Un fost locuitor din Transilvania s-a gândit la rachete cu 500 de ani în urmă

16.11.2021
Un fost locuitor din Transilvania s-a gândit la rachete cu 500 de ani în urmă

În prezent, rachetele sunt ceva obișnuit, ele putând fi cu rază scurtă, medie sau lungă. Apariția și dezvoltarea acestora este legată de secolul al XX-lea, însă concepția privind construirea acestor dispozitive a apărut mult mai devreme. Cine ar fi crezut că la Sibiu, acum 500 de ani, un om se gândea la… rachete?

Ce este Manuscrisul din Sibiu?

Pentru a fi mai exacți, în anul 1961, doctorul Doru Todericiu, profesor de Științe și Tehnologie la Universitatea din București, a descoperit un vechi document intitulat „Manuscrisul de la Sibiu. Volumul finalizat în anul 1569 conține 450 de pagini și prezintă informații tehnologice care au fost dezvoltate abia în secolul al XX-lea.

Documentul prezintă date tehnice despre rachete, artilerie şi balistică şi explică în detaliu cum se asamblează o rachetă, în trei etape. Volumul a fost scris de Conrad Haas, un fost militar și inventator de origine austriacă care trăia în Transilvania. Textul a fost uitat în sertare sute de ani până când doctorul Doru Todericiu a observat geniul lui Haas.

„Manuscrisul de la Sibiu” este scris în limba germană veche, legat în piele, conține 392 de file si 203 ilustrații în culori (roșu, albastru, verde, galben, maro și violet) și trei studii de artă militară.

Cartea veche este plină de desene și date tehnice și descrieri detaliate a ceea ce astăzi numim generic… rachete. A treia parte a volumului prezintă un raport detaliat al unei „sulițe zburătoare”, cu o rază de acțiune considerabilă și eficientă, și al lansării unei rachete în trepte, cu combustibil solid, în orașul Sibiu, unde se crede că mii de oameni ar fi asistat la evenimentul încheiat cu succes deplin, în 1555, potrivit digi24.ro.

Cine a fost Conrad Haas?

Conrad Haas s-a născut la Dornbach, lângă Viena, în anul 1509, și a murit în 1576, la Sibiu. Fost militar de carieră, acesta și-a dedicat restul vieții invențiilor, reușind să imagineze construcția unei rachete cu câteva secole înainte de dezvoltarea ei. „Manuscrisul de la Sibiu” a fost redactat pe durata a patru decenii, fiind început la Viena și finalizat la Sibiu. Cartea a stat la arhivele statului secole la rând, având numele de „Varia II 374”.

Conrad Haas a fost pasionat de alchimie, iar familia l-a împins să devină doctor, însă el a ales cariera militară. La 42 de ani, a ajuns la Sibiu unde s-a ocupat de arsenalul orașului. Interesant este faptul că acesta a fost un pacifist convins, citatele sale dovedind acest lucru.

Lumea să trăiască în pace, război să nu mai fie, muschetele să fie lăsate neatinse sub acoperiş, ghiulelele bombardelor să nu mai împrăştie moarte iar praful de puşcă să nu mai ia foc şi nici să se umezească. Prinţul va rămâne cu banii şi armurierul va rămâne în viaţă, a afirmat Conrad Haas, potrivit cunoastelumea.ro.

Scrierile inventatorului austriac în domeniul rachetelor au fost prezentate la congresele internaționale de la Braunschweig (1966), Madrid (1966) și Mar del Plata (1967). În prezent, în Sibiu există o stradă care îi poartă numele, situată în Centrul Istoric al orașului.

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot