Virusuri sau viruși? Cum e corect?

13.01.2023
Virusuri sau viruși? Cum e corect?

Limba română este una complexă și oferă multiple posibilități de a exprima o idee, a descrie un eveniment și așa mai departe. Unele persoane întâmpină anumite probleme atunci când există mai multe forme de plural pentru un substantiv, neștiind care variantă este corectă. La fel stau lucrurile și cazul termenului „virus”.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, virusul este definit ca un „program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor” sau ca un „agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”.

Virusuri sau viruși? Ambele variante sunt corecte

Trebuie precizat că ambele variante sunt corecte, însă este bine de știut unele detalii. Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie a făcut lumină în acest caz și a explicat cum trebuie folosite formele de plural. Atunci când vorbim despre domeniul informatic, varianta corectă a pluralului la substantivul virus este doar viruși. În schimb, în domeniul medical ambele forme sunt acceptate.

Dacă suntem în domeniul informaticii, pluralul corect al substantivului virus este viruşi. Dacă trecem în domeniul medical, avem la dispoziţie două variante de plural. Putem spune şi virusuri şi viruşi, atunci când vorbim despre agentul patogen care produce îmbolnăvirea. Sunt cele două variante recomandate de dicţionarul ortografic. Eu ştiu că, în comunitatea medicală, se spune mai degrabă virusuri. Este varianta răspândită în discursul medicilor atunci când este vorba despre boli, a explicat Ana Iorga la Antena 3 CNN.

Pentru a înțelege și mai bine cum trebuie folosită forma de plural, vă prezentăm câteva exemple:

Ce este un virus?

În biologie, un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase numite viroze, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
De ce obliga Caligula femeile căsătorite să se culce cu el?
Când vine vorba despre conducători nebuni, cu siguranță împăratul Caligula ar putea să intre în Top 3. Caligula (nr. „Cizmă”) a condus Imperiul Roman între anii 37-41. În doar patru... citește tot
Care este cel mai mic munte din lume?
Care este cel mai mic munte din lume?
De obicei, denumirea de munte ne duce cu gândul la înălțime. De exemplu, Vârful Everest din munții Himalaya are o înălțime maximă de 8.848,86 m, fiind cel mai înalt punct din lume. În... citește tot
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Cum arată casa în care a copilărit Iohannis?
Subiectul caselor lui Iohannis este iarăși în prim-plan, după ce publicația Recorder a publicat un reportaj prin care se sugerează că actualul președinte al României își pregătește... citește tot