Curiozități despre vin. De ce chinezii consumă mai mult vin roșu?

07.01.2022
Curiozități despre vin. De ce chinezii consumă mai mult vin roșu?

Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume. Pe piață, sunt tot felul de soiuri de vinuri, de la sec la dulce, iar oamenii aleg să consume în funcție de preferințe. Specialiștii în sănătate susțin că un pahar de vin pe zi este benefic pentru organismul uman.

Curiozități despre vin

1. Strugurele este cel mai plantat fruct din întreaga lume.

2. O tonă de struguri poate produce aproximativ 720 de sticle de vin.

3. Pentru a-și potoli setea, în trecut, oamenii au băut vin în loc de apă. În acea perioadă, apa nu era curată tot timpul, iar fermentația naturală, atunci când se făcea vinul, putea ucide anumite bacterii.

4. Aparent, unii oameni au o „frică de vin” și se numește oenofobie.

5. Pe vremea romanilor, la început, femeilor le era interzis să bea vin. Soțiile care care erau prinse încălcând această regulă puteau fi chiar omorâte.

6. Femeile sunt mai sensibile la efectele vinului decât bărbații. Acest lucru se datorează parțial biologiei, deoarece femeile au mai puține enzime în mucoasa stomacului necesare pentru a descompune alcoolul.

7. În Grecia antică, gazda cinei lua prima înghițitură de vin pentru a asigura ospeții că vinul nu este otrăvit. Aici a fost locul în care a apărut sintagma „a bea pentru sănătatea cuiva”, conform newsweek.com.

8. Potrivit datelor oficiale, există 10.000 de soiuri de struguri de vin în întreaga lume.

9. Oenologul învârte vinul în pahar pentru a-i elibera aromele. De asemenea, nu umple paharul mai mult de o treime pentru a lăsa un spațiu în care aceste arome se pot elibera și amesteca.

10. Un pahar de vin bun are un gust mai lung și mai persistent.

11. La un eveniment de degustare de vinuri, este în regulă să scuipi înghițitura luată. Când participați la astfel de evenimente, este acceptabil să luați o înghițitură de vin și să o țineți în gură câteva secunde și apoi să decideți dacă să-l înghiți sau să-l scuipați.

12. Cea mai mare sticlă de vin se numește „Nebucadnețar”. Aceasta este echivalentul a 20 de sticle de dimensiuni normale sau aproximativ 15 litri.

13. Primii trei cei mai importanți producători de vin din lume sunt Franța, Spania și Italia. SUA (California) ocupă locul patru, urmată de China pe locul cinci.

14. China reprezintă principala piață pentru consumul de vin roșu. Acest lucru nu se datorează aromei, ci tradițiilor. Culoarea roșie este considerată norocoasă în cultura chineză și este favorizată de guvern.

15. În trecut, vinul a fost ținut în saci de piele de capră. Englezul Kenelm Digby (1603-1665) a inventat sticla de vin verde închis pe care o cunoaștem cu toții astăzi.

16. Cele mai importante trei tipuri de vin sunt „Cavit italian”, „Chile Concha y Toro” și „Coada galbenă australiană”.

17. Vinul se face din struguri, dar nu din cei pe care îi găsim la supermarket, fiindcă aceia sunt de masă.

18. Există o modalitate corectă de a ține un pahar de vin. Modul potrivit este să ținem de tulpină, astfel încât mâna să nu încălzească paharul și să crească temperatura vinului.

19. Vinurile care sunt îmbuteliate în sticle cu dop de plută se țin culcate pentru a împiedica uscarea dopului și eventuala cădere în vin. Lichidul care vine în contact cu dopul previne, de asemenea, scurgerea aerului în sticlă.

20. Vinurile au atât de mulți compuși organici încât sunt mai complexe decât serurile de sânge.

21. Un pahar de vin are atât de mulți antioxidanți încât echivalează cu 7 pahare de suc de portocale sau 20 de pahare de suc de mere.

22. Pentru asortarea la mese, mâncarea care se digeră mai încet se potriveste bine cu un vin mai greu. Astfel că, vinul roșu se servește de obicei cu carne roșie, în timp ce vinul alb se servește cu pui sau pește. La desert se consumă vinul dulce.

23. Dulceața vinului se reduce când îl răcești. Cel roșu își pierde aroma atunci când devine prea cald.

24. Potrivit specialiștilor în sănătate, consumul de vin, în special cel roșu, în cantități moderate are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Printre acestea se numără reducerea riscului de apariție a cancerului.

25. În lume, sunt peste 400 de specii de stejar din care se construiesc butoaiele în care se ține vinul.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot