De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

10.10.2023
De ce nu este sănătoasă țuica fiartă la cazan?

Țuica este una dintre băuturile alcoolice tradiționale românești. Procesul fabricării ei a fost transmis din generație în generație și se practică și în prezent, în special la sat. Țuica este o băutură alcoolică tare, astfel că nu este pentru oricine. Spre bucuria împătimiților, licoarea poate fi realizată din orice fructe din curte, dacă se respectă procedeul clasic.

Țuică fiartă la cazan

Această băutură alcoolică este foarte populară printre români, foarte mulți oameni obișnuind să o consume în special când vremea este mai rece afară pentru a se încălzi. Din păcate, țuica fiartă la cazan nu este foarte sănătoasă pentru organismul uman, iar experții în domeniul alimentației au explicat de ce.

Procesul de fabricație al țuicii nu este unul dificil și ține foarte mult de distilare. Cu alte cuvinte, fructele care au stat la fermentat o bună perioadă de timp se pun la fiert, iar vaporii de alcool sunt colectați cu ajutorul unei instalații denumită alambic.

Pentru cei care nu știu, primele picături de alcool sunt numite „frunte” și au o tărie foarte mare. De altfel, specialiștii în sănătate au venit cu tot felul de ipoteze legate de prima țuică ieșită din cazan.

Cei mai mulți oameni sunt de părere că „fruntea” are o calitate și o aromă superioare restului de țuică, însă experții în alimentație susțin că nu ar trebui niciodată gustată. Potrivit măsurătorilor, acest alcool are o tărie de peste 72%, ceea ce îl face periculos pentru consumul uman.

Lucrurile sunt explicate și mai bine științific. Astfel că, potrivit adevarul.ro, atunci când în interiorul cazanului se atinge temperatura minimă de la care începe evaporarea, adică 78 de grade Celsius, primele picături care se condensează sunt de alcool metilic – metanolul, care este foarte toxic.

Datele științifice arată că efectele lui sunt grave și, în timpt, pot duce la pierderea vederii, dacă este consumat chiar și în cantități mici. Ba mai mult, dacă ajunge în organismul uman în cantități mari, acesta poate fi letal.

Iată, astfel, care este motivul pentru care „fruntea”, adică prima parte a țuicii obținute la cazan, nu trebuie să fie băută niciodată. Pentrua vedea cât de tare este țuica se recomandă montarea unei son­de.

Foto: observatornews.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot