Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?

23.01.2023
Povestea impresionantă a lui Decebal, regele Daciei. Ce au făcut romanii cu capul lui Decebal?

Decebal a condus Dacia între anii 87 și 106. Aceasta a fost perioada de maximă înflorire a regatului dac, cu toate că dacii au purtat mai multe războaie cu Imperiul Roman. Sub domnia lui Decebal, regatul Daciei se întindea în Transilvania, Banat, Oltenia, centrul și sudul Moldovei.

Potrivit istoricilor, Decebal s-ar fi născut undeva între anii 55 și 60 după Hristos și a ajuns în fruntea Daciei, în anul 87, după ce puterea i-a fost oferită de bunăvoie de către regele Duras. Moartea lui Decebal în anul 106 a dus la încheierea războaielor sângeroase dintre daci și romani.

Cât de puternic a fost Decebal?

Decebal a fost unul dintre cele mai importante personaje de pe aceste meleaguri, având un rol determinant în organizarea Daciei și a felului cum s-au purtat războaiele cu romanii. De altfel, scena morții sale prezentată pe Columna lui Traian din Roma îl înfățișează pe regele dac ca pe un mare războinic, care a preferat să se sinucidă decât să fie luat prizonier.

Decebal ştia bine că după ce totul a fost pierdut urma să fie târât în robie, să împodobească triumful împăratului învingător. Mândria lui nu suporta o asemenea ruşine şi de aceea a preferat să-şi curme singur viaţa, a menționat istoricul Ioan Horaţiu Crişan, potrivit adevarul.ro.

Datele arheologice au arătat că în primul război dintre daci și romani, între anii 101-102, împăratul Traian a concentrat aproximativ 150.000 de soldați pentru a cuceri Dacia, în timp ce Decebal avea o armată de 60.000 de oameni. Aproape 40.000 dintre aceștia erau daci, restul fiind din rândurile triburilor germanice şi sarmatice.

Traian dorea să pun mâna pe aurul și resursele naturale ale Daciei, însă ofensiva sa a fost îngreunată de venirea iernii, astfel că a renunțat pentru scurt timp la cucerirea regatului dac. Campania războinică a fost reluată în primăvara anului 105 și s-a încheiat în 106, odată cu moartea lui Decebal.

Era foarte priceput în ale războiului și iscusit la faptă, știind să aleagă prilejul pentru a-l ataca pe dușman și a se retrage la timp. Abil în a întinde curse, era viteaz în luptă, știind a se folosi cu dibăcie de o victorie și a scăpa cu bine dintr-o înfrângere. El a fost mult timp un dușman de temut al romanilor, așa l-a descris pe Decebal istoricul roman Dio Cassius, potrivit Wikipedia.org.

Romanii au reușit în anul 106 să cucerească capitala provinciei dacice, Sarmizegetusa Regia. Decebal nu a suportat să ajungă prizonier la romani și s-a sinucis. Moartea lui a pus capăt unei perioade de aproape două decenii de conflicte sângeroase între daci și romani. Se spune că romanii i-au tăiat capul lui Decebal și l-au dus la Roma pentru a fi batjocorit de oameni.

Capul regelui dac ar fi fost aruncat pe treptele Gemonii, un loc special unde erau aduse trupurile dușmanilor împăratului roman. Decebal a fost un personaj de legendă care a reușit să se împotrivească cu succes, în mai multe rânduri, marelui Imperiu Roman.

Vestea despre moartea lui Decebal a ajuns în toate colțurile imperiului, chiar și într-o perioadă în care informația ajungea cu greu dintr-o parte în alta, potrivit descoperirilor arheologice. În felul acesta, se poate afirma cu siguranță că Decebal a fost un mare personaj istoric care le-a dat mari bătăi de cap romanilor, iar moartea sa a fost un eveniment foarte important.

Foto: Wikipedia.org

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot