Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inventat bomba atomică?

16.06.2023
Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inventat bomba atomică?

Julius Robert Oppenheimer a fost unul dintre marii fizicieni ai omenirii, considerat pe bună dreptate ”părintele” bombei atomice. Omul de știință a fost un adevărat geniu, însă afinitatea sa pentru câteva dintre principiile comuniste l-au făcut să fie criticat în mediul social. Chiar și așa, cercetătorul a fost un strălucit fizician și un foarte apreciat profesor universitar.

Lucruri mai puțin știute despre Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer s-a născut în data de 22 aprilie 1904, în New York, într-o familie înstărită de evrei. Ca atare, a avut parte de o educație aleasă, însă geniul lui Robert a ieșit la suprafață încă din clasele primare, când a terminat a 3-a şi a 4-a într-un singur an.

În ultimul an de liceu a devenit pasionat de chimie și a hotărât să meargă la Harvard pentru a aprofunda domeniul. A terminat rapid studiile și a decis că trebuie să studieze și la Cambridge, însă lucrurile nu au decurs așa cum și-a dorit acolo și a ajuns la Universitatea din Göttingen pentru a studia cu Max Born. În martie 1927, la vârsta de doar 23 de ani, Robert Oppenheimer a obținut titlul de doctor în fizică.

Tânărului Robert îi plăcea să citească foarte mult și de multe ori o făcea în limbile de proveniență, iar astfel a ajuns să învețe limba germană, olandeză, latină, greacă și sanscrită. În scriptura hindusă Bhagavad Gita, Oppenheimer a descoperit citatul celebru pe care l-a rostit după testarea cu succes a primei bombe atomice.

Acum am devenit Moartea, distrugătoarea lumilor (Robert Oppenheimer)

În 1939, autoritățile americane au decis să declanșeze ”Proiectul Manhattan”. Drept urmare, mai mulți oameni de știință de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii au lucrat pentru a construi diferite părți ale bombei atomice, fără să știe unii de alții. Robert Oppenheimer a fost cel care a supravegheat asamblarea tuturor pieselor, fiind astfel cunoscut ca ”părintele” bombei atomice.

Locul unde a fost testată prima bombă nucleară a fost denumit ”Trinity” de către Robert, în memoria fostei sale iubite Jean Tatlock, care iubea poezia ”Trinity” a lui John Donne. Cu toate că a ajutat la construirea bombei atomice, după dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki a militat pentru o lume fără putere nucleară.

Deși nu a primit niciodată premiul Nobel pentru Fizică, Robert Oppenheimer este considerat fondatorul fizicii teoretice americane. De altfel, el este cel care a vorbit pentru prima dată despre existența găurilor negre și apariția acestora.

Julius Robert Oppenheimer a murit în anul 1967, din cauza cancerului, la vârsta de doar 63 de ani.

Foto: governing.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot