De unde avea Ștefan cel Mare bani să poarte războaie? De câte ori a pierdut în fața turcilor?

26.01.2023
De unde avea Ștefan cel Mare bani să poarte războaie? De câte ori a pierdut în fața turcilor?

Ștefan cel Mare s-a bucurat de una dintre cele mai lungi domnii din istoria Țărilor Române, dar pe cât de lungă pe atât de conflictuală. În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și, conform izvoarelor istorice, a fost învins de cinci ori. Totuși, de unde avea Ștefan cel Mare bani să poarte războaie?

Ştefan cel Mare este domnitorul care a luptat împotriva tuturor vecinilor săi, fie că este vorba de Imperiul Otoman, Ungaria, Polonia ori de Ţara Românească. Opinia conform căreia acesta doar și-a apărat granițele este o utopie. În perioada domniei sale, Moldova avea aproximativ 400.000 de locuitori. Aceștia trăiau mai ales la sate și comerțul în Moldova era destul de modest cu toate că Moldova era o verigă a vestitului „drum moldovenesc“ care făcea legătura între Orient şi Europa Centrală.

Din ce obținea banii Ștefan cel Mare?

Se pare că banii pentru visteria țării proveneau fie din taxele vamale, fie din anumite dări indirecte impuse oraşelor (Suceava și Cetatea Albă care aveau în jur de 10.000 de locuitori), fie din unele vânzări de bunuri domneşti, fie din diverse surse neregulate (prăzi, topire de obiecte din metal preţios, daruri de tot felul, etc.), notează site-ul historia.ro. Majoritatea moldovenilor se ocupau în acele timpului cu lucrările agricole, pământul fiind de cele mai multe ori motivul pentru care se purtau războaie. Totuși, se pare că războaiele costau destul de mult și nu se pierdeau doar vieți omenești, ci și avuție din visteria statului.

Din cei 47 de ani de domnie, în 34 de ani Moldova a fost angrenată în războaie cu diverşii vecini. Boierii erau „o vacă de muls” întrucât erau nevoiți să plătească biruri și dări. De altfel, birul a fost sursa cea mai însemnată de venit a Țărilor Române feudale și una dintre cele mai crâncene metode de exploatare a maselor. E drept, pentru boieri, birul nu era atât de costisitor ca pentru țăranii de rând întrucât averea boierilor era însemnată. Totuși, războaiele purtate de Ștefan erau păgubitoare pentru economia Moldovei.

De câte ori a luat Ștefan cel Mare bătaie de la turci?

În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și a fost învins de cinci ori. Patru din cele cinci înfrângeri au avut loc în fața turcilor și una în fața muntenilor conduși de Vlad Țepeș.

În luna iulie a anului 1476, domnitorul Ștefan cel Mare și oștenii săi sunt înfrânți în lupta cu turcii de la Războieni-Pârâul Alb. Pe data de 15 iulie 1484, Ștefan cel Mare și ai săi pierd cetatea Chiliei în lupta cu turcii. Pe 9 august 1484, domnitorul Moldovei pierde, tot în faţa turcilor, şi Cetatea Albă. O nouă înfrângere în faţa turcilor a suferit-o pe 16 noiembrie 1485, când a încercat în zadar să recucerească Chilia. După această ultimă bătălie, Ștefan cel Mare a oprit conflictul cu otomanii.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot