Care e diferența dintre un vin dulce și un vin sec?

24.11.2021
Care e diferența dintre un vin dulce și un vin sec?

Unul dintre primele lucruri pe care un somelier încearcă să le determine în timpul unei degustări de vin este nivelul de dulceață al vinului pe care îl bea. La cel mai elementar nivel al clasificării sale, un vin este plasat de obicei într-o categorie de tip „vin sec” sau „vin dulce”.

Există o serie de factori care afectează gradarea cât de dulce sau sec este un vin, precum și percepția noastră. Cu toate acestea, un vin poate avea gust dulce, dar poate fi clasificat ca fiind sec. Iată câțiva factori care fac un vin dulce sau sec.

Care e diferența dintre vin dulce și sec?

Vinurile care rețin o cantitate mare de zahăr rezidual în urma fermentației sunt clasificate ca vinuri dulci. Vinurile cu niveluri scăzute de zahăr rezidual în urma fermentației se încadrează în categoria vinuri seci.

Când se culeg strugurii? Strugurii imaturi au un conținut mai mic de zahăr decât strugurii copți (maturi). Strugurii copți conțin, de asemenea, niveluri mai scăzute de aciditate decât strugurii necopți, ceea ce poate influența aroma.

Negustorii de vinuri care caută să creeze un vin uscat își vor culege adesea strugurii înainte de a fi complet maturi pentru a atinge un anumit grad de aciditate și niveluri mai scăzute de zahăr rezidual după fermentație.

Terroir-ul. Acest termen nu are echivalent în alte limbi străine, nici în limba română. Provine din francezul terre, derivat din latină terratorium, care înseamnă pământ. În cazul de față acest termen se referă la anumite zone viticole care dau gustul și calitatea unui vin.

Așadar, strugurii cultivați în climă mai caldă tind să aibă un conținut mai mare de zahăr decât cei cultivați în climă mai rece. Căldura razelor soarelui sporește concentrația de zahăr prezentă în apa din struguri.

Strugurii după recoltare. Viticultorii care doresc să adauge dulceață vinului lor vor permite uneori strugurii să se usuce în lumina directă a soarelui. Această metodă intensifică concentrația de zahăr prezentă.

În schimb, viticultorii din zonele cu climă mai rece pot permite strugurilor să rămână pe viță de vie până când sunt înghețați. Când sunt în cele din urmă recoltați, apa din struguri va avea o concentrație mai mare de zahăr.

Fermentație. Una dintre cele mai puternice moduri de a influența dulceața sau uscarea vinului este controlul duratei fermentației. Chimia de bază afirmă că printr-o serie de procese chimice, zahărul este în cele din urmă transformat în alcool.

Zaharurile trec în dioxid de carbon și alcool etilic în timpul fermentației. Facilitatorul acestui proces este un microorganism numit drojdie. Cu cât se lasă un vin să fermenteze mai mult, cu atât produsul final va fi mai uscat.

Potrivit winetraveler.com, iată câteva exemple de:

Vinuri dulci:

Vinuri seci:

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
De ce Elena Ceaușescu nu a vrut stație de metrou la Piața Romană? „Au făcut burtă, să meargă pe jos”
Nicolae și Elena Ceaușescu au condus România după bunul plac. Cei doi aveau cunoștințe minime, spre deloc, în aproape orice domeniu, însă cu toate acestea au modelat țara după voința lor.... citește tot
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot