Este adevărat că fiii lui Ștefan cel Mare s-au duelat între ei pentru putere?

11.11.2020
Este adevărat că fiii lui Ștefan cel Mare s-au duelat între ei pentru putere?

Istoria Țărilor Române a fost un subiect amplu dezbatut de specialiștii în domeniu. Un eveniment controversat, în istoria Țării Moldovei, îl reprezintă lupta de la Codrii Ploninului. Potrivit unui cronicar polonez, Jan Dlugosz, după moartea lui Ștefan cel Mare între fiii acestuia, Ștefan si Petru, a izbucnit un conflict militar. Miza? Accederea la tron.

Fiii lui Ștefan cel Mare, în război unul contra celuilalt

Multe date din istoria Țării Moldovei au fost lămurite cu ajutorul cronicarului polonez Jan Dlugosz. Acesta a scris 12 cărţi între anii 1455 şi 1480, operele sale descriind o serie de evenimente din spațiul răsăritean, care au avut loc între anii 965 și 1480.

Potrivit acestuia, după moartea lui Ștefan cel Mare în 1359 între cei doi fii ai săi, Petru și Ștefan, a izbucnit un conflict militar. Fiul cel mic, Petru, cu ajutorul ungurilor, a reușit să îl facă pe Ștefan să părăsească meleagurile natale și să plece în Polonia. Petru a fost ajutat de regele Cazimir cel Mare, în schimbul vasalității și a trimis în Moldova (iunie 1359) un puternic corp expeditionar, însă trupele au fost înfrânte în ciocnirile cu polonezii și s-au retras în Codrii Plonini. Acolo, trupele lui Petru au reușit să înfrângă armata poloneză, lupta decisivă având loc în Țara Sepenițului.

Istoricii nu se pun de acord asupra datelor

Cronicarii români au analizat datele istorice oferite de omologul polonez și admit că existau trupe militare în nordul Moldovei, paralele cu cele ale statului care luptau contra tătarilor și feudalilor maghiari. Alți istorici susțin că evenimentele s-au produs mai târziu, aproape de sfârșitul domniei lui Lațcu (fiul lui Bogdan) și începuturile domniei lui Petru I Mușat, deci undeva între 1369 – 1377.

Profesorul Ilie Minea este de părere că că a existat un voievodat românesc în nordul Moldovei, poate vasal Poloniei, condus de Bogdan I care după ce a curățat regiunea de partizani unguri a încercat să își extindă puterea si asupra Țării Sepenițului. Stefan, menționat în scrierile venite de la cronicarul polonez, ar fi putut fi și un voievod local trecut de partea lui Bogdan I, dar si un maramuresean înrudit cu el. Potrivit profesorului Ilie Minea, nu este exclus ca voievodatul din nord să fi fost alipit Țării Moldovei de marele Bogdan I.

Pe lespedea lui Bogdan 1, Ștefan cel Mare a sculptat următoarea inscripție: „Din mila lui Dumnezeu, Io Stefan voievod, domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, a împodobit acest mormânt străbunicului său Bogdan voievod cel Bătrân, în anul 6988 (1480), luna ianuarie 27„.

Foto: ro.wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot