Mitul care circulă de ani buni prin România: Din ce te tragi, dac sau roman în funcție de lobul urechii? Este mitul adevărat?

22.04.2024
Mitul care circulă de ani buni prin România: Din ce te tragi, dac sau roman în funcție de lobul urechii? Este mitul adevărat?

De ani buni circulă în România un mit menit să răspundă la întrebarea: „Te tragi din dac sau din roman?”. Dat fiind că românii sunt considerați este urmașii dacilor și ai romanilor, după ce romanii au înființat colonii în fostele provincii ale Daciei, mulți dintre români sunt curioși ce gene au predominante, de dac sau de roman.

Te tragi din dac sau din roman? Ce spune lobul urechii?

Astfel, a apărut un mit care spun că te tragi din daci dacă lobul urechii nu este lipit și dacă lobul urechii este lipit, atunci te tragi din romani. Cât adevăr există în această născocire care circulă pe cale orală?

Unii oameni au lobii urechi care se curbează între punctul cel mai de jos al lobului urechii și punctul în care urechea se unește cu capul. Aceștia sunt cunoscuți sub denumirea de lobi „liberi” sau „neatașați”. Practic, descendenți ai dacilor, dacă ne luăm după acest mit.

Alte persoane au lobii urechilor lipiți de cap, cunoscuți sub denumirea de lobi al urechii „atașați”. Practic, descendenți ai romanilor, conform mitului mai sus menționat. De obicei, lobul lipit este frecvent în Asia, iar în Europa la slavi și popoarele nordice.

Mitul vrea să spună că doar o singură genă ar putea să controleze această trăsătură a urechii. Legenda este că lobii urechilor pot fi împărțiți în două categorii clare, liberi și atașați și că o singură genă controlează trăsătura, este falsă. Nici o parte a mitului nu este adevărată, scrie udel.edu/~mcdonald/mythearlobe.html.

În anul 1937, A.S. Wiener a concluzionat că în lucrarea „Complications in ear genetics” că lobii urechilor au fost determinați de mai mult de o genă. În plus, oamenii de știință au demonstrat că lobii urechilor nu se încadrează doar în două categorii, „liber” și „atașat”. Există mai multe tipuri de atașare și lobul urechii poate fi și… intermediar.

Un dram de adevăr… există

Ei bine, deși studiile spun clar că mitul nu se confirmă, există un dram de adevăr. În multe dintre reprezentările romanilor sub formă de statui, mulți dintre conducători au lobul urechii lipit. Poate, de aici a plecat această legendă. De cealaltă parte, nu există atât de multe reprezentări (statui, desene, etc.) ale dacilor pentru a elucida comparația.

Traian

Ce spun psihologii despre personalitate ta în funcție de lobul urechii?

Oamenii au fost studiați și în funcție de felul în care au lobul urechii. Așa spusele „urechi de dac”, adică cu lobul urechii liber, caracterizează o persoană independentă și extrem de generoasă. Altruismul este trăsătura de caracter a acestei persoane.

De cealaltă parte, cei cu lobul urechii lipit sunt persoane sigure pe sine care nu se lasă influențate cu ușurință. Acestea sunt destul de încăpățânate și merg până în pânzele albe pentru a-și susține cauza, notează site-ul perfecte.protv.ro.

De ce au cucerit romanii Dacia?

Dacia a fost o provincie romană după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman sub conducerea lui Traian în 106. Timp de 165 de ani, până în anul 271, Dacia a fost provincie romană, în ciuda faptului că acest teritoriu nu fusese complet cucerit.

Cucerirea Daciei de către romani a avut la bază motive de natură strategică, politică, dar şi economică. Dacii au reprezentat o amenințare continuă pentru romani. În plus, aurul dacic era renumit în această parte a Europei și era o tentație pentru generalii romani.

În perioada 101-102 d Hr şi 105-106 d Hr, au avut loc două războaie sângeroase între legiunile romane ale împăratului Traian şi triburile dacilor conduse de regele Decebal care s-au încheiat cu victoria romanilor. Aceste conflicte au fost un mod ingenios pentru Traian de a-și asigura la Roma faima de care avea atât de multă nevoie la acea vreme.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot