Virusuri sau viruși? Cum e corect?

13.01.2023
Virusuri sau viruși? Cum e corect?

Limba română este una complexă și oferă multiple posibilități de a exprima o idee, a descrie un eveniment și așa mai departe. Unele persoane întâmpină anumite probleme atunci când există mai multe forme de plural pentru un substantiv, neștiind care variantă este corectă. La fel stau lucrurile și cazul termenului „virus”.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, virusul este definit ca un „program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor” sau ca un „agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”.

Virusuri sau viruși? Ambele variante sunt corecte

Trebuie precizat că ambele variante sunt corecte, însă este bine de știut unele detalii. Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie a făcut lumină în acest caz și a explicat cum trebuie folosite formele de plural. Atunci când vorbim despre domeniul informatic, varianta corectă a pluralului la substantivul virus este doar viruși. În schimb, în domeniul medical ambele forme sunt acceptate.

Dacă suntem în domeniul informaticii, pluralul corect al substantivului virus este viruşi. Dacă trecem în domeniul medical, avem la dispoziţie două variante de plural. Putem spune şi virusuri şi viruşi, atunci când vorbim despre agentul patogen care produce îmbolnăvirea. Sunt cele două variante recomandate de dicţionarul ortografic. Eu ştiu că, în comunitatea medicală, se spune mai degrabă virusuri. Este varianta răspândită în discursul medicilor atunci când este vorba despre boli, a explicat Ana Iorga la Antena 3 CNN.

Pentru a înțelege și mai bine cum trebuie folosită forma de plural, vă prezentăm câteva exemple:

Ce este un virus?

În biologie, un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase numite viroze, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot