Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inventat bomba atomică?

16.06.2023
Cine a fost Robert Oppenheimer, cel care a inventat bomba atomică?

Julius Robert Oppenheimer a fost unul dintre marii fizicieni ai omenirii, considerat pe bună dreptate ”părintele” bombei atomice. Omul de știință a fost un adevărat geniu, însă afinitatea sa pentru câteva dintre principiile comuniste l-au făcut să fie criticat în mediul social. Chiar și așa, cercetătorul a fost un strălucit fizician și un foarte apreciat profesor universitar.

Lucruri mai puțin știute despre Robert Oppenheimer

Robert Oppenheimer s-a născut în data de 22 aprilie 1904, în New York, într-o familie înstărită de evrei. Ca atare, a avut parte de o educație aleasă, însă geniul lui Robert a ieșit la suprafață încă din clasele primare, când a terminat a 3-a şi a 4-a într-un singur an.

În ultimul an de liceu a devenit pasionat de chimie și a hotărât să meargă la Harvard pentru a aprofunda domeniul. A terminat rapid studiile și a decis că trebuie să studieze și la Cambridge, însă lucrurile nu au decurs așa cum și-a dorit acolo și a ajuns la Universitatea din Göttingen pentru a studia cu Max Born. În martie 1927, la vârsta de doar 23 de ani, Robert Oppenheimer a obținut titlul de doctor în fizică.

Tânărului Robert îi plăcea să citească foarte mult și de multe ori o făcea în limbile de proveniență, iar astfel a ajuns să învețe limba germană, olandeză, latină, greacă și sanscrită. În scriptura hindusă Bhagavad Gita, Oppenheimer a descoperit citatul celebru pe care l-a rostit după testarea cu succes a primei bombe atomice.

Acum am devenit Moartea, distrugătoarea lumilor (Robert Oppenheimer)

În 1939, autoritățile americane au decis să declanșeze ”Proiectul Manhattan”. Drept urmare, mai mulți oameni de știință de pe întreg teritoriul Statelor Unite ale Americii au lucrat pentru a construi diferite părți ale bombei atomice, fără să știe unii de alții. Robert Oppenheimer a fost cel care a supravegheat asamblarea tuturor pieselor, fiind astfel cunoscut ca ”părintele” bombei atomice.

Locul unde a fost testată prima bombă nucleară a fost denumit ”Trinity” de către Robert, în memoria fostei sale iubite Jean Tatlock, care iubea poezia ”Trinity” a lui John Donne. Cu toate că a ajutat la construirea bombei atomice, după dezastrele de la Hiroshima și Nagasaki a militat pentru o lume fără putere nucleară.

Deși nu a primit niciodată premiul Nobel pentru Fizică, Robert Oppenheimer este considerat fondatorul fizicii teoretice americane. De altfel, el este cel care a vorbit pentru prima dată despre existența găurilor negre și apariția acestora.

Julius Robert Oppenheimer a murit în anul 1967, din cauza cancerului, la vârsta de doar 63 de ani.

Foto: governing.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot