Cum i-a nimicit Ștefan cel Mare pe turci la Vaslui?

09.02.2022
Cum i-a nimicit Ștefan cel Mare pe turci la Vaslui?

Ștefan cel Mare (1438 sau 1439 – 1504) a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani, perioadă în care a avut numeroase războaie cu turcii. Conflictul de la Vaslui cu Suleiman Pașa, în care armata otomană de 100.000 de oameni a fost zdrobită de cea a lui Ștefan cel Mare, a rămas în analele istoriei ca una dintre cele mai mari victorii ale moldovenilor.

Cum a reușit Ștefan cel Mare să învingă armata otomană la Vaslui?

Pe data de 10 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare intra pentru totdeauna în istorie, după ce reușea să învingă la Vaslui armata lui Suleiman Pașa compusă din 100.000 de turci. Despre această victorie au scris atât cronicarii români, cât și cei turci.

Domnitorul Moldovei era considerat un geniu în ceea ce privește strategia de luptă, însă chiar și așa nimeni nu se aștepta să învingă o armată atât de numeroasă. Lupta decisivă a avut loc la Podul Înalt, în apropiere de oraşul Vaslui și este considerată de istorici cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine. Drept urmare, Ștefan cel Mare a fost numit de către Papa Sixtus al IV-lea „Principe al creştinătăţii”.

În anul 1475 ianuarie 10, marţi, a fost război la Vaslui cu puterile turceşti şi a biruit atunci Ştefan voievod. (…) Şi le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuţişul sabiei şi au căzut atunci mulţime mare, fără număr şi au fost prinşi vii mulţi, fără număr, care de asemenea au fost tăiaţi, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac paşa. Şi steagurile lor şi cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Şi s-a întors Ştefan voievod cu toţi oştenii lui ca un purtător de biruinţe în cetatea sa de scaun a Sucevei. (…) Şi însuşi Ştefan voievod a făcut atunci mare ospăţ mitropoliţilor şi vitejilor săi şi tuturor boierilor săi, de la mare până la mic, se arată în Letopiseţul anonim al Moldovei.

După această victorie, Ștefan cel Mare a încheiat un acord cu Matei Corvin, regele Ungariei, prin care a obținut sprijinul acestuia în cazul unui alt conflict cu turcii. Din păcate, regele ungar nu s-a ținut de cuvânt, iar Ștefan cel Mare a trebuit să țină piept din nou singur armatei otomane condusă chiar de sultanul Mahomed al II-lea. Domnitorul Moldovei a fost învins în bătălia de la Valea Albă (1476), însă a produs pagube importante turcilor care au fost nevoiți să se oprească din înaintarea spre Cetatea de Scaun a Sucevei.

Cum a murit Ștefan cel Mare?

Domnitorul Moldovei a avut cea mai îndelungată domnie din epoca medievală din Țările Române. În cea mai mare parte a acestei perioade de aproape jumătate de veac Ștefan a suferit de pe urma rănii pe care a suferit-o la piciorul stâng în timpul primului asediu al cetății Chilia de la 1462.

Mai târziu, voievodul Moldovei avea să se îmbolnăvească de gută, cea mai răspândită afecțiune a acelor vremuri. De altfel, această boală avea să-i afecteze mobilitatea ambelor picioare. Din păcate, nici unul dintre medicii chemați de domnitor să-l trateze nu a reușit să facă vreo minune, astfel că boala a avansat rapid și, în cele din urmă, l-a răpus. După câteva zile a fost înmormântat într-o criptă de la biserica Mănăstirii Putna.

Foto: Wikipedia.org

Cele mai noi articole
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Care era locul care devenise o obsesie pentru Nicolae Ceaușescu?
Nicolae Ceaușescu s-a născut la Scornicești, în județul Olt, pe data de 26 ianuarie 1918. Acesta a fost un copil sărac și a studiat doar patru clase, însă înscrierea în Partidul Comunist... citește tot
Cât petrol produce România?
Cât petrol produce România?
România a fost cândva cea mai mare putere de petrol și gaze din Europa. Țara deține încă un loc mândru în rândul națiunilor din Europa de Est, dar în ultimii ani industria sa offshore a... citește tot
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Ce pești trăiesc în Marea Neagră? Cei mai cunoscuți pești din Marea Neagră?
Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. Aceasta are o suprafață de 423.488 de km pătrați și comunică... citește tot