Cât de departe trebuie să fii ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

07.03.2022
Cât de departe trebuie să fii ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

Au trecut aproape 80 de ani de când două bombe nucleare au fost detonate peste orașele japoneze Hiroshima și Nagasaki, ucigând cel puțin 129.000 de oameni și provocând efecte devastatoare asupra sănătății pe termen lung. Astăzi, lumea este din nou în pragul unui atac nuclear după ce Vladimir Putin a atacat Ucraina. Dar, oare cât de departe trebuie să fii de punctul zero ca să supraviețuiești unui atac nuclear?

O echipă de oameni de știință de la AsapSCIENCE a încercat să răspundă la dificila întrebare. Totuși, oamenii ar trebui să știe că nu există o modalitate clară de a estima impactul unei bombe nucleare. Acest lucru depinde de mulți factori, inclusiv de vremea în ziua în care a fost aruncată, ora din zi în care va fi detonată, dispunerea geografică a locului în care lovește și dacă explodează pe sol sau în aer.

Sunt însă și certitudini. Aproximativ 35% din energia unei explozii nucleare este eliberată sub formă de radiație termică. Deoarece radiația termică se deplasează cu aproximativ viteza luminii, primul lucru care îi va lovi pe cei din apropiere va fi un fulger de lumină orbitoare și căldură.

Cercetătorii AsapSCIENCE au luat în calcul ipoteza unei bombe de 1 megatonă, care este de 80 de ori mai mare decât bomba detonată peste Hiroshima, dar mult mai mică decât multe arme nucleare moderne.

Pentru o bombă de asemenea dimensiuni, oamenii aflați la o distanță de până la 21 km ar experimenta orbire fulgerătoare în câteva clipe, iar oamenii la o distanță de până la 85 km ar fi temporar orbiți. Arsurile de gradul I pot apărea până la 11 km distanță, iar arsurile de gradul al treilea – de tipul celor care distrug și vezicule țesutul pielii – ar putea afecta pe oricine la o distanță de până la 8 km de epicentrul exploziei.

În mod ciudat, hainele albe pot reflecta o parte din energia unei explozii, în timp ce hainele mai închise la culoare o vor absorbi. Chiar și așa, hainele nu vor face diferența dacă oamenii sunt aproape de epicentru.

Temperaturile din apropierea locului exploziei bombei în timpul exploziei de la Hiroshima au fost estimate la 300.000 de grade Celsius. Cât de mult înseamnă asta? O temperatură de 300 de ori mai mare decât cea la care corpurile sunt incinerate, scrie sciencealert.com.

Ar mai fi și alte provocări, în afară de radiații. Un studiu publicat în anul 2019 a scos la iveală faptul că un război nuclear între Statele Unite și Rusia ar arunca Pământul într-o iarnă nucleară timp de câteva zile, din cauza nivelurilor de fum și funingine eliberate în atmosferă. Iar particulele radioactive pot călători remarcabil de departe, la mii de km distanță.

Foto: en.wikipedia.org

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot