Curiozități despre vin. De ce chinezii consumă mai mult vin roșu?

07.01.2022
Curiozități despre vin. De ce chinezii consumă mai mult vin roșu?

Vinul este una dintre cele mai consumate băuturi alcoolice din lume. Pe piață, sunt tot felul de soiuri de vinuri, de la sec la dulce, iar oamenii aleg să consume în funcție de preferințe. Specialiștii în sănătate susțin că un pahar de vin pe zi este benefic pentru organismul uman.

Curiozități despre vin

1. Strugurele este cel mai plantat fruct din întreaga lume.

2. O tonă de struguri poate produce aproximativ 720 de sticle de vin.

3. Pentru a-și potoli setea, în trecut, oamenii au băut vin în loc de apă. În acea perioadă, apa nu era curată tot timpul, iar fermentația naturală, atunci când se făcea vinul, putea ucide anumite bacterii.

4. Aparent, unii oameni au o „frică de vin” și se numește oenofobie.

5. Pe vremea romanilor, la început, femeilor le era interzis să bea vin. Soțiile care care erau prinse încălcând această regulă puteau fi chiar omorâte.

6. Femeile sunt mai sensibile la efectele vinului decât bărbații. Acest lucru se datorează parțial biologiei, deoarece femeile au mai puține enzime în mucoasa stomacului necesare pentru a descompune alcoolul.

7. În Grecia antică, gazda cinei lua prima înghițitură de vin pentru a asigura ospeții că vinul nu este otrăvit. Aici a fost locul în care a apărut sintagma „a bea pentru sănătatea cuiva”, conform newsweek.com.

8. Potrivit datelor oficiale, există 10.000 de soiuri de struguri de vin în întreaga lume.

9. Oenologul învârte vinul în pahar pentru a-i elibera aromele. De asemenea, nu umple paharul mai mult de o treime pentru a lăsa un spațiu în care aceste arome se pot elibera și amesteca.

10. Un pahar de vin bun are un gust mai lung și mai persistent.

11. La un eveniment de degustare de vinuri, este în regulă să scuipi înghițitura luată. Când participați la astfel de evenimente, este acceptabil să luați o înghițitură de vin și să o țineți în gură câteva secunde și apoi să decideți dacă să-l înghiți sau să-l scuipați.

12. Cea mai mare sticlă de vin se numește „Nebucadnețar”. Aceasta este echivalentul a 20 de sticle de dimensiuni normale sau aproximativ 15 litri.

13. Primii trei cei mai importanți producători de vin din lume sunt Franța, Spania și Italia. SUA (California) ocupă locul patru, urmată de China pe locul cinci.

14. China reprezintă principala piață pentru consumul de vin roșu. Acest lucru nu se datorează aromei, ci tradițiilor. Culoarea roșie este considerată norocoasă în cultura chineză și este favorizată de guvern.

15. În trecut, vinul a fost ținut în saci de piele de capră. Englezul Kenelm Digby (1603-1665) a inventat sticla de vin verde închis pe care o cunoaștem cu toții astăzi.

16. Cele mai importante trei tipuri de vin sunt „Cavit italian”, „Chile Concha y Toro” și „Coada galbenă australiană”.

17. Vinul se face din struguri, dar nu din cei pe care îi găsim la supermarket, fiindcă aceia sunt de masă.

18. Există o modalitate corectă de a ține un pahar de vin. Modul potrivit este să ținem de tulpină, astfel încât mâna să nu încălzească paharul și să crească temperatura vinului.

19. Vinurile care sunt îmbuteliate în sticle cu dop de plută se țin culcate pentru a împiedica uscarea dopului și eventuala cădere în vin. Lichidul care vine în contact cu dopul previne, de asemenea, scurgerea aerului în sticlă.

20. Vinurile au atât de mulți compuși organici încât sunt mai complexe decât serurile de sânge.

21. Un pahar de vin are atât de mulți antioxidanți încât echivalează cu 7 pahare de suc de portocale sau 20 de pahare de suc de mere.

22. Pentru asortarea la mese, mâncarea care se digeră mai încet se potriveste bine cu un vin mai greu. Astfel că, vinul roșu se servește de obicei cu carne roșie, în timp ce vinul alb se servește cu pui sau pește. La desert se consumă vinul dulce.

23. Dulceața vinului se reduce când îl răcești. Cel roșu își pierde aroma atunci când devine prea cald.

24. Potrivit specialiștilor în sănătate, consumul de vin, în special cel roșu, în cantități moderate are o serie de proprietăți benefice pentru organismul uman. Printre acestea se numără reducerea riscului de apariție a cancerului.

25. În lume, sunt peste 400 de specii de stejar din care se construiesc butoaiele în care se ține vinul.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot