Unde trebuia să ajungă a treia bombă nucleară, după Nagasaki și Hiroshima?

27.05.2021
Unde trebuia să ajungă a treia bombă nucleară, după Nagasaki și Hiroshima?

Cel de-al Doilea Război Mondial este considerat o pată neagră pe istoria omenirii. Conflictul total a durat din anul 1939 până în anul 1945 și a implicat în jur de 100 de milioane de oameni din peste 30 de țări. Majoritatea statelor importante și-a dedicat întreaga capacitate economică, industrială și științifică susținerii războiului. La finalul tragicului eveniment s-au înregistrat între 50 și 85 de milioane de decese, mai mult decât în orice alt conflict⁠ din istoria omenirii.

SUA pregăteau a treia bombă nucleară

Statele Unite ale Americii au purtat mai multe lupte contra Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial. Conflictul s-a terminat în momentul în care americanii au dat cu bomba atomică asupra oraselor Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și, respectiv, 9 august 1945. Documente secrete din arhiva militară americană au dezvăluit că dacă Japonia nu s-ar fi predat pe data de 15 august 1945 ar fi fost supusă unei a treia bombe nucleare, aruncată asupra orașului Tokyo. De data aceasta, încărcătura ar fi fost și mai mare, iar pierderile de vieți omenești ar fi fost și mai numeroase.

Ba mai mult, după a treia bombă nucleară, armata SUA lucra pentru încă 12 atacuri de acest gen. Lideri militari americani erau convinși că japonezii nu se vor preda și convocaseră o comisie specială, care să stabilească ce zone din Japonia trebuie atacate și distruse. Pe data de 6 august 1945 bomba atomică cunoscută ca „Little Boy” a fost aruncată deasupra orașului Hiroshima, iar trei zile mai târziu, la 9 august 1945, cea de-a doua bombă atomică, cunoscută ca „Fat Man”, a fost detonată deasupra orașului Nagasaki. Conform unor documente confidențiale, “chiar și după două bombe atomice, ei au preferat să lupte până la moarte. Moarte sau glorie”.

Membrii comisiei ajunseseră la concluzia că un atac nuclear ar distruge infrastructura Japoniei și nu ar mai fi nevoie de o invazie, pentru a capitula. Așadar, orașele țintă ar fi fost Kyoto, Hiroshima, Yokohama, Kokura, Niigata și Tokyo. Datele oficiale arată că a treia bombă nucleară trebuia să fie lansată asupra orașului Tokyo pe 19 august 1945, în timp ce următoarele atacuri nucleare să fie lansate în perioada septembrie-octombrie.

Din fericire pentru locuitorii asiatici, Japonia a capitulat și în felul acesta au fost salvate milioane de oameni. Cel de-al Doilea Război Mondial a fost cel mai catastrofal conflict din istoria omenirii.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot