Câți români evrei trăiesc în Israel?

26.09.2023
Câți români evrei trăiesc în Israel?

Israel este o țară situată în Asia de Vest. Este recunoscută ca fiind Țara Poporului Ales, aici aflându-se mai multe situri legate de religie. Peste 70% din oamenii care locuiesc în Israel sunt evrei, iar în afara teritoriului trăiesc aproximativ 16 milioane. Câți români evrei trăiesc în Israel?

Israel, o istorie plină de conflicte

evrei

De-a lungul timpului, teritoriul Israel a fost unul în care au existat conflicte, dar și lucruri miraculoase. Trecând prin istorie, aici găsim cele mai sacre locuri din religia creștină. Iisus Hristos, Fecioara Maria, Maria Magdalena sau Sfântul Petru provin din acest loc încărcat de emoție. Evreii, conduși de Imperiul Roman au ales să se întoarcă împotriva lui Dumnezeu și L-au răstignit pe Iisus Hristos.

Făcând pasul mai în prezent, Israel și poporul evreu au fost într-un conflict direct împotriva ideologiilor naziste. Adolf Hitler, conducătorul Germaniei naziste a ales să pună problemele economice ale țării pe umerii evreilor care erau considerați mai bogați. Europa secolului al XX-lea a fost plină de ideologii contradictorii, de la libertatea de exprimare, până la o distrugere în masă a evreilor. România, o țară care s-a bucurat de prezența cetățenilor evrei de-a lungul timpului a ales să se alăture războiului împotriva acestora, ucigând peste 700.000 de evrei. Holocaustul din țara noastră este considerat unul violent, în care centrele de reeducare însemnau sentința la moarte.

În anul 1948, Israel reușește să își câștige independența, dar asta nu înseamnă că problemele armate nu s-au încheiat. Palestina, o zonă istorico-geografică situată în imediata apropiere a Israelului încearcă să convingă că imaginea națională a ei este una nepotrivită. Încă de la independența Israelului, cele două regiuni sunt în conflict direct, cetățenii fiind cei care suferă cel mai mult. Astfel că, în zeci de ani de conflict, peste 50.000 de oameni și-au pierdut viața.

Câți evrei români sunt în Israel?

După terminarea conflictelor din cel de-al Doilea Război Mondial, foarte mulți evrei au vrut să zboare peste ocean, în Statele Unite ale Americii sau au dorit să se întoarcă în țara de origine. Inclusiv din România, mulți evrei au plecat spre țările în care libertatea de exprimare le permitea să își deschidă o afacere, iar familia putea prospera. Cum regimul comunist îl înlocuia pe cel naționalist, printre cele mai sigure regiuni de migrare au fost SUA, Marea Britanie, Franța, Australia sau Israel.

Comunitatea de evrei români din Israel este un element puternic în economia țării. Aceștia și-au făcut prezența încă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar și după finalul celui De-al Doilea Război Mondial. În prezent, aceștia reprezintă peste 10% din populația țării. Conform statisticilor oficiale, trăiesc aproximativ 400.000 de evrei români care au înființat numeroase afaceri, mici orașe și noi localități.

Foto: Pixabay.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot