De ce Statele Unite au folosit bomba atomică în Al Doilea Război Mondial?

18.07.2022
De ce Statele Unite au folosit bomba atomică în Al Doilea Război Mondial?

Unul dintre cele mai importante momente din istorie a fost, cu siguranță, folosirea bombei atomice în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Statele Unite ale Americii au purtat mai multe lupte contra Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, conflict care a debutat în 1939 și a ținut șase ani. Războiul s-a terminat la mai puțin de o lună după ce americanii au folosit bomba atomică asupra oraselor Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și, respectiv, 9 august 1945. Totuși, ce i-a determinat pe americani să apeleze să această soluție?

Motive pentru care s-au folosit bombele atomice

Decizia președintelui Harry Truman de a lovi cu bomba atomică orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki a fost întotdeauna un subiect foarte discutabil. Potrivit lui Truman însuși, el a făcut acest lucru dintr-un punct de vedere pur militar: utilizarea bombei ar fi pus capăt războiului rapid și eficient, cu cel mai mic număr de victime de partea Statelor Unite ale Americii. Ceea ce s-a și întâmplat. El credea totodată că încheierea rapidă a războiului în acest fel ar salva și multe vieți japoneze. Deoarece nici oamenii de știință nu aveau idee ce efecte oribile pot provoca radiațiile, în viziunea lui Truman nu era prea mare diferență între aruncarea bombelor atomice asupra Hiroshima și Nagasaki sau a bombelor incendiare pe Tokyo sau Dresda, scrie history.com.

Iată motivele pentru care Hiroshima și Nagasaki au fost atacate cu bomba nucleară:

Folosirea bombelor, o decizie controversată

Există multe fotografii care arată efectele negative ale utilizării bombei atomice în orașele Hiroshima și Nagasaki. Toate fotografiile scot în evidență devastarea inimaginabilă pe care bombele atomice au provocat-o în ambele orașe.

Așezările au fost distruse în totalitate, în timp ce aproape toți japonezii din orașe au rămas fără adăpost. Cât despre victime? Estimările sunt greu de făcut, dar se crede că aproximativ 140.000 din cei 350.000 de locuitori ai Hiroshima au fost uciși în explozie și că cel puțin 74.000 de oameni au murit în Nagasaki.

Urma și a 3-a bombă în Tokyo

SUA pregăteau a treia bombă nucleară. Documente secrete din arhiva militară americană au dezvăluit că dacă Japonia nu s-ar fi predat pe data de 15 august 1945 ar fi fost supusă unei a treia bombe nucleare, aruncată asupra orașului Tokyo. De data aceasta, încărcătura ar fi fost și mai mare, iar pierderile de vieți omenești ar fi fost, cu siguranță, și mai numeroase.

Lista inițială includea Kokura, Hiroshima, Yokohama, Niigata și Kyoto. Se spune că Kyoto a fost în cele din urmă cruțat, deoarece secretarul de război al SUA, Henry Stimson, era pasionat de vechea capitală japoneză, petrecându-și luna de miere acolo cu decenii mai devreme. Nagasaki i-a luat locul.

Bombe diferite

Bombele au fost diferite, semn că s-a dorit testarea lor. Bomba „Little Boy” aruncată pe Hiroshima a fost făcută din uraniu-235 foarte îmbogățit, în timp ce bomba „Fat Man” aruncată pe Nagasaki a fost făcută din plutoniu. S-a spusa că bomba de la Nagasaki a avut cel mai complex design. Bombele nu trebuie să lovească pământul pentru a exploda. Pentru armele nucleare, detonarea lor în aer face ca explozia să aibă un impact geografic mai mare. Atât „Little Boy”, cât și „Fat Man” au fost detonate în aer.

Victimele n-au beneficiat de primul ajutor

Motivul principal pentru care victimele n-au beneficat de ajutor sanitar de urgență este că amploarea pagubelor de la Hiroshima și Nagasaki în 1945 a făcut aproape imposibilă acordarea primului ajutor. În Hiroshima, 70% din toate clădirile au fost distruse și arse, 42 din 45 de spitale au devenit nefuncționale și 90% dintre medici și asistente au fost uciși sau răniți.

Foto: penntoday.upenn.edu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot