Solidar sau solitar? Cum este corect?

10.08.2022
Solidar sau solitar? Cum este corect?

Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt utilizate greșit pot da o impresie eronată. O singură literă dacă este schimbată poate da o altă semnificație cuvântului și întregii fraze.

Solidar sau solitar sunt două termene care sunt aproape identice și, cu toate acestea, foarte diferite. Trebuie precizat de la bun început că ambele cuvinte sunt corecte și au câte o semnificație proprie.

Ce înseamnă „solidar”?

Cuvântul „solidar” este adesea utilizat în limba română atunci când cineva vrea să arate că este de acord cu acțiunea cuiva și i-o susține.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române termenul „solidar” este definit astfel: „Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic”.

De exemplu: Sorin este solidar cu persoanele cu handicap, atunci când vine vorba de drepturile lor, care nu sunt respectate în România.

Ce înseamnă „solitar”?

Cuvântul „solitar” are o cu totul altă semnificație decât „solidar” și, ca atare, trebuie folosit în fraze cum se cuvine.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, „solitar” înseamnă „care se găsește singur; izolat, singuratic. 2. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici)”.

De exemplu: Daniel a ales să trăiască solitar, departe de lumea civilizată, la munte, însă într-o comuniune sinceră cu natura.

În concluzie, cu toate că „solidar” și „solitar” se aseamănă foarte mult, fiind o singură diferență de doar o literă, cei doi termeni au semnificații diferite și trebuie folosiți ca atare.

Curiozități despre limba română

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot