Virusuri sau viruși? Cum e corect?

13.01.2023
Virusuri sau viruși? Cum e corect?

Limba română este una complexă și oferă multiple posibilități de a exprima o idee, a descrie un eveniment și așa mai departe. Unele persoane întâmpină anumite probleme atunci când există mai multe forme de plural pentru un substantiv, neștiind care variantă este corectă. La fel stau lucrurile și cazul termenului „virus”.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, virusul este definit ca un „program având capacitatea de autoreplicare, conceput pentru a perturba funcționarea calculatoarelor” sau ca un „agent patogen, invizibil cu microscopul obișnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii și provoacă diverse boli infecțioase”.

Virusuri sau viruși? Ambele variante sunt corecte

Trebuie precizat că ambele variante sunt corecte, însă este bine de știut unele detalii. Dicţionarul Ortografic Ortoepic şi de Punctuaţie a făcut lumină în acest caz și a explicat cum trebuie folosite formele de plural. Atunci când vorbim despre domeniul informatic, varianta corectă a pluralului la substantivul virus este doar viruși. În schimb, în domeniul medical ambele forme sunt acceptate.

Dacă suntem în domeniul informaticii, pluralul corect al substantivului virus este viruşi. Dacă trecem în domeniul medical, avem la dispoziţie două variante de plural. Putem spune şi virusuri şi viruşi, atunci când vorbim despre agentul patogen care produce îmbolnăvirea. Sunt cele două variante recomandate de dicţionarul ortografic. Eu ştiu că, în comunitatea medicală, se spune mai degrabă virusuri. Este varianta răspândită în discursul medicilor atunci când este vorba despre boli, a explicat Ana Iorga la Antena 3 CNN.

Pentru a înțelege și mai bine cum trebuie folosită forma de plural, vă prezentăm câteva exemple:

Ce este un virus?

În biologie, un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virusurile provoacă diverse boli infecțioase numite viroze, potrivit Wikipedia.org.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot