Care este povestea aurului dacic de pe teritoriul României? De ce dacii nu făceau economie la aur?

14.03.2023
Care este povestea aurului dacic de pe teritoriul României? De ce dacii nu făceau economie la aur?

Cine nu a auzit vorbindu-se despre aurul dacic? Dar, chiar aveau strămoșii noștri atât de mult aur? Dacă, da, de unde provenea și cum foloseau acest metal atât de prețios?

Dacii nu erau economi la aur

Aurul dacic reprezintă o comoară istorică inestimabilă, care a stârnit interesul cercetătorilor și pasionaților de istorie de-a lungul timpului. În perioada preistorică, populațiile din zona actuală a României obțineau aurul din râurile aurifere ale Carpaților și îl foloseau în decorarea obiectelor de cult sau în realizarea bijuteriilor. Ba mai mult, se pare că dacii aveau aur din abundență și nu făceau deloc economie când făureau piesele de aur.

Apoi, în timpul stăpânirii romane în Dacia, aurul a devenit o resursă strategică, fiind utilizat în monede și în obiecte de lux, cum ar fi statuile sau vesela de aur.

În perioada medievală, în timpul stăpânirii bizantine, aurul a continuat să fie obținut și utilizat în artă și religie, în special în bisericile ortodoxe.

Cu toate acestea, cele mai cunoscute și fascinante comori dacice au fost descoperite în perioada modernă, după ce arheologii au început să investigheze mai în detaliu siturile arheologice din Transilvania și Banat. Unul dintre cele mai impresionante exemple este comoara de la Pietroasele, descoperită în anul 1837, un tezaur compus din 22 de piese de aur care conținea inscripții dacice.

De asemenea, alte descoperiri notabile includ tezaurul de la Zăbala, cu obiecte de aur și argint, și tezaurul de la Cucuteni, care conține bijuterii din aur cu pietre prețioase. Toate aceste descoperiri oferă o imagine fascinantă asupra artei și culturii dacice, dezvăluind tehnici avansate de prelucrare a aurului și atenția deosebită acordată detaliilor.

Totuși, aceste comori dacice au avut și o istorie tumultoasă, fiind deseori jefuite sau distruse în timpul invaziilor și războaielor din perioada medievală și modernă.

Istoria brățărilor dacice

În urmă cu câțiva ani, în zona Sarmizegetusei Regia au fost descoperite brățări dacice din aur masiv, ulterior vândute pe piața neagră a antichităților.În anul 2011, statul român recuperase doar 13 dintre ele, 11 fiind de negăsit. Multe dintre acestea au fost răspândite în toate colțurile lumii. Brățările dacice cântăresc între 0,800 – 1,700 kg.

Bogdan Constantinescu, fizician la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, din Bucuresti, este de părere că brățările nu au fost create pentru a fi purtate ci mai degraba pentru a fi aduse ofrande zeului dacilor, Zamolxis, scrie ziare.com.

Cele mai noi articole
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
De ce câinii fugăresc bicicletele? Cum arăta cel mai mare câine din lume?
Câinele este considerat a fi cel mai bun prieten al omului. Prietenosul blânos care se află în apropierea familiei este cel care ne protejează la orice oră. De toate dimensiunile, rasele sau... citește tot
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Prima localitate din țară cu numele de București NU a fost capitala României. Unde se afla primul… București?
Cu toții știm că București este capitala României și nicio localitate din țară nu mai are această denumire. Lucrurile însă nu au stat tot timpul așa, iar numele de „București” a fost... citește tot
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Ce este un barter? Cum a apărut ideea de barter?
Într-o lume în care tranzacțiile comerciale sunt dominate de monedă și bani electronici, conceptul de barter oferă o incursiune fascinantă în forme mai vechi și mai directe de comerț.... citește tot