Cum i-a nimicit Ștefan cel Mare pe turci la Vaslui?

09.02.2022
Cum i-a nimicit Ștefan cel Mare pe turci la Vaslui?

Ștefan cel Mare (1438 sau 1439 – 1504) a fost domnitorul Moldovei timp de 47 de ani, perioadă în care a avut numeroase războaie cu turcii. Conflictul de la Vaslui cu Suleiman Pașa, în care armata otomană de 100.000 de oameni a fost zdrobită de cea a lui Ștefan cel Mare, a rămas în analele istoriei ca una dintre cele mai mari victorii ale moldovenilor.

Cum a reușit Ștefan cel Mare să învingă armata otomană la Vaslui?

Pe data de 10 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare intra pentru totdeauna în istorie, după ce reușea să învingă la Vaslui armata lui Suleiman Pașa compusă din 100.000 de turci. Despre această victorie au scris atât cronicarii români, cât și cei turci.

Domnitorul Moldovei era considerat un geniu în ceea ce privește strategia de luptă, însă chiar și așa nimeni nu se aștepta să învingă o armată atât de numeroasă. Lupta decisivă a avut loc la Podul Înalt, în apropiere de oraşul Vaslui și este considerată de istorici cea mai mare înfrângere a islamului în fața unei armate creștine. Drept urmare, Ștefan cel Mare a fost numit de către Papa Sixtus al IV-lea „Principe al creştinătăţii”.

În anul 1475 ianuarie 10, marţi, a fost război la Vaslui cu puterile turceşti şi a biruit atunci Ştefan voievod. (…) Şi le-a dat Dumnezeu pe acele limbi necredincioase în ascuţişul sabiei şi au căzut atunci mulţime mare, fără număr şi au fost prinşi vii mulţi, fără număr, care de asemenea au fost tăiaţi, ci numai pe unul l-au lăsat viu, pe fiul lui Sac paşa. Şi steagurile lor şi cu schiptrele cele mari au fost luate, mai mult de 40 de schiptre. Şi s-a întors Ştefan voievod cu toţi oştenii lui ca un purtător de biruinţe în cetatea sa de scaun a Sucevei. (…) Şi însuşi Ştefan voievod a făcut atunci mare ospăţ mitropoliţilor şi vitejilor săi şi tuturor boierilor săi, de la mare până la mic, se arată în Letopiseţul anonim al Moldovei.

După această victorie, Ștefan cel Mare a încheiat un acord cu Matei Corvin, regele Ungariei, prin care a obținut sprijinul acestuia în cazul unui alt conflict cu turcii. Din păcate, regele ungar nu s-a ținut de cuvânt, iar Ștefan cel Mare a trebuit să țină piept din nou singur armatei otomane condusă chiar de sultanul Mahomed al II-lea. Domnitorul Moldovei a fost învins în bătălia de la Valea Albă (1476), însă a produs pagube importante turcilor care au fost nevoiți să se oprească din înaintarea spre Cetatea de Scaun a Sucevei.

Cum a murit Ștefan cel Mare?

Domnitorul Moldovei a avut cea mai îndelungată domnie din epoca medievală din Țările Române. În cea mai mare parte a acestei perioade de aproape jumătate de veac Ștefan a suferit de pe urma rănii pe care a suferit-o la piciorul stâng în timpul primului asediu al cetății Chilia de la 1462.

Mai târziu, voievodul Moldovei avea să se îmbolnăvească de gută, cea mai răspândită afecțiune a acelor vremuri. De altfel, această boală avea să-i afecteze mobilitatea ambelor picioare. Din păcate, nici unul dintre medicii chemați de domnitor să-l trateze nu a reușit să facă vreo minune, astfel că boala a avansat rapid și, în cele din urmă, l-a răpus. După câteva zile a fost înmormântat într-o criptă de la biserica Mănăstirii Putna.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot