De ce Statele Unite au folosit bomba atomică în Al Doilea Război Mondial?

18.07.2022
De ce Statele Unite au folosit bomba atomică în Al Doilea Război Mondial?

Unul dintre cele mai importante momente din istorie a fost, cu siguranță, folosirea bombei atomice în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Statele Unite ale Americii au purtat mai multe lupte contra Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial, conflict care a debutat în 1939 și a ținut șase ani. Războiul s-a terminat la mai puțin de o lună după ce americanii au folosit bomba atomică asupra oraselor Hiroshima și Nagasaki, pe 6 și, respectiv, 9 august 1945. Totuși, ce i-a determinat pe americani să apeleze să această soluție?

Motive pentru care s-au folosit bombele atomice

Decizia președintelui Harry Truman de lovi cu bomba atomică orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki a fost întotdeauna un subiect foarte discutabil. Potrivit lui Truman însuși, el a făcut acest lucru dintr-un punct de vedere pur militar: utilizarea bombei ar fi pus capăt războiului rapid și eficient, cu cel mai mic număr de victime de partea Statelor Unite ale Americii. Ceea ce s-a și întâmplat. El credea totodată că încheierea rapidă a războiului în acest fel ar salva și multe vieți japoneze. Deoarece nici oamenii de știință nu aveau idee ce efecte oribile pot provoca radiațiile, în viziunea lui Truman nu era prea mare diferență între aruncarea bombelor atomice asupra Hiroshima și Nagasaki sau a bombelor incendiare pe Tokyo sau Dresda, scrie history.com.

Iată motivele pentru care Hiroshima și Nagasaki au fost atacate cu bomba nucleară:

Folosirea bombelor, o decizie controversată

Există multe fotografii care arată efectele negative ale utilizării bombei atomice în orașele Hiroshima și Nagasaki. Toate fotografiile arată devastarea inimaginabilă pe care bombele atomice au provocat-o în ambele orașe. Orașele au fost distruse în totalitate, în timp ce aproape toți japonezii din orașe au rămas fără adăpost. Cât despre victime? Estimările sunt greu de făcut, dar se crede că aproximativ 140.000 din cei 350.000 de locuitori ai Hiroshima au fost uciși în explozie și că cel puțin 74.000 de oameni au murit în Nagasaki.

Urma și a 3-a bombă în Tokyo

SUA pregăteau a treia bombă nucleară. Documente secrete din arhiva militară americană au dezvăluit că dacă Japonia nu s-ar fi predat pe data de 15 august 1945 ar fi fost supusă unei a treia bombe nucleare, aruncată asupra orașului Tokyo. De data aceasta, încărcătura ar fi fost și mai mare, iar pierderile de vieți omenești ar fi fost, cu siguranță, și mai numeroase.

Lista inițială includea Kokura, Hiroshima, Yokohama, Niigata și Kyoto. Se spune că Kyoto a fost în cele din urmă cruțat, deoarece secretarul de război al SUA, Henry Stimson, era pasionat de vechea capitală japoneză, petrecându-și luna de miere acolo cu decenii mai devreme. Nagasaki i-a luat locul.

Bombe diferite

Bombele au fost diferite, semn că s-a dorit testarea lor. Bomba „Little Boy” aruncată pe Hiroshima a fost făcută din uraniu-235 foarte îmbogățit, în timp ce bomba „Fat Man” aruncată pe Nagasaki a fost făcută din plutoniu. S-a spusa că bomba de la Nagasaki a avut cel mai complex design. Bombele nu trebuie să lovească pământul pentru a exploda. Pentru armele nucleare, detonarea lor în aer face ca explozia să aibă un impact geografic mai mare. Atât „Little Boy”, cât și „Fat Man” au fost detonate în aer.

Victimele n-au beneficiat de primul ajutor

Motivul principal pentru care victimele n-au beneficat de ajutor sanitar de urgență este că amploarea pagubelor de la Hiroshima și Nagasaki în 1945 a făcut aproape imposibilă acordarea primului ajutor. În Hiroshima, 70% din toate clădirile au fost distruse și arse, 42 din 45 de spitale au devenit nefuncționale și 90% dintre medici și asistente au fost uciși sau răniți.

Foto: penntoday.upenn.edu

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot