Cum e corect: corigent sau corijent?

04.10.2023
Cum e corect: corigent sau corijent?

Se spune că vorbirea corectă este oglinda culturii noastre. Cu alte cuvinte, dacă pronunțăm greșit unele cuvinte vom arăta că avem deficiențe în ceea ce privește limba română. De aceea, este bine să ne exprimăm corect și să fim informați tot timpul despre noile schimbări din gramatica și lexicul limbii noastre. Așa este și cazul: corigent sau corijent, mulți oameni întrebându-se care este varianta corectă?

Corigent sau corijent?

Trebuie precizat de la bun început că ambele variante sunt corecte și exprimă același lucru. Așadar, atât corigent, cât și corijent, pot fi folosite fără probleme în tot felul de propoziții și fraze. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române (DEX), cei doi termeni se referă la un ”(elev sau student) care, la încheierea anului școlar, nu a obținut notă de trecere la una sau la două materii și care urmează să susțină toamna un nou examen la materia sau la materiile respective.”

În concluzie, lucrurile sunt simple de înțeles și vă prezentăm câteva exemple:

Lucruri mai puțin știute despre limba română

Limba română folosește alfabetul latin, dar cu câteva diacritice specifice, „ă,” „â,” „î,” „ș,” și „ț.” Acestea sunt importante pentru a distinge sunetele și sensurile cuvintelor.

Româna este una dintre cele mai vorbite limbi romanice din lume, cu peste 30 de milioane de vorbitori nativi. Aceasta este limba oficială a României și a Republicii Moldova, dar este vorbită și în comunități de români din întreaga lume.

Datorită sau din cauza istoriei sale tumultuoase, limba română a fost influențată de mai multe culturi. Astfel că, în plus față de cuvintele de origine latină, în limba română se găsesc cuvinte cu origini slave, maghiare, turcești, franceze, germane și engleze, printre altele.

Limba română are o bogată tradiție literară și culturală, cu scriitori de renume mondial, precum Mihai Eminescu, Ion Creangă, Mircea Eliade, Eugen Ionescu și mulți alții. Limba noastră a dat lumii opere literare semnificative, inclusiv poezie, proză, teatru și filozofie.

Foto: anidescoala.ro

Cele mai noi articole
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Top 4 cele mai sănătoase ape din România
Apa, cunoscută ca „lichidul vieții”, reprezintă un element esențial pentru organismul uman. Fiind compuși în proporție de 70% din apă, calitatea acesteia joacă un rol crucial în... citește tot
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Care e cea mai bună oră pentru a lua cina?
Cercetătorii au observat o legătura între momentul cinei și starea generală de sănătate a unei persoane, subliniind beneficiile mâncatului înainte de ora 20:00. Studiile au arătat că masa... citește tot
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Ce înseamnă „mană cerească”? Care este originea expresiei?
Mană cerească. Cine nu a auzit sau nu a folosit măcar o dată expresia „mană cerească”? Această expresie este utilizată cu sensul de „surpriză plăcută care aduce belșug” sau cu... citește tot