Care a fost prima școală din Țările Române?

13.09.2021
Care a fost prima școală din Țările Române?

Școala românească are o istorie îndelungată, cu dascăli care au modelat mințile elevilor ce aveau să schimbe fața României și a umanității prin realizările lor. Prima școală românească a fost construită în anul 1495, în cartierul istoric Scheii Braşovului, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae.

Care a fost prima școală din România?

După aproape 100 de ani de la construirea ei, în anul 1583, în această școală au avut loc primele cursuri în limba română. Clădirea este plină de istorie și cultură, aici diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania. Construcția actuală datează din anul 1760 și fost declarată monument istoric. Practic tot ceea ce a dat mai bun, ulterior, învățământul românesc a pornit de la această școală.

Perioada în care a apărut prima școală românească a fost una dificilă, unde oamenii se chinuiau să supraviețuiască cu puținul pe care îl dețineau, iar cei care aveau parte de învățături erau bogații vremii. Drept urmare, cine studia la prima școală românească trebuia să vină de acasă cu o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini (n.r. – bani suficienţi pentru a cumpăra 3, 4 boi la acea vreme). Astfel, elevul ajungea să studieze gramatici, învățătură bizantină, pilde din biblie, dar și filozofia secolului al XVI-lea. Totodată, se învățau replici celebre din Aristotel, Democrit și alți filosofi celebri.

Ce poți vizita la „Muzeul Prima Școală Românească”?

Cei care aleg să viziteze prima școală românească au ce vedea, fiindcă muzeul adăposteşte aproximativ 4.000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente. Totodată aici pot fi admirate și numeroase obiecte muzeale care atestă dorința de cunoaștere a înaintașilor noștri.

Prima școală românească este formată din mai multe încăperi, care pot fi vizitate:

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației Naționale, în anul 2019, în România existau 6.293 de unităţi şcolare. Pe lângă acestea sunt alte 11.171 de structuri arondate. Acestea pot fi clădiri de şcoli, grădiniţe sau creşe.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot