea dovadă, atât în relațiile cu subordonații cuplului prezidențial, cât și cu cei apropiați. Iar când Ceaușeascăi îi pica pe cineva, acel cineva nu-i mai intra niciodată la inimă. Acesta a fost și cazul unui jurnalist care a avut curajul să înceapă o legătură amoroasă cu Zoia, fiica Elenei.

În momentul în care Zoia Ceaușescu, fata cuplului prezidențial, a devenit majoră, au început problemele și pentru Elena Ceaușescu. Zoia s-a îndrăgostit de Mihai Matei, un jurnalist al vremii. Nemulțumită de această legătură, Elena Ceaușescu i-a pus sub urmărire pe cei doi amorezi și primea zilnic de la securiști înregistrări telefonice cu discuţiile dintre cei doi tineri. Dar, acest lucru nu a fost suficient, și Tovarășa voia mai mult.

Ion Mihai Pacepa, fost adjunct al Departamentului de Informaţii Externe (DIE) a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu, a scris în lucrarea „Orizonturi Roşii” că Elena îl voia mort pe Mihai Matei.

„Ura Elenei creştea tot mai mult, hrănită de pasajele din intercepţiile telefonice, transcripţiile microfoanelor şi filmele facute în secret cu privire la întâlnirile lui sexuale cu Zoia. Acum, Elena se enerva numai la auzul numelui de Mihai. Pur şi simplu nu mai vreau să mai aud de ticălosul ăsta nici măcar o zi în plus. L-aş putea omorî ca pe un vierme. Un accident de maşina sau cam aşa ceva. Dar fiică-mea cu minte de găina ar putea face din asta o mare dramă”, scrie Pacepa.

Acesta continuă: „Vreau să fie trimis peste hotare şi lasat acolo până putrezeşte, a spus Elena, a cărei voce devenise brusc caustică. M-am săturat să tot am coşmaruri noapte de noapte din cauza lui”.

Mihai Matei, mort în condiții suspecte

Se spune că însuși Pacepa a fost cel care l-a trimis pe Matei departe de Zoia. La Agerpres venise invitaţia ca un ziarist să participe la o sărbătoare importantă a Marocului, iar Matei a fost trimis acolo. Ulterior, acesta a ajuns în Conakry, capitala Guineii. Acesta a revenit după câțiva ani, în țară, bolnav fiind de stenoză mitrală, dar securiștii au avut grijă să nu mai reia legătura cu Zoia. Mihai Matei a decedat în condiţii suspecte, salvarea ajungând la el după aproape o jumătate de zi.

Despre Zoia s-a spus că s-a iubit și cu Petre Roman, dar în anul 1980 s-a măritat cu inginerul sibian Mircea Oprean, cadru universitar la Politehnica din București.

Când a murit Zoia Ceaușescu?

Zoia Ceaușescu (botezată în onoarea eroinei sovietice Zoia Kosmodemianskaia) a murit în 2006, la vârsta de 57 de ani din pricina unui cancer la plămâni care nu era operabil. Zoia Ceaușescu a fost incinerată la Crematoriul ”Cenușa“.

AZI ÎN ISTORIE
14 august este cea de-a 226-a zi a calendarului gregorian și a 227-a zi în anii bisecți. De-a lungul timpului, în această zi au avut loc evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot