Cine este cel mai mare român din toate timpurile?

04.10.2021
Cine este cel mai mare român din toate timpurile?

România a dat de-a lungul istoriei mari personalități care au reușit să uimească o lume întreagă datorită realizărilor lor. Isprăvile acestor oameni au fost atât de mari și de importante încât faima lor s-a propagat în timp și spațiu, câștigându-și un loc bine stabilit în istoria țării noastre. Astfel, s-a ajuns să fie stabilit un top al celor mai mari români din toate timpurile.

Cei mai mari români din toate timpurile

Mulți dintre cei mai mari artiști, compozitori, animatori, inventatori, savanți și sportivi din lume sunt originari din România.

Pentru a readuce în actualitate aceste mari figuri ale istoriei țării, Televiziunea Română a organizat în anul 2006 o emisiune sub forma unei campanii publice pentru stabilirea celor mai mari români din toate timpurile.

Având ca sursă de inspirație o emisiune realizată de postul de televiziune BBC, TVR a realizat un Top 100 al celor mai mari personalități române din istorie pe baza votului exprimat de telespectatori online, prin apel telefonic sau prin SMS.

În această ierarhie sunt incluse atât persoane reale, cât și imaginare (Bulă), ceea ce reflectă modul în care publicul românesc a perceput sondajul.

Cine este cel mai mare român din istorie?

Astfel, timp de două luni, au fost exprimate 98.264 de nominalizări, de unde a rezultat o listă scurtă cu 6.065 de nume de personalități. Voturile au fost exprimate în marea majoritate de bărbați (86%).

Din totalul nominalizărilor, 69% au fost trimise pe website-ul special creat pentru mariromani.ro (site care nu mai exista), 27% prin SMS, 3% dintre telespectatori au apelat linia verde pusă la dispoziţie, iar 1 % și-au exprimat opțiunea prin taloane.

Din totalul personalităților nominalizate, 234 au fost oameni de cultură, 183 de artişti, 150 de personalităţi istorice, 134 vedete de televiziune, 96 sportivi, 69 oameni politici, 20 personaje fantastice și literare, 16 eroi și 15 oameni de afaceri.

Televiziunea publică a anunțat în ziua de 21 octombrie 2006 numele celui mai mare român din toate timpurile în viziunea telespectatorilor români, iar acesta a fost Ștefan cel Mare. Pe locul al doilea s-a situat Regele Carol I, podiumul fiind completat de poetul Mihai Eminescu.

Iată cum arată lista până la locul 10:

1. Ştefan cel Mare (1433-1504) – Principe al Moldovei între 1457-1504. A fost renumit în Europa pentru rezistența îndelungată asupra turcilor otomani.

Ștefan cel Mare

 

2. Carol I (1839-1814) – A fost conducător din dinasti Hohenzollern-Sigmaringen (1866-1914) și primul rege al României după ce țara a dobândit independența deplină sub conducerea sa.

Regele Carol I

3. Mihai Eminescu (1850-1889) – poet român, reprezentant al romantismului târziu, considerat cel mai influent poet român.

Mihai Eminescu

4. Mihai Viteazul (1558-1601) – Voievod din Țara Românească, Moldova și Transilvania. A fost primul voievod care a reușit să unească Țările Române.

5. Richard Wurmbrand (1909-2001) – ministru și pastor evanghelic creștin, autor și educator care a petrecut 14 ani într-o închisoare comunistă.

6. Ion Antonescu (1882 -1946) – mareșal, militar, prim-ministru și lider al României în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1940-1944).

7. Mircea Eliade (1907-1986) – antropolog, cercetător și profesor de istoria religiilor, orientalist și romancier.

8. Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) – militar și politician. A fost primul conducător al Principatelor Unite ale României după unirea Moldovei cu Țara Românească în 1859. După reformele sale a început modernizarea României.

9. Constantin Brâncuși (1876-1957) – Sculptor modern, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX.

10. Nadia Comăneci (n. 1961) – Sportivă, una dintre cele mai importante gimnaste ale secolului XX. A cucerit cinci medalii olimpice de aur și a fost prima gimnastă din istorie care a obținut nota 10, la Jocurile Olimpice de la Montreal (1976).

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot