Cum e corect: sfară în ţară / sfoară în ţară?

03.05.2023
Cum e corect: sfară în ţară / sfoară în ţară?

Vorbirea curentă este plină de cuvinte și expresii greșite. Oamenii le-au utilizat atât de des încât au ajuns să creadă că așa este corect. În mod surprinzător, unele persoane aleg să folosească varianta eronată fiindcă este mai ușor de exprimat și nu le pasă de faptul că se pot face de râs. Așa este și cazul sintagmei ”a da sfară în țară” sau ”a da sfoară în țară”. Dar, care este varianta corectă?

”A da sfară în țară” sau ”a da sfoară în țară”?

Această expresie este una destul de folosită în vorbirea curentă, iar forma greșită s-a perpetuat destul de mult în limbajul oamenilor. ”A da sfoară în țară” este varianta greșită, iar ”a da sfară în țară” este sintagma corectă. Nu trebuie să fii un expert în lingvistică pentru a înțelege care formă este corectă, însă pentru a dezlega acest ”mister” vom prezenta câteva argumente în rândurile de mai jos.

Expresia ”a da sfară în țară” face referire la a da de veste, a anunța că urmează să se întâmple ceva. Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, sfară este definit ca un ”miros greu (și fum) rezultat din arderea grăsimilor sau a cărnii, de la lumânări de seu etc.; fum înecăcios”.

De cealaltă parte, sfoara este definită ca un ”fir lung obținut din împletirea sau răsucirea mai multor fibre textile (de in, cânepă, bumbac etc.) și folosit în special la legat”. Ca atare, este lesne de înțeles de ce ”a da sfoară în țară” este varianta greșită, fiindcă ar însemna să împartă fir dintr-o țesătură la popor.

Cum a apărut expresia ”a da sfară în țară”?

Sintagma a apărut încă de pe vremea romanilor, atunci când aceștia erau atacați de tătari. Astfel, ei s-au gândit la o modalitate prin care să anunțe populația de venirea inamicului și aprindeau focuri pe dealuri pentru ca fumul gros să fie văzut de toată lumea. În acest sens erau folosite vreascuri, înmuiate în grăsime, iar fumul creat a primit numele de sfară. Așadar, ”a da sfară în țară” a devenit sinonim cu a da de veste că urmează să vină primejdia.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Istoria DN1-Valea Prahovei, cel mai înjurat drum din România. Cum a ajuns de la… potecă plină de tâlhari la primul Drum Național?
Nu există șofer din România care să nu fi petrecut ore bune pe Valea Prahovei, dacă și-a dorit o escapadă la munte. Unul dintre cele mai tranzitate drumuri din România este o corvoadă... citește tot