E adevărat că Ion Iliescu a fost abandonat de mama sa pe când avea un an?

18.02.2020
E adevărat că Ion Iliescu a fost abandonat de mama sa pe când avea un an?

Ion Iliescu este omul care a condus România după Revoluția din 1989. Fostul preşedinte al României, acuzat de crime împotriva umanității în Dosarul Revoluției, nu a avut o copilărie ușoară și a crescut fără mamă.

Ion Iliescu este considerat a fi astăzi una dintre figurile marcante din politica românească. Deși a reușit în cariera politică, copilăria lui Iliescu nu a fost deloc fericită.

Politicianul Ion Iliescu s-a născut pe strada „lăutarilor” din mahalaua Olteniţei în anul 1930 și la scurtă vreme după naștere a fost părăsit de mama naturală.

Ion Iliescu a crescut cu țiganii

„Adevărul este că împrejurările vieţii au făcut ca, la vârsta de un an, să fiu abandonat de propria-mi mamă, care nu s-a interesat niciodată de soarta mea. Nu i-am reproşat niciodată nimic, dar nici nu am băgat-o vreodată în seamă”, avea să recunoscă fostul șef de stat într-o scrisoare adresată jurnalistului Cornel Nistorescu și citată de adevarul.ro.

Acesta a continuat: „Am convieţuit cu ţiganii, de care nu mă deosebeam deloc, în Olteniţa. Şi erau ţiganii muncitori, care o duceau cel mai greu, şi erau lăutarii, care erau aristocraţia ţigănească. Petreceam mult timp prin casele lor, mai ales că arătam cam la fel ca puradeii lor”.

Întrucât tatăl lui Ion Iliescu era în închisoare, puștiul a fost crescut de bunici, părinții tatălui său. La vârsta de 9 ani, Ion Iliescu a fost înfiat de mătuşa lui, Aristiţa. Aceasta din urmă a lucrat ca bucătăreasă în casa Anei Pauker, o cunoscută militantă și politiciană comunistă, cea care l-a ajutat pe adolescentul Iliescu să studieze la Moscova.

Ulterior, tatăl lui Ion Iliescu s-a recăsătorit și micul Ion a avut parte de o mamă adoptivă. Alexandru Iliescu a murit în anul 1945, pe când viitorul președinte al României avea doar 15 ani.

Ion Iliescu a condus statul român în trei rânduri, ca președinte al CFSN între 22 decembrie 1989-1992, apoi ca președinte ales al României între anii 1992-1996 și 2000-2004.

Ion Iliescu si mama adoptiva

Foto: evz.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot