Unde trebuia să ajungă a treia bombă nucleară, după Nagasaki și Hiroshima?

27.05.2021
Unde trebuia să ajungă a treia bombă nucleară, după Nagasaki și Hiroshima?

Cel de-al Doilea Război Mondial este considerat o pată neagră pe istoria omenirii. Conflictul total a durat din anul 1939 până în anul 1945 și a implicat în jur de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Majoritatea statelor importante și-a dedicat întreaga capacitate economică, industrială și științifică susținerii războiului. La finalul tragicului eveniment s-au înregistrat între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât în orice alt conflict⁠ din istoria omenirii.

SUA pregăteau a treia bombă nucleară

Statele Unite ale Americii au purtat mai multe lupte contra Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Conflictul s-a terminat în momentul în care americanii au dat cu bomba atomică asupra oraselor Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și, respectiv, 9 august 1945. Documente secrete din arhiva militară americană au dezvăluit că dacă Japonia nu s-ar fi predat pe data de 15 august 1945 ar fi fost supusă unei a treia bombe nucleare, aruncată asupra orașului Tokyo. De data aceasta, încărcătura ar fi fost și mai mare, iar pierderile de vieți omenești ar fi fost și mai numeroase.

Ba mai mult, după a treia bombă nucleară, armata SUA lucra pentru încă 12 atacuri de acest gen. Lideri militari americani erau convinși că japonezii nu se vor preda și convocaseră o comisie specială, care să stabilească ce zone din Japonia trebuie atacate și distruse. Pe data de 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki. Conform unor documente confidențiale, “chiar și după două bombe atomice, ei au preferat să lupte până la moarte. Moarte sau glorie”.

Membrii comisiei ajunseseră la concluzia că un atac nuclear ar distruge infrastructura Japoniei și nu ar mai fi nevoie de o invazie, pentru a capitula. Așadar, orașele țintă ar fi fost Kyoto, Hiroshima, Yokohama, Kokura, Niigata și Tokyo. Datele oficiale arată că a treia bombă nucleară trebuia să fie lansată asupra orașului Tokyo pe 19 august 1945, în timp ce următoarele atacuri nucleare să fie lansate în perioada septembrie-octombrie.

Din fericire pentru locuitorii asiatici, Japonia a capitulat și în felul acesta au fost salvate milioane de oameni. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost cel mai catastrofal conflict din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot