De ce a fost construit Turnul Eiffel?

19.06.2023
De ce a fost construit Turnul Eiffel?

Cine nu a auzit despre Turnul Eiffel din Paris, Franța? Acesta este unul dintre cele mai mari simboluri la nivel mondial și imaginea sa este asociată cu Capitala Franței. Astăzi, a devenit una dintre cele mai vizitate atracții turistice din lume. Dar, când a început povestea sa?

Când a fost construit Turnul Eiffel?

Turnul Eiffel a fost construit pentru a fi una dintre principalele atracții la Expoziția Mondială de la Paris din 1889. În acel an, Târgul Mondial a acoperit întreg Champ de Mars din Paris și s-a concentrat asupra construcțiilor vaste din fier și oțel care au reprezentat marele progres industrial din acea vreme.

Primele lucrări de săpătură au început la 26 ianuarie 1887. La 31 martie 1889, Turnul fusese terminat în timp record, 2 ani, 2 luni și 5 zile, și a fost considerat o adevărată ispravă tehnică.

Planul de construire a unui turn de 300 de metri înălțime a fost conceput ca parte a pregătirilor pentru Târgul Mondial din 1889. Provocarea era „posibilitatea ridicării unui turn de fier pe Champ-de-Mars cu o bază pătrată, de 125 de metri în diametru și 300 de metri înălțime”. Selectat dintre cele 107 proiecte, a fost acceptat cel al lui Gustave Eiffel, antreprenor, Maurice Koechlin și Emile Nouguier, ambii ingineri, și Stephen Sauvestre, arhitect.

Mai întâi a fost numit Turnul de 300 de metri, însă la scurt timp de la lansarea proiectului acesta a luat numele omului care l-a construit, Gustave Eiffel. Asamblarea suporturilor a început la 1 iulie 1887 și a fost finalizată douăzeci și două de luni mai târziu.

Turnul Eiffel, motiv de comemorare

De fapt, principalul motiv pentru care a fost construit a fost pentru a comemora aniversarea a 100 de ani de la Revoluția Franceză în Europa, ca parte a Târgului Mondial din 1889, organizat la Paris, scrie theintrepidguide.com. Revoluția Franceză a fost o serie de revolte sociale și politice radicale din Franța, în perioada anilor 1789-1799, care a afectat profund istoria modernă a Franței, ​​marcând declinul puternic al monarhiei și bisericii și apariția democrației și naționalismului.

Era cea mai înaltă construcție din lume

Un alt motiv pentru care a fost construit a fost acela că la momentul respectiv, Turnul Eiffel purta titlul de „Cea mai înaltă clădire din lume”. Acest lucru a motivat majoritatea constructorilor francezi să preia proiectarea turnului și să-l construiască.

Astăzi, simbolul Franței este vizitat de 6,8 milioane de turiști anual. Se estimează că din 1889 a fost vizitat de peste 250 de milioane de oameni.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Ce stat a avut peste 28 de capitale?
Astăzi, când ne vine în minte o țară, gândul ne poartă automat la capitala acestui stat. Majoritatea țărilor au câte o capitală, așa cum este cazul României, dar sunt și excepții cum... citește tot
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Care este singura țară care și-a pus un papagal pe steag?
Pe Pământ există 195 de țări suverane și independente, iar dintre acestea 193 sunt membre ale Organizației Națiunilor Unite, în timp ce Vatican și Palestina sunt doar observatori... citește tot
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
De ce formularea „ca și” este greșită? Este suficient să spui „ca”!
Una dintre cele mai frecvente erori pe care o fac românii este folosirea formulării „ca și” în loc de „ca”. De cele mai multe ori, utilizarea formulării „ca și” se face pentru a... citește tot