De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

10.10.2023
De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

Țuica este una dintre băuturile alcoolice tradiționale românești. Procesul fabricării ei a fost transmis din generație în generație și se practică și în prezent, în special la sat. Țuica este o băutură alcoolică tare, astfel că nu este pentru oricine. Spre bucuria împătimiților, licoarea poate fi realizată din orice fructe din curte, dacă se respectă procedeul clasic.

Țuică fiartă la cazan

Această băutură alcoolică este foarte populară printre români, foarte mulți oameni obișnuind să o consume în special când vremea este mai rece afară pentru a se încălzi. Din păcate, țuica fiartă la cazan nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, iar experții în domeniul alimentației au explicat de ce.

Procesul de fabricație al țuicii nu este unul dificil și ține foarte mult de distilare. Cu alte cuvinte, fructele care au stat la fermentat o bună perioadă de timp se pun la fiert, iar vaporii de alcool sunt colectați cu ajutorul unei instalații denumită alambic.

Pentru cei care nu știu, primele picături de alcool sunt numite „frunte” și au o tărie foarte mare. De altfel, specialiștii în sănătate au venit cu tot felul de ipoteze legate de prima țuică ieșită din cazan.

Cei mai mulți oameni sunt de părere că „fruntea” are o calitate și o aromă superioare restului de țuică, însă experții în alimentație susțin că nu ar trebui niciodată gustată. Potrivit măsurătorilor, acest alcool are o tărie de peste 72%, ceea ce îl face periculos pentru consumul uman.

Lucrurile sunt explicate și mai bine științific. Astfel că, potrivit adevarul.ro, atunci când în interiorul cazanului se atinge temperatura minimă de la care începe evaporarea, adică 78 de grade Celsius, primele picături care se condensează sunt de alcool metilic – metanolul, care este foarte toxic.

Datele științifice arată că efectele lui sunt grave și, în timpt, pot duce la pierderea vederii, dacă este consumat chiar și în cantități mici. Ba mai mult, dacă ajunge în organismul uman în cantități mari, acesta poate fi letal.

Iată, astfel, care este motivul pentru care „fruntea”, adică prima parte a țuicii obținute la cazan, nu trebuie să fie băută niciodată. Pentrua vedea cât de tare este țuica se recomandă montarea unei son­de.

Foto: observatornews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Povestea fotografului care a așteptat șase ani să aibă cadrul… perfect
Unii fotografi pot să aștepte ani pentru a obține… cadrul perfect. Aceasta este și povestea italianului Valerio Minato care în urmă cu șase ani și-a propus să facă poza perfectă. După... citește tot
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara noastră a întors armele?
Am început prieteni cu nemții, am sfârșit dușmani. România, percepută o națiune trădătoare în al Doilea Război Mondial. De ce țara ...
Între 1939 și 1945, în Europa a avut loc cel De-al Doilea Război Mondial, după ce Germania nazistă a decis invadarea Poloniei. România a început conflictul de partea nemților, deși armata... citește tot
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
Cum a apărut celebra expresie „Ai o clasă mai mult decât trenul!”? La început era de bine, apoi a căpătat sens peiorativ
În limba română există numeroase expresii folosite în limbajul de zi cu zi, a căror origine este de multe ori necunoscută, dar și expresii a căror proveniență este clară. Sunt expresii... citește tot