Cine a fost Samuel von Brukenthal? Ce moștenire a lăsat?

27.07.2021
Cine a fost Samuel von Brukenthal? Ce moștenire a lăsat?

Samuel von Brukenthal a fost un personaj important al vremurilor sale și un mare colecționar de artă. Acesta a fondat muzeul din Sibiu, care în prezent îi poartă numele. De-a lungul vieții, Brukental a fost jurist și guvernator al Transilvaniei.

Viața lui Samuel von Brukenthal

Născut pe 26 iulie 1721, în satul Nocrich din județul Sibiu, Samuel a studiat dreptul, filosofia, științele politice și administrative la universitățile din Halle și Jena, fără a obține însă un titlu academic. Mama acestuia, Susanna provenea din familie aristocrată – Conrad von Heydendorff. La naștere, Samuel a avut numele de familie Brekner, însă ulterior, tatăl său, Michael, a fost înnobilat în 1724, primind numele cu particulă nobiliară von Brukenthal.

În perioada când s-a aflat la studii în străinătate, Samuel von Brukenthal a reușit să pătrundă în cercurile înalte de la Curtea din Berlin. Drept urmare, el a fost inițiat în francmasonerie în Loja Zu den Drei Adler din Viena, apoi a devenit membru al Lojei Masonice din Magdeburg.

Ulterior, a reușit să obțină funcția de cancelar provincial, la Viena, și așa a început să își colecționeze o mare parte din operele sale de artă. În anul 1773, toată lumea din domeniu știa de impresionantele creații artistice deținute de acesta.

La data de 26 octombrie 1745, Samuel se căsătorește cu Sofia Katharina, fiica unui primar din zonă. De atunci, viața acestuia a luat o ascensiune formidabilă, datorită proprietăților funciare și imobiliare ale soției, care l-au propulsat în lumea importantă a Transilvaniei.

În anul 1753, Samuel von Brukenthal a fost în audiență la împărăteasa Maria Tereza a Austriei. Drept urmare, în anul 1762 acesta a fost înălțat în rangul de baron. Ulterior, a devenit șef al Cancelariei Curții de la Viena, iar în anul 1777 a fost numit guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei, funcție pe care a îndeplinit-o până în anul 1787.

Muzeul Național Brukenthal

Palatul Samuel von Brukenthal

În anul 1779, acesta a construit la Sibiu un palat, în stilul barocului, după model vienez. Aici au fost adăpostite o bibliotecă impresionantă și galerii de artă unice în lume. Samuel von Brukenthal a lăsat prin testament ca palatul să devină muzeu public, lucru care s-a și întâmplat în anul 1817.

Raluca Turcan, mesaj pentru Brukenthal

Pentru a da cât mai bine în ochii publicului, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a ținut să transmită un mesaj o dată cu ziua de naștere a celui care a fost Samuel von Brukenthal. Din nefericire pentru ea, doamna Turcan a scris la finalul textului „La mulți ani!”, deși baronul a decedat pe 9 aprilie 1803, la Sibiu.

Astăzi istoria consemnează naşterea baronului Samuel von Brukenthal. Un sibian care zi de zi ne este exemplu. Un om înaintea vremurilor sale, un adevărat om al Luminilor, baronul Brukenthal ne-a lăsat o moştenire impresionantă. A lăsat Sibiului, a lăsat României, a lăsat Europei. Brukenthal, revenit de la Viena, a deschis unul dintre primele muzee ale lumii, a lăsat o impresionantă colecţie de artă şi o bibliotecă monumentală. Tot el ne-a dat lecţia cultivării mediului intelectual. El a creat o adevărată oază culturală în Sibiul finalului de secol XVIII. Samuel von Brukenthal este o bornă pentru cultura şi societatea României. La mulţi ani Samuel von Brukenthal!!!, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, Raluca Turcan a reeditat postarea și a șters textul „La mulți ani”. Cu toate acestea valul de ironii al persoanelor de pe rețeaua de socializare a continuat să curgă.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
Curiozități despre voturi și alegeri. Ce țări din apropierea României au și opțiunea „Niciunul de mai sus”?
În țările democratice alegerea liderilor se face prin vot liber exprimat. Pentru alegerile prezidențiale, unele state au două tururi de scrutin, pe când altele unul singur. Publicația de... citește tot
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte să moară
Antiteza foto! Povestea celei mai triste fotografii, cu unul dintre cei mai veseli actori: Charlie Chaplin, cu câteva săptămâni înainte ...
Unul dintre cei mai veseli actori a fost, cu siguranță, britanicul Charlie Chaplin. Comicul nu ne-a lăsat moștenire numai filmele în care a jucat ci și un instantaneu trist, surprins în... citește tot
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Zelenski joacă dur: „Ori intrăm în NATO, ori ne facem propria armă nucleară”. De ce are nevoie Ucraina pentru arme nucleare?
Au trecut mai bine de doi ani de când Rusia a invadat Ucraina și nu a fost săptămână în care să nu se vorbească în mass media despre armele nucleare. Dacă până acum Vladimir Putin a fost... citește tot