Care a fost prima școală din Țările Române?

13.09.2021
Care a fost prima școală din Țările Române?

Școala românească are o istorie îndelungată, cu dascăli care au modelat mințile elevilor ce aveau să schimbe fața României și a umanității prin realizările lor. Prima școală românească a fost construită în anul 1495, în cartierul istoric Scheii Braşovului, în curtea Bisericii Sfântul Nicolae.

Care a fost prima școală din România?

După aproape 100 de ani de la construirea ei, în anul 1583, în această școală au avut loc primele cursuri în limba română. Clădirea este plină de istorie și cultură, aici diaconul Coresi și-a putut tipări primele cărți în limba română, în Transilvania. Construcția actuală datează din anul 1760 și fost declarată monument istoric. Practic tot ceea ce a dat mai bun, ulterior, învățământul românesc a pornit de la această școală.

Perioada în care a apărut prima școală românească a fost una dificilă, unde oamenii se chinuiau să supraviețuiască cu puținul pe care îl dețineau, iar cei care aveau parte de învățături erau bogații vremii. Drept urmare, cine studia la prima școală românească trebuia să vină de acasă cu o găleată de grâu, un car cu lemne și 4 florini (n.r. – bani suficienţi pentru a cumpăra 3, 4 boi la acea vreme). Astfel, elevul ajungea să studieze gramatici, învățătură bizantină, pilde din biblie, dar și filozofia secolului al XVI-lea. Totodată, se învățau replici celebre din Aristotel, Democrit și alți filosofi celebri.

Ce poți vizita la „Muzeul Prima Școală Românească”?

Cei care aleg să viziteze prima școală românească au ce vedea, fiindcă muzeul adăposteşte aproximativ 4.000 de cărți vechi și peste 30.000 de documente. Totodată aici pot fi admirate și numeroase obiecte muzeale care atestă dorința de cunoaștere a înaintașilor noștri.

Prima școală românească este formată din mai multe încăperi, care pot fi vizitate:

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Educației Naționale, în anul 2019, în România existau 6.293 de unităţi şcolare. Pe lângă acestea sunt alte 11.171 de structuri arondate. Acestea pot fi clădiri de şcoli, grădiniţe sau creşe.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot