De ce este greșit să spunem „salată boeuf”? Cum se pronunță corect?

09.08.2022
De ce este greșit să spunem „salată boeuf”? Cum se pronunță corect?

Unul dintre cele mai populare preparate în casele din România este, cu siguranță, salata de boeuf. Acesta este pregătit de către gospodinele din România cu ocazia sărbătorilor sau a unui eveniment important. Mulți dintre români, când se gândesc la acest fel de mâncare, spun în mod eronat „salată boeuf”. Totuși, care este varianta corectă?

Salata de boeuf este una dintre cele mai cunoscute mâncăruri franțuzești. Conform DOOM 2, termenul corect pentru a denumi acest fel de mâncare este „salată de boeuf” și nu „salată boeuf”. De ce? Simplu. Denumirea provine din limba franceză, acolo unde „boeuf” înseamnă „vită”. Tocmai de aceea vom spune că mâncăm „salată de vită” nu „salată vită”. Iată de ce prepoziția „de” trebuie să apară în denumirea în limba română a acestui fel de mâncare.

Salata de boeuf, inventată în Rusia?

Există teorii potrivit cărora francezii ar inventat acest preparat, dar nu în Franța, ci, la Moscova. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă după numele lui Lucien Olivier, un cunoscut chef al acelor timpuri. De altfel, Lucien Olivier este cel care a inaugurat Hérmitage, un restaurant în mijlocul Moscovei.

Cum se prepară salata de boeuf?

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier (se crede că ingredientele acestuia difereau în funcție de anotimp și că acesta folosea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar), gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.

Ingrediente:

Pentru a prepara salata de boeuf sunt necesare câteva ingrediente de bază. Acestea sunt: carne de pui, vită sau curcan (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată), trei-patru morcovi, două rădăcini mari de pătrunjel, cinci-șase cartofi, o ţelină, castraveţi muraţi, maioneză, sare, piper, muștar.

Mod de preparare:

Carnea și legumele se fierb și apoi se lasă deoparte pentru a se răci. Între timp se toacă mărunt castraveții murați și se așează într-un castron. Ulterior, carnea și legumele răcite se toacă la aceeași dimensiune și se adaugă peste castraveți. Pentru a se omogeniza, se pune maioneza și apoi se așează pe platouri și se decorează așa cum a făcut-o marele chef Olivier acum două secole.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot