Înaintea lui Țiriac a fost Drăgan. Cine a fost miliardarul care a comandat statuia lui Decebal de la Orșova?

09.07.2024
Înaintea lui Țiriac a fost Drăgan. Cine a fost miliardarul care a comandat statuia lui Decebal de la Orșova?

La Orșova, pe malul Dunării, se găsește cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Aceasta îl reprezintă pe Decebal, are o înălțime de 55 de metri și este mai mare decât Statuia Libertății din SUA care are o înălțime de doar 46 de metri (fără soclu). Totuși, cine a fost în spatele proiectului care a costat bani grei?

Iosif Constantin Drăgan, omul din spatele sculpturii

Sculptarea chipului regelui Decebal s-a desfășurat pe timp de zece ani și 12 persoane au lucrat la realizarea lui. Ideea construirii statuiei i-a aparținut omului de afaceri român Iosif Constantin Drăgan. Sculptura a început în 1994 și a fost finalizată zece ani mai târziu. Șeful lucrărilor a fost sculptorul român Florin Cotarcea.

Sub capul lui Decebal a fost săpată în stâncă o inscripție în latină: „DECEBALUS REX – DRAGAN FECIT”. În traducere, aceasta înseamnă („Regele Decebal – făcută de Drăgan”). Cine a fost Iosif Constantin Drăgan, cel care în anii 2000 era cel mai bogat român?

Iosif Constantin Drăgan a fost un miliardar pasionat de istorie. În anii 2000, omul de afaceri care trăise cea mai mare parte a vieții în Occident se număra printre cei mai bogați români, cu o avere estimată la peste 1,5 miliarde de dolari.

Avuția sa își avea originile în afacerile cu petrol și gaze exportate din România în Italia, țara în care se mutase la începutul anilor 1940. Au existat zvonuri potrivit cărora Iosif Constantin Drăgan ar fi fost trezorierul Mişcării Legionare.

Omul de afaceri Iosf Constantin Drăgan a revenit în România la începutul anilor ’70 când a devenit un apropiat al lui Nicolae Ceaușescu. Se pare că pentru proiectul de la Orșova ar fi cheltuit peste 1 milion de dolari. Șeful lucrărilor a fost sculptorul român Florin Cotarcea.

Iosif Constantin Drăgan a murit în anul 2008, la vârsta de 91 de ani, în reședința sa din Palma de Mallorca (Spania).

Cine a fost Decebal?

Decebal a condus Dacia între anii 87 și 106. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire a regatului dac, cu toate că dacii au purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman. Sub domnia lui Decebal, regatul Daciei se întindea în Transilvania, Banat, Oltenia, centrul și sudul Moldovei.

În anul 106, romanii au reușit să cucerească capitala provinciei dacice, Sarmizegetusa Regia. Decebal nu a suportat să ajungă prizonier la romani și s-a sinucis.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Podul de la Negoiești, povestea singurului pod construit de Ștefan cel Mare care există și este funcțional și azi
Au trecut mai bine de 500 de ani de când domnitorul Ștefan cel Mare a condus cu mână de fier destinele Moldovei. Ștefan cel Mare a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală din Țările... citește tot
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, titrau ziarele vremii
Chiar au fost 60 de grade în vara anului 1931 la București? „60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi”, ...
Trăim zile caniculare în care temperatura coboară cu greu sub 35 de grade la miezul zilei. Pentru a minimiza gravitatea valurilor de căldură asociate cu încălzirea globală, mulți internauți... citește tot
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Care este singurul om după care sunt denumite două țări?
Trebuie să fi fost o persoană importantă pentru ca o țară să-ți poarte numele. Dar, ce părere aveți despre un om al cărui nume este purtat de două state diferite. Este vorba despre Simon... citește tot