Ce este vinars-ul?

02.10.2023
Ce este vinars-ul?

România este o țară în care se consumă diferite tipuri de alcool. Adesea, auzim doar despre vin, bere sau țuică. În funcție de regiunea în care te afli, este posibil să descoperi noi băuturi cu arome unice, dar care se fac în cantități mai mici. Ce este vinarsul și unde îl putem găsi?

Ce este vinarsul?

vinarsul

Vinarsul este o băutură alcoolică tare, cu o concentrație de minimum 37%. Aceasta poate ajunge până la 86% și se obține prin învechirea de până la 7 ani a băuturii în butoaie din lemn de stejar. Denumirea atipică provine din regiunea Transilvaniei, care se compune din vin + ars. Aici, cuvântul „ars” înseamnă „distilat”. Pentru cunoscătorii de alcool, vinarsul mai poartă și denumirea de brandy, reprezentând un termen englezesc.

În mod eronat i se atribuie și numele de coniac. În realitate, coniacul se poate numi doar alcoolul care se obține în regiunea Cognac din Franța.

Pe sticlele care se îmbuteliază vinarsul se inscripționează adesea mai multe stele, care reprezintă nivelul de maturare, respectiv învechire. Categoriile clasice sunt de 3, 5 sau 7 stele. Trei stele reprezintă maturarea alcoolului pentru minimum 3 ani, cinci 5 stele 5 ani, iar șapte stele pentru cele cu minimum 7 ani de maturare.

În alte regiuni ale țării, vinarsul nu este o băutură atât de populară din pricina faptului că are un preț superior față de clasicul vin, țuică, dar și pentru că se obține într-un timp lung. Pentru o experiență completă, cei care vor să descopere tainele alcoolului tare, trebuie să ajungă în regiunea Transilvaniei și chiar a Maramureșului, unde se folosește termenul de „jinars”.

Care sunt băuturile alcoolice cu specific românesc?

România, o țară cu spirit pastoral, a dezvoltat de-a lungul timpului mai multe băuturi alcoolice. Vinul este cea mai comună băutură și este consumat încă de pe vremea dacilor lui Burebista. În funcția de regiunea țării în care vei călători, vei da peste oameni cu povești unice, care vor spune despre cum diferite băuturi au apărut. Frigul Moldovei i-a făcut pe oameni să consume băuturi mai tari, iar vremea prielnică a Dobrogei reprezintă un avantaj pentru vinurile rafinate.

  1. Țuică. Este un cuvânt 100% românesc, băutura fiind atestată documentar încă din secolul al XVI-lea. Se poate face din aproape toate fructele din curte;
  2. Vin. Băutură ancestrală, fiind considerată licoarea zeilor;
  3. Must. Mustul este un vin tânăr, care nu a fiert destul timp;
  4. Pălincă. Se produce din fructe, având un conținut ridicat de alcool, de până la 55%;
  5. Vișinată. Cum îi spune numele, se face din vișine, este puțin pretențioasă și în funcție de cum vrei o poți face mai tare sau mai dulce;
  6. Afinată. Se face în zilele călduroase de vară, pentru a ne acompania în zilele friguroase de iarnă. Populară în regiunile împădurite, precum Bucovina;
  7. Mustăreață. Dispărută din meniul românilor, aceasta se obține din seva de mesteacăn;
  8. Mursă. În trecut, pe aceste meleaguri se consuma vârtos și mursă. Se obținea prin apă sau lapte, cu miere și cam ce rezulta după spălatul fagurilor. Dacă se lăsa la fermentat, devenea o băutură ușor alcoolizată.

Foto: Depositphotos.com

Cele mai noi articole
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Cu iPhone-ul în tranșee! Cum ar fi arătat lumea dacă exista Iphone-ul în anul 1942, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial?
Dacă iPhone-ul ar fi existat în anul 1942, ar fi fost o schimbare extrem de radicală în peisajul tehnologic și social. Totuși, primul Iphone a apărut în Statele Unite ale Americii abia în... citește tot
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Top 4 cele mai sănătoase mărci de apă din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Care e cea mai potrivită oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot