Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

11.04.2022
Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

Masoneria reprezintă un grup de oameni care își duc viața după anumite ritualuri, multe dintre ele preluate din alte religii. De-a lungul timpului, s-a avansat ideea că aceasta ar fi o societate secretă, însă lucrurile sunt departe de a fi așa. Persoanele care fac parte din masonerie sunt înfrățite prin idealuri comune morale, spirituale și sociale.

Există vreo diferență între mason și francmason?

Masoneria este una și aceeași cu francmasoneria, diferența fiind doar una de semantică. Potrivit etimologiei, termenele „francmason“ și „francmasonerie“ reprezintă forma românească a cuvintelor „free mason”, din engleză, și „francmaçon”, din franceză. Ambele denumiri semnifică „zidar,constructor liber“ și reprezintă o moștenire a uneia dintre rădăcinile francmasoneriei: breasla zidarilor care construiau biserici, bazilici și catedrale în Evul mediu.

Ce este masoneria?

Masoneria este o societate discretă sinonimă cu misticismul. Conform definiției, masoneria (cunoscută și sub denumirea de francmasonerie) este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“.

Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală și trebuie specificat faptul că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă. În România, erau în anul 2009 aproximativ 7.500 de masoni.

În țara noastră există mai multe obediențe ale masoneriei, care însă nu se recunosc reciproc. Potrivit datelor oficiale, cea mai mare lojă din România este Marea Lojă Națională, aceasta fiind singura recunoscută oficial pe plan internațional.

Masoneria Speculativă cuprinde trei grade simbolice, numite şi “străvechi” – Ucenic, Calfă şi Maestru. Diversitatea alegoriilor şi bogăţia învăţămintelor fiecăruia dintre aceşti trei paşi către perfecţionare sunt foarte mari. Dacă s-a mai urcat cu un pas pe scara şlefuirii de sine nu înseamnă că se instituie un raport de superioritate faţă de cei care nu au făcut pasul respectiv. E de datoria celui care a mai făcut un pas să îi ajute pe ceilalţi să urce către propria perfecţionare. Fiecare grad presupune experienţă definitorie şi are propriul simbolism la care Francmasonul este chemat să mediteze, potrivit mlnr.xyz.

Curiozități despre masonerie:

Foto: Wikipedia.org

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 1 septembrie este cea de-a 244-a a calendarului gregorian și a 245-a în anii bisecți. În această zi au avut loc de-a lungul timpului evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a...
Cele mai noi articole
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Ce poluează mai mult benzina sau motorina?
Omenirea este într-o continuă dezvoltare și schimbare. Grija pentru mediul natural și sănătatea umană a schimbat complet lumea în ultima perioadă. Industria auto s-a modificat mult în... citește tot
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Ce le atrage pe muște în casele noastre?
Muștele fac parte din ordinul Diptera, subordinul Brachycera, potrivit Wikipedia.org, și nu sunt agreate de niciun om. Aceste insecte parcă vin de nicăieri și sunt foarte cicălitoare.... citește tot
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Ce teritoriu are ca imn sunetul unei pietre care cade în apă?
Puțină lume a auzit despre ciudatul stat Ladonia. De fapt, Ladonia este o micronațiune, proclamată în iunie 1996 ca rezultat al lungilor lupte din instanță dintre artistul Lars Vilks și... citește tot