Care este povestea trenului Orient Express, cel mai luxos din lume?

21.01.2021
Care este povestea trenului Orient Express, cel mai luxos din lume?

Orient Express este o linie feroviară de lungă distanță, care a devenit faimoasă, în special, după publicarea romanului „Crima din Orient Express” de Agatha Christie. Trenul, care se numește tot Orient Express, a avut de-a lungul timpului diferite rute. Cele două orașe care au fost legate pentru prima dată de aceasta linie feroviară au fost Paris și Istanbul.

Orient Express a fost zeci de ani sinonim cu luxul, călătoria cu acest tren fiind o adevărată plăcere. Rutele au fost mai mereu schimbate, iar în 2007 mai avea doar o călătorie nocturnă între Paris și Viena. Ulterior, ruta a fost scurtată, rămânând traseul de la Strasburg până la Paris (aproximativ 500 de km).

Istoria trenului Orient Express

Prima călătorie cu acest tren luxos a avut loc pe data de 5 iunie 1883 și a unit Parisul de Constantinopole (actualul Istanbul), trecând prin următoarele orașe: Nancy – Strasbourg – München – Viena – Budapesta – Szeged – Jimbolia – Timișoara – Caransebeș – Vârciorova – Craiova – Piatra Olt – Pitești – București – Giurgiu – Smârda (2.627 km).

Odată cu dezvoltarea infrastructurii în Europa au apărut alte rute către Istanbul, acesta fiind punctul cel mai estic al călătoriei, până la 19 mai 1977. Astfel, în 1885, apare o altă rută care trecea prin Viena spre Belgrad, cu două transporturi la Niș și Plovdiv și apoi până la Istanbul pe cale ferată. După inaugurarea podurilor peste Dunăre, de la Fetești și Cernavodă, în România, traseul a fost prelungit până la Constanța.

Izbucnirea Primului Război Mondial din 1914 a făcut ca trenul să își înceteze călătoria. Traseul a fost reluat după terminarea conflictului, prin tunelul Simplon, lung de aproximativ 20 de km, care a permis accesul spre Istanbul via Milano, Veneția și Trieste.

Perioada anilor ’30 a fost apogeul acestui tren, când avea trei rute diferite: Orient Express (traseul clasic), Simplon Orient Express (prin Italia) și Arlberg Orient Express, care circula via Zurich și Innsbruck spre Budapesta, cu vagoane de dormit, rulând de acolo spre București și Atena. Viața luxoasă din vagoane a făcut ca principalii călători să fie persoanele regale, diplomații, nobilii și oamenii de afaceri. Trenul era dotat cu vagoane pentru dormit, restaurant cu bucătari celebri, totul fiind la cel mai înalt nivel.

Declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial din 1939 a făcut ca trenul să fie tras, din nou, pe linie moartă. Traseele au fost reluate în 1945, după încheierea războiului. Din păcate, Orient Express și Arlberg Orient Express și-au încetat activitatea, până la finele anului 1962, rămânând doar Simplon Orient Express.

În anul 1972, firma care producea vagoanele pentru Orient Express, „Compagnie Internationale des Wagons-Lits”, a început să își vândă vagoanele către alte companii naționale de transport feroviar. Pe 19 mai 1977, trenul Orient Express a făcut ultima călătorie pe ruta dintre Paris și Istanbul.

O călătorie cu cel mai luxos tren din lume

În prezent, trenul Orient Express a fost reluat, având o singură călătorie pe an, pe ruta Paris-Istanbul. Turiștii care vor să călătorească cu celebrul tren, trebuie să știe că acesta este un adevărat hotel de lux pe roți. Călătoria durează șase zile, iar un pasager trebuie să scoată din buzunar aproximativ 7.500 euro.

Așa arată un vagon din trenul Orient Express

Foto: Wikipedia și belmond.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot