Curiozități despre armele nucleare. Ce a văzut un cameraman care urma să filmeze explozia unei bombe atomice?

02.03.2022
Curiozități despre armele nucleare. Ce a văzut un cameraman care urma să filmeze explozia unei bombe atomice?

Armele nucleare sunt cele mai periculoase arme de pe pământ. Cu o singură apăsare de buton se poate distruge o întreagă metropolă, ucigând milioane de oameni și punând în pericol mediul natural și viețile generațiilor viitoare prin efectele sale catastrofale pe termen lung.

Pericolele unor astfel de arme provin din însăși existența lor. Deși armele nucleare au fost folosite doar de două ori în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, în bombardamentele de la Hiroshima și Nagasaki din 1945, se pare că aproximativ 13.400 au rămas în lumea noastră de astăzi și au fost efectuate peste 2.000 de teste nucleare până în prezent.

Dezarmarea este cea mai bună protecție împotriva unor astfel de pericole, dar atingerea acestui obiectiv a fost o provocare extrem de dificilă.

Armele nucleare de-a lungul istoriei

În lume există astăzi peste 15.000 de focoase nucleare.

Rusia are în jur de 7.300 dintre ele, cu SUA pe poziția a doua cu aproximativ 7.000.

O armă nucleară medie detonată peste un oraș ar distruge instantaneu totul pe o rază de 80 km.

Opt țări au declarat că dețin arme nucleare: SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China, India, Pakistan și Coreea de Nord.

SUA cheltuiesc în jur de 25 de miliarde de dolari pe an pe arme nucleare.

Armamentul nuclear are tehnici îmbunătățite de verificare a autenticității picturilor. Dacă vopseaua conține anumiți izotopi, este de după anul 1945.

Bikinii au fost numiți așa pentru că designerul a dorit ca setul de baie revelator să provoace o reacție explozivă asemănătoare cu cea de pe atolul Bikini.

Guvernul SUA încă plătește compensații medicale pentru cei care s-au întors în atolul Bikini după testarea armelor atomice acolo. SUA au permis populației indigene să se mute acolo în 1970.

În 1955, SUA au explodat o bombă nucleară în apropierea unor cutii și sticle de bere pentru a vedea dacă berea era potabilă după o explozie nucleară. Proiectul s-a numit Efectul exploziilor nucleare asupra băuturilor ambalate comercial. Potrivit Express UK, berea a fost considerată sigură, dar nu foarte gustoasă.

Bomba Țarului, cea mai puternică armă nucleară detonată vreodată, a fost atât de puternică încât a creat șocuri seismice.

În cadrul partajării armelor nucleare NATO, Statele Unite au furnizat arme nucleare Belgiei, Germaniei, Italiei, Țărilor de Jos și Turciei pentru a le disloca și stoca. Deoarece toate armele nucleare ale SUA sunt protejate cu legături de acțiune permisivă, statele gazdă nu pot înarma bombele fără coduri de autorizare de la Forțele Aeriene ale Statelor Unite.

10% din energia nucleară a SUA provine din arme nucleare sovietice reciclate, potrivit World Nuclear Association.

Prima detonare a unei bombe atomice la locul Trinity din New Mexico a făcut ca nisipul din zona înconjurătoare să se transforme în sticlă din cauza căldurii, creând un nou mineral numit „Trinitite”, numit după locul exploziei.

O bombă nucleară este blocată undeva în gheața de pe coasta Groenlandei. În 1968, un B-52 s-a prăbușit și încărcătura sa utilă de 4 bombe nucleare a fost raportată de către guvernul SUA ca fiind recuperată și distrusă. În 2008, BBC a raportat că una dintre bombe nu a fost niciodată recuperată.

Un cameraman care urma să filmeze explozia unei bombe atomice și-a rupt ochelarii de protecție cu o fracțiune de secundă înainte ca bomba să explodeze. Și-a acoperit imediat ochii cu mâna și și-a văzut oasele mâinii prin pleoapele închise la fel ca într-o radiografie.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot