Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

11.04.2022
Care este diferenţa dintre masonerie şi francmasonerie?

Masoneria reprezintă un grup de oameni care își duc viața după anumite ritualuri, multe dintre ele preluate din alte religii. De-a lungul timpului, s-a avansat ideea că aceasta ar fi o societate secretă, însă lucrurile sunt departe de a fi așa. Persoanele care fac parte din masonerie sunt înfrățite prin idealuri comune morale, spirituale și sociale.

Există vreo diferență între mason și francmason?

Masoneria este una și aceeași cu francmasoneria, diferența fiind doar una de semantică. Potrivit etimologiei, termenele „francmason“ și „francmasonerie“ reprezintă forma românească a cuvintelor „free mason”, din engleză, și „francmaçon”, din franceză. Ambele denumiri semnifică „zidar,constructor liber“ și reprezintă o moștenire a uneia dintre rădăcinile francmasoneriei: breasla zidarilor care construiau biserici, bazilici și catedrale în Evul mediu.

Ce este masoneria?

Masoneria este o societate discretă sinonimă cu misticismul. Conform definiției, masoneria (cunoscută și sub denumirea de francmasonerie) este un ordin inițiatic ai cărui membri sunt înfrățiți prin idealuri comune morale, spirituale și sociale, prin inițierea conformă unui ritual comun, prin jurământul depus pe una din cărțile sfinte ale marilor religii (Biblia, Coranul, Dao de Jing, Vedele hinduse, Tripitaka budiste, sau alte scrieri considerate sacre) și, în majoritatea ramificațiilor, prin credința într-o „Putere Supremă“ spusă „Mare Arhitect al Universului“.

Numărul francmasonilor în lume este de circa patru milioane, majoritatea în Statele-Unite și în Europa occidentală și trebuie specificat faptul că mentalitatea francmasonică nu este deloc una religioasă. În România, erau în anul 2009 aproximativ 7.500 de masoni.

În țara noastră există mai multe obediențe ale masoneriei, care însă nu se recunosc reciproc. Potrivit datelor oficiale, cea mai mare lojă din România este Marea Lojă Națională, aceasta fiind singura recunoscută oficial pe plan internațional.

Masoneria Speculativă cuprinde trei grade simbolice, numite şi “străvechi” – Ucenic, Calfă şi Maestru. Diversitatea alegoriilor şi bogăţia învăţămintelor fiecăruia dintre aceşti trei paşi către perfecţionare sunt foarte mari. Dacă s-a mai urcat cu un pas pe scara şlefuirii de sine nu înseamnă că se instituie un raport de superioritate faţă de cei care nu au făcut pasul respectiv. E de datoria celui care a mai făcut un pas să îi ajute pe ceilalţi să urce către propria perfecţionare. Fiecare grad presupune experienţă definitorie şi are propriul simbolism la care Francmasonul este chemat să mediteze, potrivit mlnr.xyz.

Curiozități despre masonerie:

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot