Cum e corect: corigent sau corijent?

04.10.2023
Cum e corect: corigent sau corijent?

Se spune că vorbirea corectă este oglinda culturii noastre. Cu alte cuvinte, dacă pronunțăm greșit unele cuvinte vom arăta că avem deficiențe în ceea ce privește limba română. De aceea, este bine să ne exprimăm corect și să fim informați tot timpul despre noile schimbări din gramatica și lexicul limbii noastre. Așa este și cazul: corigent sau corijent, mulți oameni întrebându-se care este varianta corectă?

Corigent sau corijent?

Trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corecte și exprimă același lucru. Așadar, atât corigent, cât și corijent, pot fi folosite fără probleme în tot felul de propoziții și fraze. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), cei doi termeni se referă la un ”(elev sau student) care, la încheierea anului școlar, nu a obținut notă de trecere la una sau la două materii și care urmează să susțină toamna un nou examen la materia sau la materiile respective.”

În concluzie, lucrurile sunt simple de înțeles și vă prezentăm câteva exemple:

Lucruri mai puțin știute despre limba română

Limba română folosește alfabetul latin, dar cu câteva diacritice specifice, „ă,” „â,” „î,” „ș,” și „ț.” Acestea sunt importante pentru a distinge sunetele și sensurile cuvintelor.

Româna este una dintre cele mai vorbite limbi romanice din lume, cu peste 30 de milioane de vorbitori nativi. Aceasta este limba oficială a României și a Republicii Moldova, dar este vorbită și în comunități de români din întreaga lume.

Datorită sau din cauza istoriei sale tumultuoase, limba română a fost influențată de mai multe culturi. Astfel că, în plus față de cuvintele de origine latină, în limba română se găsesc cuvinte cu origini slave, maghiare, turcești, franceze, germane și engleze, printre altele.

Limba română are o bogată tradiție literară și culturală, cu scriitori de renume mondial, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și mulți alții. Limba noastră a dat lumii opere literare semnificative, inclusiv poezie, proză, teatru și filozofie.

Foto: anidescoala.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Top 10 cele mai urâte animale din lume. Cine este pe podium?
Nu toate necuvântătoarele au fost înzestrate cu calități fizice, așa cum este cazul leilor, papagalilor, păunilor sau leoparzilor. Există animale mai puțin frumoase care își au locul bine... citește tot
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
Care este cea mai veche țară din Europa cu granițele neschimbate? Uluitor! A rămas la fel din 1278!
De-a lungul secolelor, granițele statelor din Europa au fost într-o continuă schimbare. Nenumăratele războaie purtate pe „Bătrânul Continent” au făcut ca frontierele dintre state să... citește tot
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
Pizza Hut și Pizza Hut Delivery – un singur nume, mai multe avantaje pentru toți iubitorii de pizza
De la inovațiile delicioase precum Melts sau Pocket produsele noastre au fost întotdeauna create chiar și pentru cele mai pretențioase gusturi, ajungând în scurt timp să fie pe placul tuturor.... citește tot