Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse?

15.12.2020
Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse?

Salata de boeuf este un preparat pe care gospodinele din România îl pregătesc cu ocazia oricărei sărbători sau eveniment. Aceasta salată este atât de gustoasă încât nu există motiv pentru a lipsi de pe masa românilor.

„Boeuf” provine din limba franceză și înseamnă „vită”, însă acest lucru nu înseamnă că este un preparat franțuzesc. Rușii au denumit-o salată Olivier sau salată de iarnă. În urmă cu două secole, rușii din clasele sociale înalte angajau bucătari francezi datorită priceperii și talentului lor în bucătărie.

Cine a inventat salata de boeuf?

Lucien Olivier este considerat inventatorul salatei de boeuf, un cunoscut chef al vremurilor. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, acesta a fost invitat să gătească aristocraților ruși și a inaugurat un restaurant din centrul Moscovei, Hérmitage.

Salata de boeuf era cunoscută ca „vânat în maioneză”. Ea conținea vânat, prepeliţe, crabi şi caviar, iar ca decor se orna cu felii de ou, maioneză, cartofi fierţi şi castraveţi muraţi în oţet. Rețeta era diferită de la un anotimp la altul, motiv pentru care se adăugau alte ingrediente, cum ar fi trufe, piept afumat de raţă sau aspic.

Care este diferența dintre salata de boeuf și salata à la rousse?

În prezent, nu se cunoaște rețeta inițială a salatei lui Lucien Olivier, gospodinele fiind libere să o prepare după gustul fiecăruia. Astfel, românii și moldovenii au denumit salata à la rousse, salata care se prepară în același mod ca cea de boeuf, însă fără carne.

Cum se prepară salata de boeuf?

Ingrediente:

Pentru a prepara salata de boeuf sunt necesare câteva ingrediente de bază. Acestea sunt: carne de pui, vită sau curcan (cantitatea de carne trebuie să fie aproximativ 40% din cantitatea totală de salată), trei-patru morcovi, două rădăcini mari de pătrunjel, cinci-șase cartofi, o ţelină, castraveţi muraţi, maioneză, sare, piper, muștar.

Mod de preparare:

Carnea și legumele se fierb și apoi se lasă deoparte pentru a se răci. Între timp se toacă mărunt castraveții murați și se așează într-un castron. Carnea și legumele răcite se toacă la aceeași dimensiune și se adaugă peste castraveți. Pentru a se omogeniza, se adaugă maioneza și apoi se așează pe platouri și se decorează așa cum a făcut-o marele chef Olivier acum două secole.

Foto: recette247.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot