Un fost locuitor din Transilvania s-a gândit la rachete cu 500 de ani în urmă

16.11.2021
Un fost locuitor din Transilvania s-a gândit la rachete cu 500 de ani în urmă

În prezent, rachetele sunt ceva obișnuit, ele putând fi cu rază scurtă, medie sau lungă. Apariția și dezvoltarea acestora este legată de secolul al XX-lea, însă concepția privind construirea acestor dispozitive a apărut mult mai devreme. Cine ar fi crezut că la Sibiu, acum 500 de ani, un om se gândea la… rachete?

Ce este Manuscrisul din Sibiu?

Pentru a fi mai exacți, în anul 1961, doctorul Doru Todericiu, profesor de Științe și Tehnologie la Universitatea din București, a descoperit un vechi document intitulat „Manuscrisul de la Sibiu. Volumul finalizat în anul 1569 conține 450 de pagini și prezintă informații tehnologice care au fost dezvoltate abia în secolul al XX-lea.

Documentul prezintă date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică şi explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape. Volumul a fost scris de Conrad Haas, un fost militar și inventator de origine austriacă care trăia în Transilvania. Textul a fost uitat în sertare sute de ani până când doctorul Doru Todericiu a observat geniul lui Haas.

„Manuscrisul de la Sibiu” este scris în limba germană veche, legat în piele, conține 392 de file si 203 ilustrații în culori (roșu, albastru, verde, galben, maro și violet) și trei studii de artă militară.

Cartea veche este plină de desene și date tehnice și descrieri detaliate a ceea ce astăzi numim generic… rachete. A treia parte a volumului prezintă un raport detaliat al unei „sulițe zburătoare”, cu o rază de acțiune considerabilă și eficientă, și al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în orașul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555, potrivit digi24.ro.

Cine a fost Conrad Haas?

Conrad Haas s-a născut la Dornbach, lângă Viena, în anul 1509, și a murit în 1576, la Sibiu. Fost militar de carieră, acesta și-a dedicat restul vieții invențiilor, reușind să imagineze construcția unei rachete cu câteva secole înainte de dezvoltarea ei. „Manuscrisul de la Sibiu” a fost redactat pe durata a patru decenii, fiind început la Viena și finalizat la Sibiu. Cartea a stat la arhivele statului secole la rând, având numele de „Varia II 374”.

Conrad Haas a fost pasionat de alchimie, iar familia l-a împins să devină doctor, însă el a ales cariera militară. La 42 de ani, a ajuns la Sibiu unde s-a ocupat de arsenalul orașului. Interesant este faptul că acesta a fost un pacifist convins, citatele sale dovedind acest lucru.

Lumea să trăiască în pace, război să nu mai fie, muschetele să fie lăsate neatinse sub acoperiş, ghiulelele bombardelor să nu mai împrăştie moarte iar praful de puşcă să nu mai ia foc şi nici să se umezească. Prinţul va rămâne cu banii şi armurierul va rămâne în viaţă, a afirmat Conrad Haas, potrivit cunoastelumea.ro.

Scrierile inventatorului austriac în domeniul rachetelor au fost prezentate la congresele internaționale de la Braunschweig (1966), Madrid (1966) și Mar del Plata (1967). În prezent, în Sibiu există o stradă care îi poartă numele, situată în Centrul Istoric al orașului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
Per se. Ce înseamnă, de fapt, „per se”?
În ultima perioadă auzim tot mai des exprimarea „per se”. Chiar dacă este folosită în ultima perioadă, expresia este veche de mii de ani și provine, ca mai toate expresiile utilizate la... citește tot
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Simplifică procesele administrative cu un POS Outdoor de la Odero
Alege cele mai bune soluții pentru plata neasistată! Începe cu simplificarea procesului de plată și a proceselor administrative cu ajutorul unui POS Outdoor fiabil și performant care să țină... citește tot
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Care este singurul cuvânt din limba română care conține toate cele 8 vocale: A, E, I, O, U, Ă, Â și Î?
Spre deosebire de alte limbi, limba română conține șapte vocale astfel: a, e, i, o, u, ă, î (â). Sau opt, dacă luăm separat „î” și „â”. Conform definiției, vocala este un sunet... citește tot