Care este povestea aurului dacic de pe teritoriul României? De ce dacii nu făceau economie la aur?

14.03.2023
Care este povestea aurului dacic de pe teritoriul României? De ce dacii nu făceau economie la aur?

Cine nu a auzit vorbindu-se despre aurul dacic? Dar, chiar aveau strămoșii noștri atât de mult aur? Dacă, da, de unde provenea și cum foloseau acest metal atât de prețios?

Dacii nu erau economi la aur

Aurul dacic reprezintă o comoară istorică inestimabilă, care a stârnit interesul cercetătorilor și pasionaților de istorie de-a lungul timpului. În perioada preistorică, populațiile din zona actuală a României obțineau aurul din râurile aurifere ale Carpaților și îl foloseau în decorarea obiectelor de cult sau în realizarea bijuteriilor. Ba mai mult, se pare că dacii aveau aur din abundență și nu făceau deloc economie când făureau piesele de aur.

Apoi, în timpul stăpânirii romane în Dacia, aurul a devenit o resursă strategică, fiind utilizat în monede și în obiecte de lux, cum ar fi statuile sau vesela de aur.

În perioada medievală, în timpul stăpânirii bizantine, aurul a continuat să fie obținut și utilizat în artă și religie, în special în bisericile ortodoxe.

Cu toate acestea, cele mai cunoscute și fascinante comori dacice au fost descoperite în perioada modernă, după ce arheologii au început să investigheze mai în detaliu siturile arheologice din Transilvania și Banat. Unul dintre cele mai impresionante exemple este comoara de la Pietroasele, descoperită în anul 1837, un tezaur compus din 22 de piese de aur care conținea inscripții dacice.

De asemenea, alte descoperiri notabile includ tezaurul de la Zăbala, cu obiecte de aur și argint, și tezaurul de la Cucuteni, care conține bijuterii din aur cu pietre prețioase. Toate aceste descoperiri oferă o imagine fascinantă asupra artei și culturii dacice, dezvăluind tehnici avansate de prelucrare a aurului și atenția deosebită acordată detaliilor.

Totuși, aceste comori dacice au avut și o istorie tumultoasă, fiind deseori jefuite sau distruse în timpul invaziilor și războaielor din perioada medievală și modernă.

Istoria brățărilor dacice

În urmă cu câțiva ani, în zona Sarmizegetusei Regia au fost descoperite brățări dacice din aur masiv, ulterior vândute pe piața neagră a antichităților.În anul 2011, statul român recuperase doar 13 dintre ele, 11 fiind de negăsit. Multe dintre acestea au fost răspândite în toate colțurile lumii. Brățările dacice cântăresc între 0,800 – 1,700 kg.

Bogdan Constantinescu, fizician la Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei, din Bucuresti, este de părere că brățările nu au fost create pentru a fi purtate ci mai degraba pentru a fi aduse ofrande zeului dacilor, Zamolxis, scrie ziare.com.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Cum a omorât mucegaiul peste un milion de oameni, în Europa?
Irlanda a fost lovită în anul 1845 de o penurie de cartofi, numită „Marea Foamete”. Leguma nu s-a mai dezvoltat din cauza unui mucegai numit „Phytophthora infestans”, provocând un... citește tot
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
La ce este bine să fii atent atunci când cauți să închei o asigurare auto
Automobilul tău este important pentru tine? Dar viața ta și a celor din jur? Știi că asigurarea auto este obligatorie cam peste tot în lume, dar chiar și lăsând la o parte obligativitatea,... citește tot
Cine a fost zeul Odin?
Cine a fost zeul Odin?
Triburile nordice s-au închinat, de-a lungul timpului, la tot felul de zeități, însă unul singur era deasupra tuturor, Odin, considerat regele zeilor. Se spune că acesta a fost soțul zeiței... citește tot
adplus-dvertising