Ce este masoneria? Cum ne dăm seama dacă un om poate face parte din masonerie?

21.07.2022
Ce este masoneria? Cum ne dăm seama dacă un om poate face parte din masonerie?

Masoneria. Ce este masoneria? Acest lucru se întreabă mulți dintre oameni, întrucât se vorbește pe la colțuri despre această instituție puțin cunoscută publicului. De ce? Pentru că această organizație are și o latură secretă care a dat naștere mai multor speculații de-a lungul vremii. Totuși, ce este masoneria și cine poate ajunge la statutul de mason?

Ce este masoneria?

Masoneria este o societate discretă sinonimă cu misticismul. Conform definiției, masoneria (cunoscută și sub denumirea de francmasonerie) este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“.

Mai pe scurt, masoneria este cea mai mare organizație caritabilă fraternă și o fraternitate dedicată dezvoltarii spirituale de sine a inițiatului. Despre masoni, se spune că aceștia conduc lumea. Mulți dintre cei mai bogați oameni din lume fac parte din astfel de organizații.

Cuvântul ”mason” provine din substantivul francez „mason” care înseamnă „zidar”. Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală și trebuie specificat faptul că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă. În România, erau în anul 2009 aproximativ 7.500 de masoni.

Cine poate face parte din masonerie?

Există câteva criterii pe care orice mason ar trebui să le împlinească pentru a face parte din această grupare. Astfel, masonul trebuie să:

Care sunt cei mai celebri masoni români?

În România, Francmasoneria este organizată în mai multe obediențe, Marea Lojă Națională Română fondată 1880, Marea Lojă Națională Unită din România, apoi Marea Lojă Națională din România, Marele Orient de Rit Scoțian Antic și Acceptat din România, Marea Lojă Regulară a României, Marea Lojă Națională a României, Marele Orient din România UMSOI și Marele Orient al României

De-a lungul vremii, multe minți luminate au acceptat să intre în această societate. Printre cei mai cunoscuți masoni români se numără Vasile Alecsandri, Constantin Argetoianu, Nicolae Bălcescu, Eugen Barbu, Dimitrie Brătianu, Dimitrie Cantemir, Carol al II-lea, Carol Davila, Octavian Goga, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Mihail Kogălniceanu, Titu Maiorescu, C. A. Rosetti, Mihail Sadoveanu sau Traian Vuia.

Curiozități despre masonerie:

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot