Când și cum au cucerit romanii Dacia? Ce s-a întâmplat cu Decebal?

26.10.2020
Când și cum au cucerit romanii Dacia? Ce s-a întâmplat cu Decebal?

Când și cum au cucerit romanii Dacia? De-a lungul istoriei au fost mai multe conflicte între daci și romani. Cele mai importante și răsunătoare războaie au fost cele între anii 101-102 și 105-106, în timpul domniei împăratului Traian. Romanii au fost atrași de această zonă datorită bogățiilor care se găseau pe aceste meleaguri, dar și poziției militare strategice.

Primul război daco-roman

Primul conflict între Traian și Decebal a adus o pace grea pentru daci. Imperiul Roman care, la acea dată, se afla într-o continuă extindere întâmpina dificultăți în a subjuga Dacia. Drept urmare, împăratul Traian, un soldat și tactician experimentat, a început pregătirile pentru un război decisiv.

După 3 ani de pregătiri, la 25 martie 101, împăratul Traian a părăsit Roma și s-a îndreptat cu forțele romane spre Moesia Superior. Potrivit datelor istorice, Traian a avut 150.000 de militari prezenți la invazia din anul 101. Bătălia finală s-a dat la Adamclisi, locul unde împăratul va fonda „Orașul Victoriei”, purtând numele de Nicopolis ad Istrum. Dacii au fost copleșiți de armata romană și nu au avut altă variantă decât să capituleze.

Condițiile păcii au fost următoarele: predarea armelor, mașinilor de război, constructorilor, dezertorilor, distrugerea zidurilor cetăților, retragerea trupelor dacice de pe teritoriul cucerit de romani (Banat, Oltenia), Decebal să devină rege clientelar al Romei, iar politica externă nu mai era independentă. Împăratul Traian avea ca scop să transforme Dacia în provincie romană. Cu toate că a fost învins, Decebal se pregătea, în taină, pentru un nou conflict care să îi elibereze de jugul roman.

Cel de-al doilea război daco-roman

Războiul daco-roman reizbucnește, după ce Decebal nu respectă acordurile încheiate după primul conflict. Ca atare, împăratul Traian pleacă, în iunie 105, să cucerească Dacia odată pentru totdeauna. După mai multe negocieri cu Decebal, în care nu s-a ajuns la niciun consens, romanii au atacat în mai multe direcții: din vest, prin Banat până spre Valea Mureșului și pe valea Apei Orașului; dinspre sud, de la Drobeta, prin pasul Vâlcan, și apoi, pe valea Oltului. Ultimele cetăți sunt treptat cucerite în vara anului 106, printre care și Sarmizegetusa.

Decebal scapă atunci când cetatea este preluată de romani și fuge, însă este urmărit de armata romană. Știut fiind faptul ce pățesc inamicii Imperiului Roman, Decebal se sinucide. Veteranul Tiberius Claudius Maximus l-a decapitat pe Decebal și a dus capul și mâna sa dreaptă lui Traian. Romanii au reorganizat Dacia și au construit o altă capitală la o distanță de 40 kilometri de vechea Sarmizegetusa. Acest centru a fost numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa.

Victoria împotriva dacilor a fost sărbătorită cu fast la Roma, iar împăratul Traian a decretat 135 de zile de sărbătoare în tot imperiul.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
Cum învățau bunicii noștri la școală? Ce manuale aveau?
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot