Care e diferența dintre un vin dulce și un vin sec?

24.11.2021
Care e diferența dintre un vin dulce și un vin sec?

Unul dintre primele lucruri pe care un somelier încearcă să le determine în timpul unei degustări de vin este nivelul de dulceață al vinului pe care îl bea. La cel mai elementar nivel al clasificării sale, un vin este plasat de obicei într-o categorie de tip „vin sec” sau „vin dulce”.

Există o serie de factori care afectează gradarea cât de dulce sau sec este un vin, precum și percepția noastră. Cu toate acestea, un vin poate avea gust dulce, dar poate fi clasificat ca fiind sec. Iată câțiva factori care fac un vin dulce sau sec.

Care e diferența dintre vin dulce și sec?

Vinurile care rețin o cantitate mare de zahăr rezidual în urma fermentației sunt clasificate ca vinuri dulci. Vinurile cu niveluri scăzute de zahăr rezidual în urma fermentației se încadrează în categoria vinuri seci.

Când se culeg strugurii? Strugurii imaturi au un conținut mai mic de zahăr decât strugurii copți (maturi). Strugurii copți conțin, de asemenea, niveluri mai scăzute de aciditate decât strugurii necopți, ceea ce poate influența aroma.

Negustorii de vinuri care caută să creeze un vin uscat își vor culege adesea strugurii înainte de a fi complet maturi pentru a atinge un anumit grad de aciditate și niveluri mai scăzute de zahăr rezidual după fermentație.

Terroir-ul. Acest termen nu are echivalent în alte limbi străine, nici în limba română. Provine din francezul terre, derivat din latină terratorium, care înseamnă pământ. În cazul de față acest termen se referă la anumite zone viticole care dau gustul și calitatea unui vin.

Așadar, strugurii cultivați în climă mai caldă tind să aibă un conținut mai mare de zahăr decât cei cultivați în climă mai rece. Căldura razelor soarelui sporește concentrația de zahăr prezentă în apa din struguri.

Strugurii după recoltare. Viticultorii care doresc să adauge dulceață vinului lor vor permite uneori strugurii să se usuce în lumina directă a soarelui. Această metodă intensifică concentrația de zahăr prezentă.

În schimb, viticultorii din zonele cu climă mai rece pot permite strugurilor să rămână pe viță de vie până când sunt înghețați. Când sunt în cele din urmă recoltați, apa din struguri va avea o concentrație mai mare de zahăr.

Fermentație. Una dintre cele mai puternice moduri de a influența dulceața sau uscarea vinului este controlul duratei fermentației. Chimia de bază afirmă că printr-o serie de procese chimice, zahărul este în cele din urmă transformat în alcool.

Zaharurile trec în dioxid de carbon și alcool etilic în timpul fermentației. Facilitatorul acestui proces este un microorganism numit drojdie. Cu cât se lasă un vin să fermenteze mai mult, cu atât produsul final va fi mai uscat.

Potrivit winetraveler.com, iată câteva exemple de:

Vinuri dulci:

Vinuri seci:

Foto: Pexels.com

Cele mai noi articole
De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?
De ce copacii abia plantați au nevoie de araci?
Mulți dintre noi am văzut probabil în oraș sau în mediul rural copaci nou plantați cu araci lângă ei. Care este rolul lor în prezența tinerilor arbori, vom scrie mai jos. Răspunsul la... citește tot
Se bagă pantofii la mașina de spălat rufe?
Se bagă pantofii la mașina de spălat rufe?
Scumpi sau ieftini, pantofii au nevoie de atenția potrivită din partea noastră atunci când vine vorba de curățarea lor. Adesea, din cauza murdăriei, prafului, alunecărilor și vărsărilor,... citește tot
A existat un singur condamnat în Groenlanda. Era… român. De ce oamenii din Groenlanda comunică cu jumătăți de cuvinte?
A existat un singur condamnat în Groenlanda. Era… român. De ce oamenii din Groenlanda comunică cu jumătăți de cuvinte?
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume, cu o suprafață de 10 ori mai mare decât cea a României. Acest teritoriu insular este situat între Oceanul Atlantic și Oceanul Arctic, având un... citește tot