Povestea lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare

07.03.2023
Povestea lui Daniil Sihastrul, sfetnicul lui Ștefan cel Mare

Daniil Sihastrul a fost unul dintre sfătuitorii lui Ștefan cel Mare. În jurul acestuia au fost create tot felul de legende, mai mult sau mai puțin adevărate, însă Daniil a fost un personaj real care a avut un rol important în istoria Moldovei. Acesta a devenit cunoscut oamenilor prin poezia „Daniil Sihastrul”, scrisă de Dimitrie Bolintineanu, în secolul al XIX-lea.

Foarte mulți oameni au crezut că personajul a fost inventat de scriitorul pașoptist, la fel cum a creat o aură legendară în jurul mamei lui Ștefan cel Mare, Maria Oltea, care se spunea că l-a împins pe voievod să lupte cu turcii. Datele istorice dovedesc însă contrariul.

Cine a fost Daniil Sihastrul?

Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropiere de Rădăuți, județul Suceava de astăzi. Numele său oficial a fost de Dumitru. Încă de mic copil acesta a fost atras de viața bisericească și prefera să se roage decât să se joace cu ceilalți copii de vârsta lui. După ce a fost trimis la Mănăstirea Sfântul Nicolae din Rădăuți, Dumitru a învățat rapid să citească și să scrie, reușind să deslușească tainele scrierilor sfinte.

În timpul adolescenței acesta a devenit călugăr, primind numele de David. A fost un model printre figurile bisericești din acea perioadă. Cea mai mare parte a timpului o petrecea rugându-se și studiind textele sfinte. Se spune că nu mânca nimic până la apusul Soarelui.

Daniil Sihastrul a fost prezentat ca un sfetnic prețios pentru Ștefan cel Mare, de către Dimitrie Bolintineanu, însă el a fost faimos mai degrabă pentru viața monahală fără cusur și pentru faptul că poseda o inteligență spirituală superioară, cu care ajuta oamenii obișnuiți să treacă peste anumite greutăți în viață. Practic, era văzut ca un făcător de minuni. El a fost căutat chiar și atunci când a plecat în sihăstrie de persoanele aflate în suferință.

O viață dedicată lui Dumnezeu

Călugărul David a dorit să aibă mai multă liniște și mai mult timp pentru rugăciune, astfel că a decis să își schimbe numele în Daniil și să plece în pustietate. Acesta și-a construit o colibă în pădure și a trăit în post și rugăciune. Oamenii însă au mers să îl caute astfel că el a decis să plece în zona Putnei, unde și-a clădit o chilie, săpând în stâncă. Se spune că duminica acesta ținea slujbă chiar în fața chiliei, iar oamenii se adunau să-i asculte vorbele pline de încărcătură religioasă.

Chilia lui Daniil Sihastrul

Încă din timpul vieții a fost considerat sfânt, fiind numit de popor Sfântul Daniil cel Bătrân. Exemplul său de sihăstrie i-a inspirat și pe alți călugări care au luat drumul pustniciei. Daniil Sihastrul este considerat un părinte al mișcării isihaste din Moldova, întemeind comunități monahale și servind drept mentor pentru mulți călugări care plecau departe de lume. Datorită lui, se spune, a fost întemeiată Mănăstirea Putna, dar și Voronețul acolo unde a fost și stareț, o perioadă, potrivit adevarul.ro.

Trebuie precizat că nu există nicio dovadă că Ștefan cel Mare ar fi venit la Daniil Sihastru pentru a-i cere sfatul după lupta de la Războieni, așa cum evenimentul este prezentat în poezia „Daniil Sihastru” a lui Dimitrie Bolintineanu. Cert este însă că cei doi s-au cunoscut, iar Voievodul Moldoveanu i-ar fi cerut sfatul când a dat ordin să fie ridicată Mănăstirea Putna.

Ștefan cel Mare l-a propus ca stareț la Putna, inițial, pentru ca ulterior să îi ceară să devină Mitropolit al Moldovei. Daniil Sihastrul a refuzat ambele oferte, preferând o viață în pustietate alături de Dumnezeu. Acesta a murit în anul 1496, având o vârstă destul de înaintată.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ce a pățit o româncă după ce a cumpărat un câine de rasă de pe...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising