Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?

25.07.2024
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?

Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav Petrov, ofițerul rus care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii.

Cine a fost Stanislav Petrov?

Stanislav Petrov avea 44 de ani atunci când a reușit să scape lumea de la pieire. Pe data de 26 septembrie 1983, Petrov, locotenent colonel al forțelor aeriene sovietice, era de serviciu la un centru de comandă pentru sistemele de avertizare timpurie a rachetelor nucleare. Pe ecranul computerului Stanislav Petrov a văzut un mesaj care anunța că Statele Unite ale Americii a trimis o rachetă balistică intercontinentală către Rusia. La doar câteva secunde după, o alertă nouă a anunțat că alte patru rachete au fost detectate.

Sistemele sovietice au detectat ceea ce părea a fi un atac nuclear în curs de desfășurare din partea Statelor Unite, raportând lansarea a cinci rachete balistice intercontinentale.

Intuiția sa a salvat omenirea

Protocolul spunea că Petrov ar fi trebuit să informeze imediat superiorii săi, ceea ce ar fi putut duce la o ripostă nucleară din partea Uniunii Sovietice. Totuși, el a considerat că alerta ar putea fi un fals pozitiv. Bazându-se pe intuiția și raționamentul său, Petrov a decis să nu raporteze alarma, considerând că un atac real ar fi implicat un număr mult mai mare de rachete.

„Nu exista o regulă cu privire la cât timp aveam voie să ne gândim înainte să dăm raportul cu privire la un atac”, a relatat Petrov pentru BBC în anul 2013.

Și nu s-a înșelat. Alerta a fost cauzată de o eroare a sistemului de avertizare, nu de un atac real cu rachete. Ulterior, s-a descoperit că sistemele au interpretat greșit reflexia luminii solare pe norii de mare altitudine ca fiind lansări de rachete.

Despre incidentul cu pricina s-a aflat abia după 15 ani, în anul 1998. Zeci de ani mai târziu, rusul a povestit ce a simțit pe data de 26 septembrie 1983: „Știam că fiecare secundă de amânare răpea timp valoros, că armata Uniunii Sovietice și liderii politici trebuiau informați fără întârziere. Tot ce a trebuit să fac a fost să mă întind către telefon, să apelez linia directă către comandanții de sus – dar nu mă puteam mișca. Mă simțeam de parcă aș fi stat într-o tigaie fierbinte. Știam că dacă aș fi greșit, nimeni nu ar fi putut să mai corecteze greșeala mea. Am ales bine”.

Foto: latimes.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
De ce vrea Trump cu orice preț să pună mâna pe Canalul Panama?
La începutul anului 2025, Donald Trump a amenințat că vrea să preia din nou controlul asupra Canalului Panama. Motivul? Președintele Statelor Unite ale Americii acuză panamezii că impun taxe... citește tot
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Povestea lui Juliane Koepcke, fata care a supraviețuit 11 zile în junglă după ce s-a prăbușit cu avionul
Există oameni care au trecut prin momente terifiante și au reușit să supraviețuiască. Unul dintre aceștia este Juliane Koepcke, o tânără nemțoiacă de doar 11 ani care a supraviețuit 11... citește tot
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
Putin a fost LA UN PAS să apese butonul nuclear în timpul războiului cu Ucraina. Cum de a renunțat?
De mai bine de trei ani, din clipa în care a început războiul din Ucraina se tot vorbește despre un posibil conflict nuclear la scară mondială. Puțini sunt cei care știu că Vladimir Putin a... citește tot