Povestea lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare

07.03.2023
Povestea lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare

Daniil Sihastrul a fost unul dintre sfătuitorii lui Ștefan cel Mare. În jurul acestuia au fost create tot felul de legende, mai mult sau mai puțin adevărate, însă Daniil a fost un personaj real care a avut un rol important în istoria Moldovei. Acesta a devenit cunoscut oamenilor prin poezia „Daniil Sihastrul”, scrisă de Dimitrie Bolintineanu, în secolul al XIX-lea.

Foarte mulți oameni au crezut că personajul a fost inventat de scriitorul pașoptist, la fel cum a creat o aură legendară în jurul mamei lui Ștefan cel Mare, Maria Oltea, care se spunea că l-a împins pe voievod să lupte cu turcii. Datele istorice dovedesc însă contrariul.

Cine a fost Daniil Sihastrul?

Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropiere de Rădăuți, județul Suceava de astăzi. Numele său oficial a fost de Dumitru. Încă de mic copil acesta a fost atras de viața bisericească și prefera să se roage decât să se joace cu ceilalți copii de vârsta lui. După ce a fost trimis la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Rădăuți, Dumitru a învățat rapid să citească și să scrie, reușind să deslușească tainele scrierilor sfinte.

În timpul adolescenței acesta a devenit călugăr, primind numele de David. A fost un model printre figurile bisericești din acea perioadă. Cea mai mare parte a timpului o petrecea rugându-se și studiind textele sfinte. Se spune că nu mânca nimic până la apusul Soarelui.

Daniil Sihastrul a fost prezentat ca un sfetnic prețios pentru Ștefan cel Mare, de către Dimitrie Bolintineanu, însă el a fost faimos mai degrabă pentru viața monahală fără cusur și pentru faptul că poseda o inteligență spirituală superioară, cu care ajuta oamenii obișnuiți să treacă peste anumite greutăți în viață. Practic, era văzut ca un făcător de minuni. El a fost căutat chiar și atunci când a plecat în sihăstrie de persoanele aflate în suferință.

O viață dedicată lui Dumnezeu

Călugărul David a dorit să aibă mai multă liniște și mai mult timp pentru rugăciune, astfel că a decis să își schimbe numele în Daniil și să plece în pustietate. Acesta și-a construit o colibă în pădure și a trăit în post și rugăciune. Oamenii însă au mers să îl caute astfel că el a decis să plece în zona Putnei, unde și-a clădit o chilie, săpând în stâncă. Se spune că duminica acesta ținea slujbă chiar în fața chiliei, iar oamenii se adunau să-i asculte vorbele pline de încărcătură religioasă.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Încă din timpul vieții a fost considerat sfânt, fiind numit de popor Sfântul Daniil cel Bătrân. Exemplul său de sihăstrie i-a inspirat și pe alți călugări care au luat drumul pustniciei. Daniil Sihastrul este considerat un părinte al mișcării isihaste din Moldova, întemeind comunități monahale și servind drept mentor pentru mulți călugări care plecau departe de lume. Datorită lui, se spune, a fost întemeiată Mănăstirea Putna, dar și Voronețul acolo unde a fost și stareț, o perioadă, potrivit adevarul.ro.

Trebuie precizat că nu există nicio dovadă că Ștefan cel Mare ar fi venit la Daniil Sihastru pentru a-i cere sfatul după lupta de la Războieni, așa cum evenimentul este prezentat în poezia „Daniil Sihastru” a lui Dimitrie Bolintineanu. Cert este însă că cei doi s-au cunoscut, iar Voievodul Moldoveanu i-ar fi cerut sfatul când a dat ordin să fie ridicată Mănăstirea Putna.

Ștefan cel Mare l-a propus ca stareț la Putna, inițial, pentru ca ulterior să îi ceară să devină Mitropolit al Moldovei. Daniil Sihastrul a refuzat ambele oferte, preferând o viață în pustietate alături de Dumnezeu. Acesta a murit în anul 1496, având o vârstă destul de înaintată.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot