De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

10.10.2023
De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

Țuica este una dintre băuturile alcoolice tradiționale românești. Procesul fabricării ei a fost transmis din generație în generație și se practică și în prezent, în special la sat. Țuica este o băutură alcoolică tare, astfel că nu este pentru oricine. Spre bucuria împătimiților, licoarea poate fi realizată din orice fructe din curte, dacă se respectă procedeul clasic.

Țuică fiartă la cazan

Această băutură alcoolică este foarte populară printre români, foarte mulți oameni obișnuind să o consume în special când vremea este mai rece afară pentru a se încălzi. Din păcate, țuica fiartă la cazan nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, iar experții în domeniul alimentației au explicat de ce.

Procesul de fabricație al țuicii nu este unul dificil și ține foarte mult de distilare. Cu alte cuvinte, fructele care au stat la fermentat o bună perioadă de timp se pun la fiert, iar vaporii de alcool sunt colectați cu ajutorul unei instalații denumită alambic.

Pentru cei care nu știu, primele picături de alcool sunt numite „frunte” și au o tărie foarte mare. De altfel, specialiștii în sănătate au venit cu tot felul de ipoteze legate de prima țuică ieșită din cazan.

Cei mai mulți oameni sunt de părere că „fruntea” are o calitate și o aromă superioare restului de țuică, însă experții în alimentație susțin că nu ar trebui niciodată gustată. Potrivit măsurătorilor, acest alcool are o tărie de peste 72%, ceea ce îl face periculos pentru consumul uman.

Lucrurile sunt explicate și mai bine științific. Astfel că, potrivit adevarul.ro, atunci când în interiorul cazanului se atinge temperatura minimă de la care începe evaporarea, adică 78 de grade Celsius, primele picături care se condensează sunt de alcool metilic – metanolul, care este foarte toxic.

Datele științifice arată că efectele lui sunt grave și, în timpt, pot duce la pierderea vederii, dacă este consumat chiar și în cantități mici. Ba mai mult, dacă ajunge în organismul uman în cantități mari, acesta poate fi letal.

Iată, astfel, care este motivul pentru care „fruntea”, adică prima parte a țuicii obținute la cazan, nu trebuie să fie băută niciodată. Pentrua vedea cât de tare este țuica se recomandă montarea unei son­de.

Foto: observatornews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care piesă
Fabuloasa poveste a inginerului care l-a taxat pe Henry Ford cu 10.000 de dolari: 1 dolar pentru o piesă și 9.999 pentru că a știut care ...
În plină glorie industrială, când fabricile Ford erau adevărate uzine ale progresului, una dintre liniile de producție s-a oprit brusc. Niciun inginer intern nu reușea să-și dea seama de... citește tot
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Semne de viață în spațiu. „Este cea mai puternică dovadă de viață extraterestră”
Astronomii au găsit semne de activitate biologică pe o planetă la 124 de ani lumină de Pământ, în ceea ce ei numesc cea mai puternică dovadă de viață extraterestră. Oamenii de știință... citește tot
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Cine a fost primul român care a ajuns la Polul Nord? Se întâmpla în 1995…
Explorarea Polului Nord a fost, de-a lungul istoriei, o provocare extremă, rezervată doar celor mai curajoși și bine pregătiți aventurieri. Printre aceștia se numără și un român care a... citește tot