Cât de departe trebuie să fii ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

07.03.2022
Cât de departe trebuie să fii ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

Au trecut aproape 80 de ani de când două bombe nucleare au fost detonate peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând cel puțin 129.000 de oameni și provocând efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung. Astăzi, lumea este din nou în pragul unui atac nuclear după ce Vladimir Putin a atacat Ucraina. Dar, oare cât de departe trebuie să fii de punctul zero ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

O echipă de oameni de știință de la AsapSCIENCE a încercat să răspundă la dificila întrebare. Totuși, oamenii ar trebui să știe că nu există o modalitate clară de a estima impactul unei bombe nucleare. Acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de vremea în ziua în care a fost aruncată, ora din zi în care va fi detonată, dispunerea geografică a locului în care lovește și dacă explodează pe sol sau în aer.

Sunt însă și certitudini. Aproximativ 35% din energia unei explozii nucleare este eliberată sub formă de radiație termică. Deoarece radiația termică se deplasează cu aproximativ viteza luminii, primul lucru care îi va lovi pe cei din apropiere va fi un fulger de lumină orbitoare și căldură.

Cercetătorii AsapSCIENCE au luat în calcul ipoteza unei bombe de 1 megatonă, care este de 80 de ori mai mare decât bomba detonată peste Hiroshima, dar mult mai mică decât multe arme nucleare moderne.

Pentru o bombă de asemenea dimensiuni, oamenii aflați la o distanță de până la 21 km ar experimenta orbire fulgerătoare în câteva clipe, iar oamenii la o distanță de până la 85 km ar fi temporar orbiți. Arsurile de gradul I pot apărea până la 11 km distanță, iar arsurile de gradul al treilea – de tipul celor care distrug și vezicule țesutul pielii – ar putea afecta pe oricine la o distanță de până la 8 km de epicentrul exploziei.

În mod ciudat, hainele albe pot reflecta o parte din energia unei explozii, în timp ce hainele mai închise la culoare o vor absorbi. Chiar și așa, hainele nu vor face diferența dacă oamenii sunt aproape de epicentru.

Temperaturile din apropierea locului exploziei bombei în timpul exploziei de la Hiroshima au fost estimate la 300.000 de grade Celsius. Cât de mult înseamnă asta? O temperatură de 300 de ori mai mare decât cea la care corpurile sunt incinerate, scrie sciencealert.com.

Ar mai fi și alte provocări, în afară de radiații. Un studiu publicat în anul 2019 a scos la iveală faptul că un război nuclear între Statele Unite și Rusia ar arunca Pământul într-o iarnă nucleară timp de câteva zile, din cauza nivelurilor de fum și funingine eliberate în atmosferă. Iar particulele radioactive pot călători remarcabil de departe, la mii de km distanță.

Foto: en.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot