Nepoții lui Ștefan cel Mare, destrăbălați și afemeiați

10.09.2021
Nepoții lui Ștefan cel Mare, destrăbălați și afemeiați

De-a lungul secolelor, la conducerea țărilor române s-au perindat oameni destoinici, dar și impostori care nu au dovedit niciodată calități de lider. Petru Rareş, fiul ilegitim al marelui Ştefan cel Mare a condus Moldova în două rânduri între 1527 și 1538 și 1541 și 1546. Acestuia i-a urmat Iliaș Rareș, fiul cel mare al lui Petru Rareș, care s-a dovedit a fi un afemeiat și un chefuitor.

Înainte de a ajunge pe tronul Moldovei, Iliaş Rareş a petrecut o perioadă la Constantinopol unde a trăit precum sultanii. Iliaş a împrumutat multe dintre obiceiurile orientale pe care le-a adus cu sine în anul 1546, când a fost numit la conducerea Moldovei.

În loc să continue politica dusă de tatăl său, Iliaş Rareş a început petrecerile la palat și destrăbălările spre revolta supușilor.

„Din afară se vedea pom înflorit, iar dinlăuntru lac împuţit. Că avîndu lîngă sine sfetnici tineri turci, cu cari ziua petrecea şi să dezmierda, iar noaptea cu turcoaice curvind, din obiceele creştineşti s-a îndepărtat”, nota cronicarul Grigore Ureche în lucrarea „Letopisetul tarii Moldovei”.

Pentru ca tacâmul să fie complet, Iliaş Rareş a fost un aliat al turcilor și la dorința acestora a întreprins mai multe expediţii contra transilvănenilor.

În anul 1551, Iliaş fuge la turci şi se converteşte la mahomedanism, iar locul său la tron este luat de Ştefan al VI lea Rareş. Nicio diferență între cei doi. Acesta este în centrul unor scandaluri sexuale în Moldova întrucât avea obiceiul de a la sili pe fiicele și soțiile boierilor.

”Foarte autoritar şi, pe deasupra, foarte desfrânat, deşi avea soţie, Caterina, şi un fiu, Petru, a cărui soartă ulterioară ne este necunoscută a stârnit repede ura boierilor”, nota Ştefan Gorovei, în lucrarea sa „Muşatinii”.

Ştefan al VI lea Rareş nu a avut viață lungă la tron și după doar un an de domnie a fost asasinat de boieri în 1552 în tabăra militară de la Ţuţora.

„Ştefan şi-a adus dascăli şi două curve de la turci, ca pururea să fie lângă dânsul, de care amăgindu-se zi de zi sporea în obiceiuri turceşti. După ce a ucis o sumă de boieri, îşi puse în gând să omoare tot Divanul. Boierii, simţind, i-au luat-o înainte (…)”, scria cronicarul Gheorghe  Șincai.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot