De ce a fost construit Turnul Eiffel?

19.06.2023
De ce a fost construit Turnul Eiffel?

Cine nu a auzit despre Turnul Eiffel din Paris, Fran╚Ťa? Acesta este unul dintre cele mai mari simboluri la nivel mondial ╚Öi imaginea sa este asociat─â cu Capitala Fran╚Ťei. Ast─âzi, a devenit una dintre cele mai vizitate atrac╚Ťii turistice din lume. Dar, c├ónd a ├«nceput povestea sa?

Când a fost construit Turnul Eiffel?

Turnul Eiffel a fost construit pentru a fi una dintre principalele atrac╚Ťii la Expozi╚Ťia Mondial─â de la Paris din 1889. ├Än acel an, T├órgul Mondial a acoperit ├«ntreg Champ de Mars din Paris ╚Öi s-a concentrat asupra construc╚Ťiilor vaste din fier ╚Öi o╚Ťel care au reprezentat marele progres industrial din acea vreme.

Primele lucrări de săpătură au început la 26 ianuarie 1887. La 31 martie 1889, Turnul fusese terminat în timp record, 2 ani, 2 luni și 5 zile, și a fost considerat o adevărată ispravă tehnică.

Planul de construire a unui turn de 300 de metri ├«n─âl╚Ťime a fost conceput ca parte a preg─âtirilor pentru T├órgul Mondial din 1889. Provocarea era ÔÇ×posibilitatea ridic─ârii unui turn de fier pe Champ-de-Mars cu o baz─â p─âtrat─â, de 125 de metri ├«n diametru ╚Öi 300 de metri ├«n─âl╚ŤimeÔÇŁ. Selectat dintre cele 107 proiecte, a fost acceptat cel al lui Gustave Eiffel, antreprenor, Maurice Koechlin ╚Öi Emile Nouguier, ambii ingineri, ╚Öi Stephen Sauvestre, arhitect.

Mai întâi a fost numit Turnul de 300 de metri, însă la scurt timp de la lansarea proiectului acesta a luat numele omului care l-a construit, Gustave Eiffel. Asamblarea suporturilor a început la 1 iulie 1887 și a fost finalizată douăzeci și două de luni mai târziu.

Turnul Eiffel, motiv de comemorare

De fapt, principalul motiv pentru care a fost construit a fost pentru a comemora aniversarea a 100 de ani de la Revolu╚Ťia Francez─â ├«n Europa, ca parte a T├órgului Mondial din 1889, organizat la Paris, scrie theintrepidguide.com. Revolu╚Ťia Francez─â a fost o serie de revolte sociale ╚Öi politice radicale din Fran╚Ťa, ├«n perioada anilor 1789-1799, care a afectat profund istoria modern─â a Fran╚Ťei, ÔÇőÔÇőmarc├ónd declinul puternic al monarhiei ╚Öi bisericii ╚Öi apari╚Ťia democra╚Ťiei ╚Öi na╚Ťionalismului.

Era cea mai ├«nalt─â construc╚Ťie din lume

Un alt motiv pentru care a fost construit a fost acela c─â la momentul respectiv, Turnul Eiffel purta titlul de ÔÇ×Cea mai ├«nalt─â cl─âdire din lumeÔÇŁ. Acest lucru a motivat majoritatea constructorilor francezi s─â preia proiectarea turnului ╚Öi s─â-l construiasc─â.

Ast─âzi, simbolul Fran╚Ťei este vizitat de 6,8 milioane de turi╚Öti anual. Se estimeaz─â c─â din 1889 a fost vizitat de peste 250 de milioane de oameni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai ├«njurat drum din Rom├ónia. Cum a ajuns de la… potec─â plin─â de t├ólhari la primul Drum Na╚Ťional?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai ├«njurat drum din Rom├ónia. Cum a ajuns de la… potec─â plin─â de t├ólhari la primul Drum Na╚Ťional?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot
Top 3 ╚Ť─âri cu cei mai pro╚Öti locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. ├Äi trimi╚Ťi dup─â ap─â, vin cu p├óine! Pe ce loc sunt rom├ónii?
Top 3 ╚Ť─âri cu cei mai pro╚Öti locuitori. Statul de pe primul loc are un IQ mediu de 42. ├Äi trimi╚Ťi dup─â ap─â, vin cu p├óine! Pe ce loc sunt ...
Nu om fi noi de╚Ötep╚Ťii de╚Ötep╚Ťilor, dar parc─â nici la coada clasamentului nu suntem. Am zis parc─â? Sigur nu suntem. Nivelul IQ-ului unui neam depinde de o sumedenie de factori, de la genetic─â,... cite╚Öte tot
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Prin ce orașe din România trece Paralela 45? Unde se întâlnesc Meridianul de 25 de grade și Paralela 45?
Rom├ónia este situat─â ├«n emisfera nordic─â, la intersec╚Ťia dintre Paralela de 45 de grade latitudine nordic─â ╚Öi Meridianul de 25 de grade longitudine estic─â. De altfel, Paralela 45 traverseaz─â... cite╚Öte tot